24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Το πέναλτι που έμεινε στην ιστορία

    Euro 1976, τελικός. Τσεχοσλοβακία εναντίον Δυτικής Γερμανίας. Οι δύο ομάδες μάχονται για 120 λεπτά στο στάδιο Crvena Zvezda του Βελιγραδίου με το τελικό αποτέλεσμα να είναι το 2-2 –οι Γερμανοί μάλιστα είχαν ισοφαρίσει στο 89’. Οδηγούμαστε στη «ρουλέτα» των πέναλτι. Τα πρώτα επτά είναι εύστοχα με τον Uli Hoeness να χάνει το όγδοο. Το σκορ στο 4-3 υπέρ των Τσεχοσλοβάκων και τη μπάλα κρατά ο Antonin Panenka. Απέναντί του έχει τον θρυλικό Sepp Maier. Το πλήθος αγωνιά, ο Panenka παίρνει φόρα, εκτελεί και… με μια αριστοτεχνική εκτέλεση «σκάβει» τη μπάλα στέλνοντάς την στο κέντρο της εστίας, την ώρα που ο Γερμανός τερματοφύλακας «ξάπλωνε» στα αριστερά του…

    Ο Antonin Panenka είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε το πρώτο «σκαφτό» πέναλτι σε ζωντανή σύνδεση, δημιουργώντας μια μόδα που κρατά μέχρι και τις μέρες μας! «Όλοι οι συμπαίκτες μου ήξεραν ότι είχα μια σπέσιαλ έκπληξη αν φτάναμε στα πέναλτι. Εκείνοι ήταν 100% σίγουροι πως θα ευστοχούσα. Εγώ; Εγώ ήμουν 1.000%», θυμάται ο Τσέχος μέσος. «Αν σκόραρα, το τρόπαιο ήταν δικό μας. Αυτό δεν με άγχωσε καθόλου. Μου είχε πάρει εξ’ άλλου δύο χρόνια να τελειοποιήσω αυτού του είδους την εκτέλεση και κατά τη διάρκεια του τουρνουά δεν την αποκάλυψα σε κανέναν εκτός ομάδας. Είχα εκτελέσει παρόμοια πέναλτι δύο φορές στην καριέρα μου ωστόσο», προσθέτει.

    «Ήξερα ότι δεν υπήρχε περίπτωση οποιοσδήποτε τερματοφύλακας να περίμενε πρώτα να εκτελέσω το πέναλτι και μετά να πέσει. Ήμουν βέβαιος πως θα διάλεγε γωνία, δεξιά ή αριστερά, οπότε αυτό που είχα να κάνω ήταν να “σκάψω” τη μπάλα στο κέντρο. Έπρεπε να είναι “σκαφτή” η εκτέλεση για να είμαι σίγουρος πως ο τερματοφύλακας δεν θα απέκρουε τη μπάλα με τα πόδια του», περιέγραψε την εκτέλεση ο Panenka. Δείτε το πέναλτι που έκρινε το Euro 1976 στο βίντεο που ακολουθεί:

     

     

    Πηγή: FourFourTwo

     

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles