18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Να πώς το Twitter θα σώσει την (Καθολική) ψυχή σου

    Η Καθολική Εκκλησία επαναφέρει έναν πάρα πολύ παλιό θεσμό, στα social media. Το συγχωροχάρτι, μέσω του Twitter, του Facebook, αλλά και της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου!

    22fb69f6-b771-4528-9343-31e003e47754

    Πριν πάρα πολλούς αιώνες, οι καθολικοί ιερείς, έδιναν «άφεση» κάποιων αμαρτιών προκειμένου οι πιστοί που ακολουθούσαν ειλικρινά τις παραινέσεις τους, τους να μην περάσουν πολύ χρόνο στο καθαρτήριο και να πάνε στον παράδεισο. Η άφεση αυτή, γράφονταν σε ένα χαρτί, το λεγόμενο στα Ελληνικά «συγχωροχάρτι». Η συγχώρεση των αμαρτιών που θα επέβαλλαν οι ιερείς, γινόταν με μεγαλύτερη ευκολία στην περίπτωση των Σταυροφοριών εφόσον, οι σταυροφόροι μπορεί να σκότωναν ή να βίαζαν, αλλά το έκαναν για “ιερό” σκοπό. Αλλά η τακτική του «συγχωροχαρτιού» αυτού έφτασε να γίνει τόσο μεγάλο αντικείμενο εκμετάλλευσης (διάφοροι ιερείς του μεσαίωνα αντάλλασσαν το κάθε χαρτί αυτό με μεγάλα χρηματικά ποσά) που οδήγησε τον Μαρτίνο Λούθηρο να θυροκολλήσει στον μητροπολιτικό ναό της Βιτεμβέργης τις 95 θέσεις του και να διωχθεί γι αυτό, αλλά και εν τέλει να επιφέρει την μεταρρύθμιση. Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα γι αυτόν, στο εξαιρετικό λήμμα της Ελληνικής Wikipedia εδώ.

    Η καθολική εκκλησία σήμερα όμως, φέρεται να επαναφέρει την έννοια του συγχωροχαρτιού, αλλά με πιο ψηφιακή και social μορφή. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, η επιτροπή του Βατικανού που ασχολείται με την άφεση αμαρτιών, αναγνώρισε πως δεν είναι εύκολο οι καθολικοί πιστοί να ακολουθήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο στην επίσκεψή του στη Βραζιλία, άρα και να συγχωρεθούν μέσα από τη συμμετοχή τους στις καθολικές τελετουργίες. Έτσι, μπορούν να παρακολουθούν την επίσκεψη του Πάπα μέσα από τα social media, (ακολουθώντας τον λογαριασμό @Pontifex ή τη σελίδα του Βατικανού στο Facebook) ή να παρακολουθούν τα καθολικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και να λάβουν έτσι μία κάποια συγχώρεση, άρα και να «γλυτώσουν» λίγο από τον χρόνο παραμονής τους στο καθαρτήριο, όταν πεθάνουν.

    Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις για την συγχώρεση. Η επιτροπή των καθολικών επισημαίνει πως η συγχώρεση δεν θα έρθει αν παρακολουθείτε μόνο την επίσκεψη του Πάπα και τσατάρετε με τους φίλους σας. Θα πρέπει να συμμετέχετε ουσιαστικά, με κατάνυξη και προσευχή. Αυτά.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles