20.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    The Fireplaces: στα drums ο Α. Σαμαράς… στην κιθάρα, ο Γ.Α.Παπανδρέου

    Δεν είναι νέο, αλλά μιας και “γιορτάζουμε” την συμμετοχή των πιστωτών μας στο PSI, είπαμε να ανοίξουμε το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, οι Fireplaces είναι ένα ροκ, φοιτητικό συγκρότημα που μπορεί να ισχυρίζεται πως πρόκειται για το πλέον πολιτικό συγκρότημα για την Ελλάδα.

    Γιατί; Είναι το συγκρότημα στο οποίο έπαιζαν οι νυν πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου και Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Οι ηχογραφήσεις των Fireplaces κυκλοφορούν στο Youtube και έχουν το άκουσμα ενός απαλού ροκ… άκουσμα εντελώς αντίθετο από αυτό που ζούμε αυτή την περίοδο.

    Οι δύο άντρες, ήταν συμφοιτητές στη Μασαχουσέτη, αλλά και ακτιβιστές την έντονη εκείνη περίοδο. Επί προεδρίας Nixon, το φοιτητικό κίνημα πραγματοποιούσε καταλήψεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις στρατιωτικές παρεμβάσεις του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λάος και άλλες χώρες, ενώ, την έντονα πολιτικοποιημένη περίοδο του 1970, με τη Χούντα στην Ελλάδα να βρίσκεται στην εξουσία, τα πανεπιστήμια ήταν ο τόπος δράσης και αντίδρασης σε τέτοια καθεστώτα.

    Τα δύο βίντεο που κυκλοφορούν στο YouTube, με τους Fireplaces, ή αλλιώς “τα τζάκια“, έχουν σαν εικόνα τη γνωστή φωτογραφία των μελών του συγκροτήματος, με τον Γιώργο Παπανδρέου να βρίσκεται μπροστά και αριστερά, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είναι πίσω αριστερά, φορώντας γυαλιά.

    Γράφεται και λέγεται πως σε μία από τις βραδιές που καθόντουσαν σε πιτσαρία που βρίσκεται στον χώρο του Πανεπιστημίου, ο Αντώνης Σαμαράς είπε στον Γιώργο Παπανδρέου πως σε λίγα χρόνια θα τα λένε στη Βουλή. Ο ίδιος (αστικός;) μύθος θέλει τον Γεώργιο Παπανδρέου να λέει πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική.

    Θα μπορούσε κανείς να πει πως, στα νιάτα του κανείς, μπορεί να λέει πολλά που δεν πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον. Θα μπορούσε επίσης κάποιος άλλος να θυμηθεί την λαϊκή ρήση “οι παλιοί ροκάδες δεν πεθαίνουν ποτέ“. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε ακούγοντας τα τραγουδάκια των Fireplaces είναι πως το σκληρό παρόν στο οποίο έχουμε περιέλθει τώρα, με την καθοδήγηση των δύο αυτών φοιτητών, δεν έχει καμία σχέση με τον ρομαντισμό των πρώτων φοιτητικών τους χρόνων. Αλλά ούτε και οι ίδιοι τον έχουν διατηρήσει. Αν το είχαν κάνει, πολλά πράγματα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας θα ήταν διαφορετικά.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles