19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    “Όχι” του Υπουργείου Μεταφορών στο Uber, σάλος στις Η.Π.Α. από τις αποκαλύψεις για την εταιρεία

    Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν πως και πως τη λειτουργία του Uber στην Αθήνα, ως μια αξιόλογη εναλλακτική για τις μετακινήσεις τους. Το Uber υπόσχεται εξαιρετική εμπειρία μεταφορά από ιδιώτες με ΙΧ (αλλά και πολυτελή οχήματα), έναντι κάπως υψηλότερων κομίστρων από τα συνηθισμένα. Και μπορεί να ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα (μέχρι και το site της πλέον είναι στα ελληνικά), αλλά τα…μαντάτα δεν είναι καλά.

    uber 1

    Πρώτον, σε απάντηση της κίνησης του Uber για λειτουργία στην Αθήνα, το υπουργείο Μεταφορών, με έγγραφο του υπενθυμίζει ότι “μεταφορά επιβατών με κόμιστρο, επιτρέπεται μόνο από Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης αυτοκίνητα (ΤΑΞΙ και ΕΙΔ.ΜΙΣΘ.), καθώς και από Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης.” Επίσης, “οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να μισθώσουν ΕΙΧ αυτοκίνητα με οδηγό, με ελάχιστη σύμβαση έξι ωρών, από εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία και εταιρείες ιδιοκτητών ΕΔΧ αυτοκινήτων.” Τέλος, γίνεται σαφές πως “οποιαδήποτε μεταφορά επιβατών με κόμιστρο, πραγματοποιείται με άλλα μέσα πλην των προαναφερομένων, πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι σύννομη, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους ίδιους τους επιβάτες, καθώς ούτε τα οχήματα, ούτε οι οδηγοί έχουν ελεγχθεί και αδειοδοτηθεί με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και κατά συνέπεια καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο έλεγχος και η εύρεση αμφοτέρων σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς”. Μάλιστα, ζητά απο τους πολίτες που αντιλαμβάνονται σχετικά φαινόμενα, να απευθύνονται άμεσα στις Αρχές, καθως οι οδηγοί τέτοιων οχημάτων τιμωρούνται και με χρηματικό πρόστιμο και με φυλάκιση κατ’ εφαρμογήν ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

    Σφοδρές είναι, φυσικά, και οι αντιδράσεις των οδηγών ΤΑΞΙ που θα προσβληθούν σημαντικά σαν επαγγελματίες εάν το Uber έρθει στην Ελλάδα.

    US-IT-TELECOM-TRANSPORT-TAXI

    Αλλά τα άσχημα νέα για το Uber δε σταματούν εκεί. Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από τις αποκαλύψεις για υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας (Emil Michael), το οποίο σε δείπνο (όπου παρόντες ήταν και δημοσιογράφοι) είπε πως σκοπεύει να ξοδέψει μεγάλο χρηματικό ποσό για να παρακολουθεί όσους προβαίνουν σε αρνητική κριτική για το Uber και να παρενοχλεί τους ίδιους αλλά και μέλη των οικογενειών τους, ώστε να συμμορφωθούν! Ο ίδιο θεώρησε πως όλα λέγονταν “off the record” σε εκείνο το δείπνο, αλλά ο άγνωστος (μέχρι στιγμής) συντάκτης του Buzzfeed δεν είχε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια το ίδιο στέλεχος κάλεσε την blogger του PandoDaily, Sarah Lacy, σε μια ιδιωτική γραμμή την οποία δε θα έπρεπε να γνωρίζει, ώστε να της ζητήσει συγγνώμη “off the record”. Η Lacy ήταν εκείνη που είχε αρχικά προκαλέσει την οργή του και τα όσα είπε στο προαναφερθέν δείπνο, αφού προέβη σε αρνητικά σχόλια στο blog της για το Uber. Η Lacy αρνήθηκε την κατ’ιδίαν συγγνώμη και θέλησε να μάθει πως ο Michael βρήκε το νουμερό της, αλλά αυτός αρνήθηκε να το αποκαλύψει. Στη συνέχεια της έστειλε γραπτή συγγνώμη, μέσω e-mail.

    emil michael uber

    Τα αρνητικά σχόλια της Lacy δεν είναι αβάσιμα. Υπήρξαν πολλές αναφορές για βιασμούς χρηστών του Uber από οδηγούς της υπηρεσίας, αλλά και μια βάναυση επίθεση σε gay χρήστη από έναν οδηγό, όμως η Uber προσπάθησε με δηλώσεις της να ενοχοποιήσει τους ίδιους τους χρήστες, διότι ήταν “μεθυσμένοι” ή “προκλητικά ντυμένοι”, σύμφωνα με την ίδια.

    Όσον αφορά την…κατασκοπεία των δημοσιογράφων, φαίνεται πως τελικά δεν απέχει από την πραγματικότητα! Αναφορές δύο δημοσιογράφων υποδεικνύουν πως ανώτερα στελέχη του Uber έχουν ένα “God View” mode στο application τους, μέσω του οποίου μπορούν να βλέπουν που βρίσκεται οποιοσδήποτε χρήστης της υπηρεσίας, αν εκείνη τη στιγμή κυκλοφορεί με ένα από τα οχήματα του Uber! Μετά από τα παραπάνω, η Uber (που ιδρύθηκε το 2009), έχει δεχθεί σημαντικότατο πλήγμα στην αξιοπιστία της και μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ανακάμψει με κάποιο -μαγικό- τρόπο…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles