19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Το νέο USB Type-C θα μπαίνει και…ανάποδα!

    Το USB πρότυπο είναι εδώ και δεκαετίες καθιερωμένο ως το πλέον χρησιμοποιούμενο για τη διασύνδεση περιφερειακών υπολογιστών, κινητών, καμερών και πολλών άλλων κατηγοριών συσκευών που οι περισσότεροι από εμάς κατέχουμε. Από το «πρώτο» USB περάσαμε στο USB 1.1, έπειτα στο USB 2.0 και αισίως απολαμβάνουμε τις ταχύτητες που προσφέρει το USB 3.0, όμως ο διάδοχός του, το USB 3.1 πλησιάζει και μαζί του φέρνει και ένα νέο τύπο connector…

    Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το USB 3.0 Promoter Group, το USB 3.1 πρότυπο που θα αυξήσει το bandwidth στα 10 Gbps θα συνοδεύεται και το USB Type-C connector, ένα νέο τύπο βύσματος που φυσικά θα απαιτεί και τις αντίστοιχες θύρες. Ο νέος τύπος θα έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερο το ότι σκοπεύει να αντικαταστήσει όλες τις διαφορετικές παραλλαγές του τωρινού USB (microUSB, miniUSB, type A, type B κ.λπ.) και να τις ενοποιήσει σε μια. Επιπλέον θα έχει σημαντικά μειωμένες διαστάσεις σε σχέση με τα τωρινά βύσματα και θα είναι ιδανικό για τις mobile συσκευές που κατακλύζουν την αγορά.

    USB_types_2

    Ακόμη ένα σημαντικό «ατού» του Type-C USB θα είναι η δυνατότητα αμφίπλευρης τοποθέτησής του, με την ανασχεδιασμένη θύρα του να το δέχεται όπως και να το βάλει ο χρήστης, χωρίς να χάνει χρόνο ψάχνοντας τη σωστή πλευρά όπως σήμερα. Τέλος, μέσω των νέων καλωδίων θα παρέχεται μεγαλύτερη τροφοδοσία ρεύματος στη συσκευή, το οποίο σημαίνει πως οι μπαταρίες των συσκευών μας θα φορτίζουν ταχύτερα μέσω USB, ενώ θα μπορούν να τροφοδοτούνται και συσκευές όπως σκληροί δίσκοι που απαιτούν περισσότερα Amperes.

    Το τελικό specification του προτύπου αναμένεται να ακολουθήσει την σχετική περίοδο δοκιμών, στα μέσα του 2014. Έτσι, ίσως αρχίσουμε να το βλέπουμε σε κάποιες συσκευές, μητρικές και υπολογιστές πριν το 2015. Δείτε την πλήρη ανακοίνωση εδώ.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles