23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Το LG G5 φέρνει επανάσταση στα smartphones! [Hands-on video review]

    Το πρώτο (χρονικά) smartphone που είδαμε στο φετινό MWC 2016 της Βαρκελώνης, ήταν το LG G5. Τελείως διαφορετικό από αυτά που είχαμε δεί και ξέραμε μέχρι σήμερα, με modular design, ένα smartphone που δεχόταν… extensions και έκλεψε τις εντυπώσεις, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Παρά το ότι έχει παρέλθει η μέρα επίσημης κυκλοφορίας του, εδώ στην Ελλάδα ακόμα… πετάμε φελλούς στο βαρέλι, αν και έχει αρχίσει να εμφανίζεται δειλά-δειλά στα e-shops, χωρίς να είναι διαθέσιμο. Εμείς, ωστόσο, το βρήκαμε και σας το παρουσιάζουμε αναλυτικά πρώτοι!

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά LG G5

    • Διαστάσεις: 149.4 x 73.9 x 7.7 mm
    • Βάρος: 159 γρ.
    • Οθόνη: 5,3” IPS (1440×2560 pixels), Gorilla Glass 4
    • Επεξεργαστής: 4-core Qualcomm Snapdragon 820 (1,6-2,15 GHz)
    • Μνήμη: 4GB RAM, 32GB αποθηκευτικού χώρου, microSD έως 200GB
    • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-dualband-DLNA-Direct-hotspot, Bluetooth v4.2 (με A2DP, LE, apt-X), GPS-A-GPS-GLONASS, NFC, IR blaster, USB Type-C v1.0 (OTG)
    • Λειτουργικό: Android 6.0.1
    • Κάμερα: Dual 16 MPixel (f/1.8) + 8 Mpixel (f/2.4), laserautofocus, dual-LED flash, 4K@30FPS, 1080p@30FPS, OIS, HDR, εμπρόσθια 8 MPixel, 1080p video
    • Μπαταρία: 2.800mAh (Quick Charge 3.0)
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: nano-SIM, αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, αφαιρούμενη μπαταρία, προσθήκη modules
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: Καλώδιο USB Type-C, φορτιστής (1.8A), ακουστικά, εξαγωγέας sim tray

     

    lg g5 box

    Πιάνοντας το G5 στα χέρια σου, έρχεται μια μικρή έκπληξη, καθώς δεν έχει την premium αίσθηση που θα περίμενες από μια ναυαρχίδα. Ωστόσο, αυτό έγινε “εν γνώσει” της LG, καθώς ο modular σχεδιασμός απαιτούσε αρκετές παραχωρήσεις. Το πάχος έχει διατηρηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, όπως και το βάρος της συσκευής, όμως το φινίρισμα στην περίμετρο της συσκευής είναι “κοφτερό” και αρκετά σημεία θυμίζουν πλαστικό, στην αφή. Το LG G5 είναι unibody (εκτός από το αφαιρούμενο τμήμα του φυσικά) και μεταλλικό, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό αυτό.

    lg g5 (5)

    Το μικρό πλήκτρο κάτω-αριστερά απελευθερώνει το module της μπαταρίας που περιλαμβάνει το ηχείο και την USB Type-C θύρα και στη θέση του μπορείτε να τοποθετήσετε ένα από τα extra modules που διαθέτει η LG, δηλαδή το camera module (με grip, μεγαλύτερη μπαταρία κατά 1.200mAh και decicated πλήκτρα για κάμερα και zoom, ή το Hi-Fi module της Bang & Olufsen. Το συμπέρασμα της κατάστασης είναι πως αν δε σκοπεύετε να αξιοποιήσετε αυτά τα modules, τότε το G5 χάνει μεγάλο κομμάτι της αξίας του.

    Ακόμη μια “θυσία” που έγινε στο βωμό του modular σχεδιασμού (αν και δε γνωρίζουμε τελικά αν ήταν απολύτως απαραίτητο ή απλώς η LG θέλησε να το κάνει), ήταν η φυγή των volume buttons από την πλάτη της συσκευής και η μεταφορά τους στην αριστερή πλευρά. Ευτυχώς για όλους μας, το power/lock button έμεινε πίσω και έχει και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπώματων, ο οποίος λειτουργεί γρήγορα και εύκολα. Επίσης μπορείτε να ξεκλειδώσετε με taps και tap patterns την οθόνη, όπως ξέρατε ήδη από συσκευές της LG, οπότε “μικρό το κακό”. Η εταιρεία, για να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο χειρισμό, έκανε “έξυπνα” τα volume πλήκτρα, αφού (αν θέλετε) με γρήγορη πίεση του “κάτω” (αν η οθόνη είναι κλειστή), ενεργοποιείται η κάμερα και μπορεί να κάνει και αυτόματα λήψη φωτογραφίας, εαν βιάζεστε να απαθανατίσετε τη στιγμή!

    lg g5 (8) lg g5 (7)

    Η οθόνη είναι οριακά μεγάλη, αλλά ευτυχώς τα μικρά bezels την καθιστούν εύχρηστη, με τις 5,3 ίντσες της να προβάλλουν 1440×2560 pixels. Το IPS panel μπορεί να μην είναι AMOLED αλλά έχει αρκετά καλή απόδοση του μαύρου. Αυτό που θα θέλαμε είναι καλύτερο καλιμπράρισμα του λευκού (τείνει ελάχιστα προς το μπλέ) αλλά και υψηλότερη μέγιστη φωτεινότητα, καθώς θα σας δυσκολέψει σε έντονη ηλιοφάνεια. Συν τοίς άλλοις, η “Auto” ρύθμιση της φωτεινότητας είναι πολύ επιθετική, έτσι το βράδυ θα μειώνεται περισσότερο απ’ότι πρέπει, ώστε να μη κουράζει τα μάτια και να μειώνει την κατανάλωση μπαταρίας, αλλά κάποιοι χρήστες θα την ανεβάζουν για να βλέπουν καλύτερα, όπως ο γράφων.

    lg g5 (9)

    Το Always-On-Display είναι ακόμη ένα νέο χαρακτηριστικό του LG G5, και αρκετά χρήσιμο. Είναι προαιρετικό, φυσικά, ενώ μπορεί να σας δείχνει την ώρα και τις ειδοποιήσεις σας όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη. Μπορεί να δείχνει περιληπτικά τις “ευαίσθητες” ειδοποιήσεις σας (όπως μηνύματα και SMS), ή αναλυτικά. Μόνο πρόβλημα, ότι σε έντονο φωτισμό δε διακρίνονται εύκολα οι πληροφορίες αυτές, ενώ σε δωμάτιο έστω και με τεχνητό φωτισμό, δε θα έχετε πρόβλημα. να τονίσουμε πως η οθόνη σβήνει τελείως αν βάλετε το κινητό στην τσέπη σας, οπότε δε θα καταναλώνει μπαταρία σε εκείνες τις περιπτώσεις. Για την ιστορία, το Always-On-Display καταναλώνει 0,5-1% της μπαταρίας κάθε ώρα που είναι ενεργό, οπότε ρεαλιστικά, γύρω στο 10-15% κάθε 24ωρο επιπλέον.

    lg g5 (11)

    Από πλευράς hardware, έχουμε την ασφαλή επιλογή, το τετραπύρηνο Snapdragon 820 μαζί με 4GB RAM. Συνδυασμός που “σκοτώνει” σε single-threaded εφαρμογές αλλά και στα παιχνίδια, αφού το Adreno 530 είναι πανίσχυρο. Υπολείπεται όμως των ισχυρών οκταπύρηνων chipsets της αγοράς, αλλά όχι όλων και φυσικά σε ελάχιστες real-life καταστάσεις. Εξ’ού και το τεράστιο score στο AnTuTu, των 131.000 marks.

    Τα 32GB αποθηκευτικού χώρου είναι αρκετά, αλλά επεκτείνονται και μέσω microSD έως 200GB ακόμη, οπότε θα έχετε άνεση χώρου. Από συνδεσιμότητα έχουμε τα πάντα, ακόμα και IR blaster αλλά και FM radio, ενώ η USB Type-C υποδοχή από φέτος θα αρχίσει να γίνεται “must” σε όλα τα high-end smartphones, κάτι για το οποίο όλοι χαιρόμαστε.

    lg g5 screenshot (5)

    Από πλευράς software, έχουμε φυσικά Android 6.0 με το οικείο και λιτό (σχετικά) interface της LG. Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι λίγες και απαραίτητες, οπότε δεν μπορούμε να το πούμε “φορτωμένο” από το εργοστάσιο, κάθε άλλο. Φυσικά υπάρχει το πολύ χρήσιμο LG health, το γνωστό LG Backup αλλά και το LG Friends Manager, με το οποίο μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα περισσότερα με τους φίλους σας και τα add-on modules του G5. Μάλλον δευτερεύουσα δυνατότητα προς το παρόν, αλλά ίσως είναι μια αρχή για κάτι μεγαλύτερο. Επίσης, μια εξαιρετική εφαρμογή για την επανεγκατάσταση εφαρμογών που απεγκαταστήσατε.

    lg g5 screenshot (2) (Large)

    Το G5 φέρει και άλλες λειτουργίες/ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χρήστη, όπως το Smart Cleaning για αποσυμφόρηση/ανασυγκρότηση του συστήματος ώστε να κερδίζει πόρους όποτε το χρειάζεστε, κάτι που γίνεται τυπική προσθήκη σε πολλά smartphones πλέον. Αλλά και τα Smart Settings που αλλάζουν προφιλ ήχου, ανοιγοκλείνουν το Wi-Fi και το Bluetooth όταν φθάνετε ή φεύγετε από ένα προεπιλεγμένο χώρο (π.χ. σπίτι, γραφείο), ή εκτελούν διάφορες εφαρμογές αν συνδέσετε μια Bluetooth συσκευή ή ακουστικά στο G5. Απλές δυνατότητες πού όμως βοηθούν στην καθημερινότητά μας.

    lg g5 screenshot (4) (Large) lg g5 screenshot (3) (Large)

    Η ώρα της κάμερας. Κακώς χρησιμοποιώ ενικό, βέβαια, αφού οι κάμερες στο πίσω μέρος είναι δύο: Μια των 16 MPixels (f/1.8) και μία των 8 MPixels (f/2.4), με τη δεύτερη να χρησιμοποιείται μόνο όταν θέλετε να κάνετε ευρεία λήψη ενός σκηνικού. Αλλά πολύ ευρεία. Συγκεκριμένα προσφέρει εύρος 135 μοιρών, ενώ με την κύρια κάμερα έχετε εύρος 78 μοιρών. Το μενού της κάμερας είναι λιτό και εύχρηστο, χωρίς όμως κάποια modes που θα ήθελαν οι απαιτητικοί χρήστες. Το θετικό είναι πως αποτελεί μια από τις καλύτερες κάμερες αυτή τη στιγμή σε smartphone, κρίνοντας βάση αποτελέσματος.

    lg g5 (1)

    lg g5 screenshot (1) (Large)

    Εξαιρετική ποιότητα φωτογραφιών, το HDR κάνει τη δουλειά του ακριβώς όπως πρέπει (και μπορείτε να το έχετε στο Auto), διαθέτει OIS (Optical Image Stabilization) και κάνει λήψη 4K και slow motion 720p video. Δυστυχώς λείπει το 1080p@60 FPS mode, οπότε θα περιοριστείτε στα 1080p@30 FPS. Το laser autofocus λειτουργεί καλά αλλά με μέτρια ταχύτητα (θέλει περίπου 1 δευτερόλεπτο για να εστιάσει), όμως στα θετικά είναι το πολύ μικρό minimum focus distance αλλά και το πολύ μεγάλο zoom που επιτρέπει η κάμερα, με μικρή απώλεια ποιότητας.

    lg g5 camera (1) (Large)

    lg g5 camera (2) (Large)

    lg g5 camera (3) (Large)

    lg g5 camera (6) (Large)

    lg g5 camera (7) (Large)

    lg g5 camera (5) (Large)
    78 μοίρες εύρος
    lg g5 camera (4) (Large)
    Ευρυγώνια λήψη (135 μοίρες)
    lg g5 camera (8) (Large) (Large) (Medium)
    HDR OFF
    lg g5 camera (9) (Large) (Large) (Medium)
    HDR ON

    Επίσης θα βρείτε κάποια ενεργά φίλτρα για τη λήψη φωτογραφιών, panorama mode αλλά και manual mode για να κάνετε μόνοι σας τις ρυθμίσεις πριν τη λήψη, αν έχετε φωτογραφική εμπειρία. Η selfie κάμερα έχει αισθητήρα 8 MPixels και μπορεί να κάνει λήψη 1080p video, ενώ σε γενικές γραμμές είναι υπερ-ικανοποιητική η λειτουργία της. Κάνει και εύκολο ρετούς που, κακά τα ψέματα, όλοι θα χρησιμοποιούσαν έστω και λίγο σε μια φωτογραφία τους.

    lg g5 (2)

    Φάκελος: Αυτονομία. Η μπαταρία των 2.800mAh κρίνεται μέτρια για μια ναυαρχίδα με οθόνη 5,3 ιντσών και 2Κ ανάλυση, καθώς ο ανταγωνισμός έχει θέσει ως ελάχιστη χωρητικότητα τα 3.000mAh πλέον. Αυτό σημαίνει πως η μπαταρία θα κρατήσει για ένα εύλογο διάστημα προτού εξαντληθεί. Στα χέρια μας, με τη φωτεινότητα στο Auto και μόνο Wi-Fi ενεργοποιημένο, το G5 άντεξε 4 ώρες αναπαραγωγής 1080p video, μισή ώρα gaming και μία ώρα πλοήγησης μέσω GPS, μέσα σε ένα 24ωρο χρήσης. Αυτά με το Always-On-Display ενεργοποιημένο, το οποίο σίγουρα μας στέρησε ένα 10-15% αυτονομίας. Οπότε, δε μπορούμε να πούμε πως μας ενθουσιάζει η μπαταρία του G5, αλλά οι φωτογράφοι θα χαρούν το camera module με τα extra 1.200mAh, ενώ το Quick Charge 3.0 σώζει την κατάσταση αφού επαναφορτίζει ταχύτατα τη συσκευή. Μέσα σε μισή ώρα με τον παρεχόμενο φορτιστή των 1,8A, το G5 έφτασε από το 0% στο 60%. Δύσκολα θα μείνετε από μπαταρία, λοιπόν.

    lg g5 (3)

    Το LG G5 της δοκιμής μας παρείχε το www.phablets.gr, στο οποίο διατίθεται ήδη. Η επίσημη τιμή του στην ελληνική αγορά θα είναι 699€, μέσα στις επόμενες μέρες/εβδομάδες που θα κυκλοφορήσει σε μεγάλες αλυσίδες και μέσω των παρόχων και διατίθεται σε τέσσερα χρώματα: Titan, Silver, Gold και Rose.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles