13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Τι πρέπει να γνωρίζεις για το USB Type-C, το μοναδικό port του νέου MacBook

    Η “επόμενη” γενιά των USB connectors που θα μας απασχολήσουν αρκετά τα επόμενα χρόνια έχει ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο το USB Type-C συζητείται πολύ από χθες, λόγω της ενσωμάτωσής του σχετικού port στο νέο MacBook. Είναι το πρώτο laptop με USB Type-C port, οπότε ίσως έχουμε πλέον και το κατάλληλο timing ώστε να μιλήσουμε περισσότερο για τους νέους connectors.

    new-macbook-usb-type-c

    Οι USB Type-C connectors, πρέπει να υπενθυμίσουμε αρχικά πως, είναι αμφίδρομης τοποθέτησης, μπορούν δηλαδή να τοποθετηθούν στη θύρα και από τις δύο πλευρές (ξεχάστε τα γνωστά προβλήματα της τοποθέτησης του USB ανάποδα, λοιπόν). Είναι επίσης μικρότεροι σε διαστάσεις από τους USB Type-A, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους υπολογιστές σας, καθώς ένα τυπικό port έχει διαστάσεις μόλις 8,4×2,6 χιλιοστά. Θα είναι ευρέως διαθέσιμοι μέσα στο 2015, υποστηρίζοντας το USB 3.1 πρότυπο, με ταχύτητες που φτάνουν έως τα 10Gbps, ενώ διαθέτουν πολύ υψηλή ισχύ εξόδου έως και τα 20V (100W) και 5A.

    Στην περίπτωση του MacBook, βλέπουμε πως η μία και μοναδική USB Type-C θύρα (πέρα από το 3.5mm headphones jack) που διαθέτει ολόκληρο το μηχάνημα μπορεί να λειτουργήσει τόσο για τη φόρτιση της συσκευής όσο και ως “κλασική” USB θύρα (με υποστήριξη USB 3.1). Μπορεί ακόμη να μεταδώσει και σήματα video (υποστήριξη Native DisplayPort 1.2 video output), ενώ με τη βοήθεια ειδικών adapters υποστηρίζει VGA output (χρησιμοποιώντας τον USB-C VGA Multiport Adapter) και HDMI video output (χρησιμοποιώντας τον USB-C Digital AV Multiport Adapter).

    Όπως βλέπουμε, πρόκεται μεν για ένα καλώδιο που τα κάνει πλέον όλα, ωστόσο αυτό θα γίνει μία απτή πραγματικότητα στο μέλλον, όταν όλες οι συσκευές θα υποστηρίζουν το νέο port. To Type-C USB και το πρότυπο USB 3.1 είναι συμβατό προς τα πίσω με τα USB 3.0 και USB 2.0, ωστόσο θα χρειαστείτε ένα Type A to Type C cable, όπως φυσικά και αρκετούς adapters για τη συνεργασία με τις υπάρχουσες USB συσκευές σας.

    MacBook Adapters

    Η Apple διαθέτει ήδη στο store της adapters για κάθε (σχεδόν) περίσταση: Δείτε ενδεικτικά έναν USB-C to USB Adapter, έναν USB-C VGA Multiport Adapter, έναν USB-C Digital AV Multiport Adapter ή έναν Apple 29W USB-C Power Adapter. Ο προβληματισμός σε αυτή τη φάση είναι αν όλοι αυτοί οι adapters αυξάνουν τόσο το βάρος που θα κουβαλάει ο χρήστης του νέου MacBook των μόλις 900 γραμμαρίων, ώστε… εξαλείφουν πρακτικά το πλεονέκτημα της ελαφρότητάς του, αλλά, τελικά, φαίνεται πως η πορεία προς το… μέλλον έχει και τις δυσκολίες της.

    Related Articles

    11 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles