15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    The Machine. Η Hewlett Packard ανακοίνωσε το νέο υπερυπολογιστή!

    Το Machine είναι το νέο supercomputer της Hewlett Packard, το οποίο αναμένεται στο κοντινό μέλλον να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στο τομέα του computing και των ευρύτερων επαγγελματικών εφαρμογών. Ως γνωστόν, μέρα με την ημέρα οι ανάγκες στον κόσμο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να απαιτείται όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη.

    The Machine

    Οι υπεύθυνοι της HP πιστεύουν ότι με την ραγδαία ανάπτυξη του Internet και του Cloud computing, σε λίγα χρόνια οι σημερινοί υπολογιστές θα είναι ανεπαρκείς, για αυτό χρειάζονται νέα πιο σύγχρονα συστήματα, τα οποία μάλιστα θα μπορούν να διαχειρίζονται τα δεδομένα με μεγαλύτερη ταχύτητα και παράλληλα να καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι κολοσσοί του computing, όπως η Google, η Amazon κ.α. βασίζονται σε μία λογική που λέει ότι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες θα πρέπει διαρκώς να προστίθενται νέοι servers πάνω στους ήδη υπάρχοντες, δημιουργώντας έτσι μία «στρατιά» από servers. Με αυτόν τον τρόπο ναι μεν μπορεί να αυξάνεται η χωρητικότητα, όμως παράλληλα αυξάνονται τρομακτικά οι ανάγκες σε ενέργεια, ενώ επιπλέον εμφανίζεται το πρόβλημα της έλλειψης χώρου.

    The Machine

    Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η HP προτείνει το Machine, μία λύση, η οποία στηρίζεται σε μία πρωτοποριακή τεχνολογία. O εν λόγω υπερυπολογιστής βασίζεται σε ένα νέο τύπο μνήμης, τον οποίο η HP αποκαλεί “memristors” και σε ένα νέο τρόπο μεταφοράς δεδομένων που προέρχεται από την χρήση της σιλικόνης ως οπτικό μέσο. Στην ουσία πρόκειται για τη μεταφορά data μέσω της τεχνολογίας laser, η οποία δύναται να μεταφέρει δεδομένα με ασύλληπτες ταχύτητες, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 160 petabytes μέσα σε 250 nanoseconds.  Σύμφωνα με τους υπευθύνους της HP, ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της από το τμήμα R&D δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου υπολογιστικού συστήματος, ενώ στόχος είναι η τεχνολογία του Machine να μην χρησιμοποιηθεί μόνο σε servers, αλλα να περάσει και σε άλλα περισσότερο consumer-based προιόντα, όπως smartphones και laptops. Η HP παράλληλα με την ανάπτυξη του hardware του Machine δουλεύει επίσης πάνω στη δημιουργία του Machine OS, ενός λειτουργικού που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις δυνατότητες του νέου υπερυπολογιστή.

    The Machine

    Ωραία φαντάζουν τα παραπάνω, όμως το θέμα είναι το πότε θα γίνει η συγκεκριμένη τεχνολογία διαθέσιμη. H HP σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το Machine μέσα στο 2018, αν και το συγκεκριμένο σενάριο φαντάζει μάλλον αρκετά φιλόδοξο. Όποτε και εάν κυκλοφορήσει πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι το μέλλον του computing φαίνεται να είναι εξαιρετικά λαμπρό!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles