19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Νομίζεις ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες σου είναι «ιδιωτικές»; Για ξανασκέψου το

    Ένα έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian (ναι, Αγγλική εφημερίδα αποκαλύπτει απόρρητη Αμερικανική δικαστική απόφαση), δείχνει πως η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, η NSA, με δικαστική εντολή έχει ζητήσει από την Verizon να κρατά αρχεία των τηλεφωνικών επικοινωνιών των συνδρομητών της και να τα παραδίδει στην υπηρεσία. Τα στοιχεία που καταγράφει κάθε μέρα, αφορούν τις τηλεφωνικές κλήσεις των πελατών της Verizon σε αριθμούς μέσα και έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια της εξασφάλισης της Εθνικής Ασφάλειας.

    NSA-Closeup-FB

    Το έγγραφο που αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα η Guardian, φανερώνει την πρακτική της παρακολούθησης των επικοινωνιών εκατομμυρίων Αμερικανών, χωρίς να υπάρχει κάποια πρότερη υποψία για εγκληματικές πρακτικές. Συγκεκριμένα, η Verizon παραδίδει καθημερινά τους αριθμούς προς τους οποίους κάνουν εξερχόμενες κλήσεις οι πελάτες της, την τοποθεσία τους, την διάρκεια των κλήσεων και τους αριθμούς ΙΜΕΙ των συσκευών. Ανεξάρτητα αν οι εξερχόμενες κλήσεις αφορούν αριθμούς στις ΗΠΑ, ή το εξωτερικό. Άρα, αν ένας φίλος σας μένει στις ΗΠΑ, είναι πελάτης της Verizon και σας παίρνει τηλέφωνο εδώ, στην Ελλάδα, η NSA το ξέρει. Κάθε φορά. Μιλάμε απλά, για συλλογή προσωπικών δεδομένων χωρίς λόγο και αιτία. Οργουελικό το σενάριο;

    Πριν αποφασίσουμε ότι «δεν μας νοιάζει», ας δούμε πόσο κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκεται ο καθένας μας. Προς το παρόν, στην Ευρώπη, επισήμως, δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες, χωρίς να υπάρχει πριν ένταλμα από εισαγγελέα που να δικαιολογεί μία τέτοια παρακολούθηση. Το ίδιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εξαιρέσεις βέβαια, έχουν θεσμοθετηθεί, στα πλαίσια του εθνικού συμφέροντος και της δημόσιας ασφάλειας. Και τα πλαίσια αυτά, όπως φαίνεται, έχουν διευρυνθεί μέχρι τον «προληπτικό» έλεγχο των επικοινωνιών από τις υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας.

    Πριν αποφασίσουμε ότι δεν μας νοιάζει η διατήρηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου, ας κοιτάξουμε λίγο δεξιά στο χάρτη και ας θυμηθούμε πως υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που συλλαμβάνονται γιατί εξέφρασαν την συμπαράστασή τους, ή είπαν κάτι σχετικό με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στις τουρκικές πόλεις. Δεν έκαναν κάτι. Είπαν κάτι. Οι πελάτες της Verizon δεν έκαναν κάτι. «Πιθανόν» να κάνουν κάτι.

    Κι εκεί, στο «πιθανόν» είναι που συνειδητοποιούμε κάθε φορά πως αυτό που γνωρίζαμε ως ιδιωτικότητα και η σημασία του, ή ελευθερία του λόγου, είναι αξίες και δικαιώματα που πρέπει να ορίσουμε εκ νέου. Γιατί μας νοιάζει.

    Το έγγραφο που αποκαλύπτει πάντως η Guardian, υποδεικνύει πως κάτι που άρχισε και «ψιθυριζόταν» στα δημοσιογραφικά γραφεία από την εποχή των Δίδυμων Πύργων και την διακυβέρνηση του George Bush, συνεχίζει και γιγαντώνεται. Με διάφορα προσχήματα. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες ρεπορτάζ της Guardian, εδώ.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles