19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Το Brexit ήρθε! Τι σημαίνει αυτό για παραγωγές σαν το… Game of Thrones;

    Το περιμέναμε ή όχι το Brexit είναι γεγονός. Το 51,9% του βρετανικού λαού ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα όλοι συζητούν τις συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση. Έντονες είναι οι συζητήσεις που σχετίζονται με την κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία στη χώρα που φαίνεται ότι θα επηρεαστεί αρκετά από την “έξοδο”. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου στο UK ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, με περίπου 300 καλλιτέχνες, ηθοποιούς, συγγραφείς και μουσικούς να στηρίζουν την καμπάνια του Remain.

    Οι Benedict Cumberbatch και Keira Knightley ανάμεσα στα επιφανή μέλη του καλλιτεχνικού κόσμου του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν στηρίξει το Remain.
    Οι γνωστοί ηθοποιοί Benedict Cumberbatch και Keira Knightley ήταν ανάμεσα στα επιφανή μέλη του καλλιτεχνικού κόσμου του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν στηρίξει το Remain.

    Ο Michael Ryan, πρόεδρος της IFTA (Ανεξάρτητη Συμμαχία Κινηματογράφου και Tηλεόρασης), της εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί τις εταιρείες πίσω από τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και την τηλεόραση, περιγράφει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα “πιθανώς καταστροφικό γεγονός” για τον κλάδο… “Η απόφαση για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο” σημειώνει ο Ryan.

    “Η απόφαση αυτή έχει μόλις ανατίναξε την ένωσή μας – από σήμερα, δε γνωρίζουμε πλέον πώς θα λειτουργούν οι σχέσεις μας με συμπαραγωγούς, χρηματοδότες και διανομείς, αν νέοι φόροι θα υπάρξουν σχετικά με τις δραστηριότητες μας στην υπόλοιπη Ευρώπη ή πώς θα πραγματοποιείται η χρηματοδότηση των παραγωγών χωρίς τη συμβολή των ευρωπαϊκών οργανισμών.”

    game-thrones-season-6-arya

    Και αμερικανικές παραγωγές όπως φαίνεται ότι θα επηρεαστούν. Το Game of Thrones του HBO πραγματοποιεί γυρίσματα στη Βόρεια Ιρλανδία, για παράδειγμα, και η χρηματοδότησή του στηρίζεται εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τώρα με το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δεδομένα δε θα είναι τα ίδια και σίγουρα η παραγωγή θα χρειαστεί να κάνει αλλαγές (αν και ήδη χρησιμοποιεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τα γυρίσματα, όπως την Ισπανία, την Κροατία και τη Μάλτα, όπως επίσης και την Ισλανδία που δεν είναι μέλος της ΕΕ).

    Πολλά θα αλλάξουν από το Brexit, ίσως μακροπρόθεσμα, το σίγουρο είναι ότι η παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προγραμμάτων, μία ακριβή και με πολλά ρίσκα βιομηχανία, θα δεχθεί τις συνέπειές του. Δεν ξέρουμε αν είναι το πρώτο που μας απασχολεί, όμως είναι μία πλευρά του ζητήματος για την οποία θα ακούσουμε πολλά το ερχόμενο διάστημα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles