16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Κατασκοπεία κινητών από…αέρος στις Η.Π.Α.

    Οι αμερικάνοι πολίτες έχουν πλέον ακόμη ένα λόγο να είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνησή τους και τις αδιάκριτες τακτικές που χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί πιθανούς “υπόπτους” και τρομοκράτες.

    Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της αναφέρει πως το U.S. Marshals Service εδώ και 7 χρόνια χρησιμοποιεί κρυφές κεραίες σε μικρά αεροσκάφη (Τσέσνα) ώστε να εντοπίζει κινητά τηλέφωνα οπουδήποτε στη χώρα! Τα αεροσκάφη αυτά φέρουν DRTs (γνωστά και ως “dirtboxes”, κατασκευής Digital Receiver Technology που είναι θυγατρική της Boeing) που μιμούνται τη συμπεριφορά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα “ξεγελούν” τα τηλέφωνα ώστε να πιστεύουν πως εκπέμπουν πολύ ισχυρό σήμα. Έτσι οι συσκευές συνδέονται αυτόματα σε αυτές τις κεραίες, με αποτέλεσμα οι αρχές να εντοπίζουν τη θέση τους.

    wsj_dirtbox

    Δε γίνεται αναφορά στην υποκλοπή δεδομένων (συνομιλιών, SMS κ.λπ.) παρά μόνο στον εντοπισμό θέσης των συσκευών, που μπορεί να γίνει σε ακρίβεια έως και 3 μέτρων από το σημείο που βρίσκεται ο κάτοχος του τηλεφώνου. Επίσης αναφέρεται πως όλοι οι εντοπισμοί γίνονται με την έκδοση σχετικού εντάλματος, αν και προφανώς αυτό ελέγχεται και η ιστορία έχει δείξει πως συχνά δεν ισχύει. Το πρόβλημα είναι πως στην εμβέλεια των παραπάνω αναγκαστικά βρίσκονται και πολλοί, “μη ύποπτοι” χρήστες και πιθανόν να παρακολουθούνται και αυτοί “ακούσια”, ενώ τα DRTs προφανώς και επηρεάζουν τη λειτουργία των τηλεφώνων, αφού διακόπτουν τη σύνδεσή τους στους πραγματικούς πομπούς των παρόχων τηλεφωνίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως δεν παρεμποδίζουν τη δυνατότητα κλήσεων ανάγκης (π.χ. στο 911).

    Μέχρι στιγμής οι δηλώσεις των αρχών δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε αρνούνται την ύπαρξη των συστημάτων αυτών.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles