21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    To δίκτυο Tor απειλείται (και πάλι)

    Δεν είναι πολύς καιρός που αποκαλύφθηκε πως η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας εκμεταλλεύτηκε έναν hoster και μία ευπάθεια στον Firefox για Windows και άφησε να διαρρεύσει κακόβουλο λογισμικό στο δίκτυο Tor, το opensource δίκτυο που εξασφαλίζει την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο. Τις μέρες αυτές επίσης όμως, παρατηρήθηκε 5πλασιασμός της κίνησης στο δίκτυο και όλοι απόρησαν. Μέχρι που έμαθαν την αλήθεια. Το Tor χρησιμοποιείται από Ρωσικά botnets τελευταία.

    Tor_project_logo_hq-680x4002

    Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας λογισμικού Fox IT, εντόπισαν τα ίχνη αυτής της κατακόρυφης αύξησης νέων χρηστών στο δίκτυο Tor και εκτιμούν ότι εντοπίζεται σε ένα Ρώσικο botnet το οποίο φέρεται να «διαδίδει» κακόβουλο λογισμικό. Το botnet είναι γνωστό με την κωδική ονομασία Mevade.A ή SBC.

    Σε τι σκοπεύει όμως το botnet και «μολύνει» το δίκτυο Tor; Η πιο απλή εξήγηση θα ήταν να θέλει να χρησιμοποιεί τους υπολογιστές του δικτύου για να τους χρησιμοποιήσει για παράνομες οικονομικά ενέργειες, όπως κάνουν τα botnets και στο «κανονικό» διαδίκτυο, μολύνοντας χιλιάδες υπολογιστές. Υπάρχει περίπτωση όμως να προσπαθεί να «φορτώσει» με κακόβουλο λογισμικό χιλιάδες τερματικά που απαρτίζουν το δίκτυο Tor και μετέπειτα να θέλουν οι διαχειριστές του να τα «πουλήσουν» στις αρχές προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο της παρακολούθησης του ανώνυμου δικτύου. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη που οι αρχές χρησιμοποιούν τους «τσαρλατάνους» του διαδικτύου για να κάνουν τη δουλειά τους.

    Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει όμως, δυσκολεύουν τα πράγματα για το δίκτυο Tor, την τελευταία δικλείδα ασφάλειας και ανωνυμίας στο διαδίκτυο, έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Κι αυτό μόνο καλό δεν είναι.

    Ας μην βιαστούμε, όμως, να φωνάξουμε ότι η ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο έχει πεθάνει. Αυτή είναι μία πολύ βιαστική και ηττοπαθής προσέγγιση. Μπορεί να περνά δύσκολες στιγμές, αλλά δεν έχουν τελειώσει όλα. Όπως επισημαίνει και ο Παναγιώτης Βρυώνης, founder της longaccess σε ένα εύστοχο άρθρο του, όσο υπάρχει ζήτηση για ιδιωτικότητα και όσο την αντιμετωπίζουμε ως δικαίωμα στις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες, η επιδίωξή της θα αποτελεί ευκαιρία για όλους εκείνους που μπορούν να προσπαθήσουν να αναπτύξουν νέα συστήματα που θα την εξασφαλίζουν. Αντί λοιπόν να μεμψιμοιρούμε για την αθλιότητα της NSA και των υπηρεσιών ασφαλείας αυτού του κόσμου, ας αγκαλιάσουμε την ιδέα του hacking: να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να τα κάνουμε καλύτερα. Συμφωνείτε;

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles