21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Το Facebook θέλει να φτιάξει το δικό του smartphone (πάλι)

    Τη δημιουργία του δικού του smartphone φαίνεται να επιδιώκει το Facebook και ο Mark Zuckerberg, σύμφωνα με αναφορές της New York Times και για τον λόγο αυτό έχει ήδη προσλάβει πρώην υπαλλήλους της Apple που εργάζονταν πάνω στο iPhone και το iPad, για να λειτουργήσουν μαζί με τους μηχανικούς του κοινωνικού δικτύου. Πότε; Μέσα στο 2013 λένε οι αναφορές.

    Γιατί όμως να μπει στη διαδικασία ένα κοινωνικό δίκτυο να φτιάξει smartphone; Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το Facebook δεν είναι πια απλά ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο συναντούμε ηλεκτρονικά τους φίλους μας, αλλά μία εταιρεία οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, θα συμπεράνει πως η εταιρεία αυτή θα ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους να εξασφαλίσει έσοδα. Η αγορά των smartphones και των κινητών συσκευών εν γένει, αποτελεί τον κλάδο με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και το Facebook είναι λογικό να αισθάνεται πως δεν θέλει να μείνει «πίσω» σε αυτό.

    Είναι αλήθεια πως αυτή θα είναι η τρίτη προσπάθεια δημιουργίας ενός Facebook smartphone, με την πρώτη το 2010 να βρίσκεται ακόμα στα σχέδια της εταιρείας, τη δεύτερη σε συνεργασία με την HTC και το τηλέφωνο με το κωδικό όνομα Buffy, όπως είχε αποκαλύψει πέρυσι το AllThingsD. Η Τρίτη θα είναι και η τυχερή;

    Οι άνθρωποι που έδωσαν πληροφορίες στη New York Times, αναφέρουν πως ο Mark Zuckerberg περνά πολλές ώρες σε συναντήσεις με τους πρώην μηχανικούς της Apple, ρωτώντας τους πράγματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία των συσκευών και έχουν δημιουργηθεί ήδη οι ομάδες εργασίας γι αυτό το project.

    Τι τύχη θα έχει ένα Facebook smartphone; Μεταξύ μας; Δεν ξέρουμε. Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση να φτιάχνεις ένα τηλέφωνο και δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Θυμηθείτε την HP και την Dell. Εταιρείες μεγαθήρια με μακρά παράδοση στο hardware. Το Facebook δεν έχει καμία υποδομή να υποστηρίξει την κατασκευή. Θα μπορούσε άνετα όμως, όπως αναφέρουν και στο σχετικό άρθρο στην εφημερίδα, να αγοράσουν έναν κατασκευαστή, με τα 16 δις δολάρια που εξασφάλισαν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής. Θα μπορούσαν να αγοράσουν την RIM παραδείγματος χάριν και να «στήσουν» ένα Facebook λειτουργικό σε ένα BlackBerry τηλέφωνο που θα είναι αποκλειστικά φτιαγμένο γι αυτό. Και η RIM, κακά τα ψέματα, ξέρει να φτιάχνει τηλέφωνα.

    Για μια εταιρεία όμως, που αυτό που γνωρίζει καλά είναι να βγάζει λεφτά από διαφημίσεις και να γράφει κώδικα, η «βρώμικη δουλειά» της κατασκευής είναι ένα εντελώς άλλο πεδίο στο οποίο θα πρέπει να παίξει κάποιος που να ξέρει τη δουλειά. Έτσι δεν είναι;

    Πηγές: NYT, The Verge

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles