24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Vodafone Smart 4G hands-on review: «Χρυσή» αγορά

    Οι κατασκευαστές και οι providers που δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις συσκευών κινητής έχουν «πιάσει» πλέον το νόημα και κατανοούν τις ανάγκες της αγοράς. Οι απαιτήσεις των χρηστών ανεβαίνουν ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, θέλουν συσκευές φθηνές, γρήγορες και ποιοτικές. Κάποτε (και όχι πολύ παλιά) γελούσαμε όταν διαβάζαμε τις 3, αυτές, λέξεις εν σειρά, πλέον όμως είναι κάτι το εφικτό. Και μια από τις αποδείξεις του αξιώματος αυτού είναι το Smart 4G της Vodafone.

    vodafone-smart-4g-front-2 (Large)

    Κατασκευή, σχεδιασμός, χαρακτηριστικά

    Πιάνοντας στα χέρια μας το 4G, επιβεβαιώνεται αυτό που που υποψιάζεται ο χρήστης όταν το βλέπει…εν μέρει! Η φθηνή κατασκευή έχει καλυφθεί επιμελώς από το matte καπάκι του πίσω μέρους και τα δύο λεπτά τμήματα πλαστικού που «τρέχουν» περιμετρικά της συσκευής με πολύ καλαίσθητο τρόπο, αλλά «προδίδεται» ελαφρώς από το πλαστικό κάλυμμα της οθόνης και της πρόσοψης. Δεν είναι σε καμία περίπτωση deal-breaker, δε μας ενόχλησε καν στις περισσότερες περιπτώσεις (το glaring είναι έντονο, πάντως), απλά μας θύμισε πως γίνεται μια συσκευή με αυτά τα χαρακτηριστικά να κάνει κάτω από €200. Σε κάθε περίπτωση το 4G είναι καλοφτιαγμένο αν και η μαύρη έκδοση, η μοναδική που διατίθεται στην Ελλάδα, είναι λίγο…βαρετή, τουλάχιστον σε σχέση με τον επώνυμο ανταγωνισμό της (Samsung, LG).

    Στην πρόσοψη διακρίνουμε το ακουστικό και δίπλα του την εμπρόσθια κάμερα, ενώ υπάρχουν επίσης ένας αισθητήρας φωτός και ένα notification LED (τριών χρωμάτων). Ένα φυσικό πλήκτρο (power/lock) βρίσκεται στη δεξιά πλευρά ενώ άλλο ένα (διπλό volume up/down) στην αριστερή, με την πάνω πλευρά να περιλαμβάνει το audio jack και τη microUSB θύρα και την κάτω πλευρά να είναι κενή. Στο πίσω μέρος εξέχει ελαφρώς η κύρια κάμερα (αλλά προστατεύεται επαρκώς από τις γρατζουνιές με το single-LED flash και το δευτερεύον μικρόφωνο, ενώ στο κάτω μέρος η μεγάλη, οριζόντια σχισμή είναι η έξοδος του ηχείου. Οι υποδοχές για microSD και microSIM βρίσκονται κάτω από το (εύκολα αφαιρούμενο) καπάκι, για να εισάγετε/εξάγετε τη SIM, όμως, θα πρέπει να βγάλετε τη μπαταρία.

    vodafone-smart-4g (2) (Large)vodafone-smart-4g (Large)vodafone-smart-4g-back (Large)

    vodafone-smart-4g-buttons (Large)

    vodafone-smart-4g-buttons-2 (Large)

    Η οθόνη έχει διαγώνιο 4,5 ιντσών, είναι IPS και η ανάλυσή της αγγίζει τα 540×960 pixels. Σε γενικές γραμμές μας ικανοποίησε με την απόδοσή της, αν και θα θέλαμε υψηλότερη φωτεινότητα για πιό άνετη χρήση υπό ήλιο ή έντονο τεχνητό φως. Βασικά λιγότερες αντανακλάσεις θα θέλαμε, αλλά ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Η αυτόματη φωτεινότητα λειτουργεί ικανοποιητικά και η απόκριση της οθόνης στο άγγιγμα είναι καλή.

    Για τις επιδόσεις του 4G είναι υπεύθυνο το Qualcomm MSM8930 SoC (Snapdragon 400), το οποίο εκτός από τους 2 πυρήνες Krait 200 στο 1,2 GHz, προσφέρει επίσης συνδεσιμότητα με 4G/LTE δίκτυα και φέρει το Adreno 305 chip γραφικών. Συνδυάζεται με 1GB μνήμης RAM και τα παραπάνω είναι ικανά για αρκετά καλές επιδόσεις σε μια τέτοια συσκευή, όπως και αποδείχθηκε στη συνέχεια. Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 8GB αλλά μπορεί να επεκταθεί μέσω microSD.

    vodafone-smart-4g-front (Large)

    vodafone-smart-4g-top (Large)

    vodafone-smart-4g-microsd (Large)

    Το Smart 4G διαθέτει επίσης GPS με A-GPS, Bluetooth, NFC, και μπορεί να γίνει Wi-Fi hotspot, ενώ η μπαταρία του είναι 1880 mAh (ο φορτιστής είναι 1A). Τέλος, η εμπρόσθια κάμερα έχει αισθητήρα ανάλυσης 1 MPixel και η κύρια, οπίσθια 8 MPixel. Όλα τα προαναφερθέντα είναι απλά εξαιρετικά στα χαρτιά για μια συσκευή που κοστίζει €199, ειδικά από τη στιγμή που υποστηρίζει και 4G και δε φαίνεται να υστερεί σε κανένα τομέα. To θέμα είναι να αποδειχθεί αυτό και στην πράξη.

    Software και επιδόσεις

    Για να μη σας κρατάμε σε αγωνία, ναι, το Vodafone Smart 4G είναι μια γρήγορη συσκευή με καλές επιδόσεις. Με το Android 4.2.2 να «τρέχει» σε stock μορφή, απλώς με λίγες «πινελιές» (κυρίως εικαστικές) και apps της Vodafone (Cloud, Updates, My Web, Protect by McAfee κ.λπ.), διαπιστώσαμε πως ό,τι θέλαμε να κάνουμε γινόταν γρήγορα και χωρίς κολλήματα, ενώ οι μεταβάσεις από app σε app και από menu σε menu ήταν ομαλές. Lag παρατηρήθηκε μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που «ζορίσαμε» τη συσκευή και πάλι ήταν πολύ μικρό, χωρίς να δυσχεραίνει τη χρήση της. Μπορείτε να δείτε το video, φυσικά, για να πάρετε μια ιδέα για τη λειτουργία της αλλά και τα scores από συνθετικά benchmarks στις φωτογραφίες (AnTuTu 13.500 points, Vellamo) που ήταν αρκετά καλά.

    smart-4g-menu

    smart-4g-menu-2

    Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται τρία virtual πλήκτρα αφής, τα Back, Home και το πλήκτρο του task killer, ενώ κρατώντας πατημένο το Home ανοίγει το Google Now. Σημειωτέον πως τα quick toggles που «κατεβαίνουν» μαζί με τη μπάρα ειδοποιήσεων οδηγούν στις επιλογές/ρυθμίσεις αν τα πατήσετε, αντί να κάνουν ουσιαστικά τη «γρήγορη» αλλαγή στην κατάσταση π.χ. του Wi-Fi ή του Bluetooth. Επίσης, όταν γυρίζετε το Smart 4G σε landscape mode, τα τρία πλήκτρα μεταφέρονται κατακόρυφα στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Η ανάδραση της συσκευής, αν την ενεργοποιήσετε, είναι μάλλον μέτριας έντασης, οι ήχοι των πλήκτρων, πάντως είναι σαφώς διακριτοί.

    Στα extra apps μπορείτε να βρείτε το X-Office για εφαρμογές γραφείου, δύο βοηθήματα, «φακό» και «κάτοπτρο», που χρησιμοποιούν το φλας και την εμπρόσθια κάμερα, αντίστοιχα, τον ES file explorer και το Currents για να διαβάζετε ευκολότερα τα feeds σας. Τέλος, μπορείτε να στείλετε το σήμα της οθόνης σε άλλες συσκευές ασύρματα αφού υποστηρίζεται DLNA, ενώ στις ρυθμίσεις θα βρείτε και τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας, στην οποία θα σταθούμε λίγο παρακάτω. Και όχι, δεν έχει ραδιόφωνο FM.

    smart-4g-benchmarks

    Μια υποσημείωση πριν συνεχίσουμε, ως απάντηση σε σχόλιο αναγνώστη σε πρόσφατο review άλλης συσκευής, που αφορούσε το «κόλλημά» μας με την ύπαρξη δέκτη FM στα smartphones. Προσωπικά ποτέ δεν ακούω ραδιόφωνο από το κινητό μου, έχω τη μουσική μου αποθηκευμένη και όταν χρειαστώ, ακούω αυτήν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί χρήστες εκεί έξω που χρησιμοποιούν κατά κόρον το ραδιόφωνο στη συσκευή τους κι ας φαίνεται περίεργο σε ορισμένους. Με βάση συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, λοιπόν, έχω καταλήξει πως η ύπαρξη FM δέκτη σε ένα smartphone είναι σημαντική, όσο φθηνό ή ακριβό κι αν είναι αυτό. Δυστυχώς το streaming ραδιοφωνικών σταθμών μέσω 3G αφ’ενός κατατρώει το bandwidth, αφ’ετέρου δεν είναι πάντα εφικτό (π.χ. όταν είστε στο μετρό).

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η εμπρόσθια κάμερα του 1 MPixel έχει, φυσικά, υποτυπώδεις επιδόσεις, οπότε θα σταθούμε στην οπίσθια. Με τον αισθητήρα των 8 MPixels ίσως «υπόσχεται» περισσότερα απ’όσα μπορεί να κάνει. Το interface της κάμερας είναι τυπικό stock Android με τις κλασικές, βασικές επιλογές. Όσον αφορά τις λήψεις καθ’αυτές, οι φωτογραφίες είναι σχετικά καλές, αλλά όχι αντάξιες μιας ποιοτικής 8άρας κάμερας. Η κάμερα του Smart 4G είναι ένα κλικ κάτω σε ποιότητα σε σχέση με άλλες 8άρες της αγοράς, ακόμα και παλαιότερες (π.χ. Galaxy S2) και αυτό φαίνεται όταν ζουμάρετε σε λεπτομέρειες, όπου δεν υπάρχει η απαραίτητη ευκρίνεια και αντίθετα, υπάρχει λίγος θόρυβος και αλλοίωση. Συν τοίς άλλοις, το single-LED flash δε μπορεί να κάνει και πολλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, έτσι έχει απλά βοηθητικό ρόλο αν θέλετε, για παράδειγμα, να τραβήξετε μια κοντινή φωτογραφία σε ένα ημι-σκοτεινό χώρο.

    vodafone-smart-4g-camera (Large)

    Η κάμερα μπορεί, επίσης, να κάνει λήψη 720p video στα 30 FPS, και πάλι όμως η ποιότητα δεν είναι αυτή που θα περιμένατε από μια ποιοτική 8άρα κάμερα. Ναι μεν τραβάει “HD” video, αλλά μη περιμένετε θαύματα ούτε τρομερά ποιοτικό υλικό για περαιτέρω επεξεργασία. Με λίγα λόγια, χαιρόμαστε που η συσκευή έχει 8άρα κάμερα, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορείτε να βασιστείτε πάνω του για ποιοτική φωτογράφηση και λήψη videos. Να πούμε, πάντως, ότι αποθηκεύει στέρεο ήχο στα videos.

    vodafone-smart-4g-camera-3vodafone-smart-4g-camera-2

    Ο ήχος που αποδίδεται από το ακουστικό κατά τις κλήσεις είναι καθαρός και με αρκετά καλή ένταση, ενώ το ίδιο ισχύει και για το ηχείο του Smart 4G που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Ακόμη και στη μέγιστη ένταση δεν εντοπίσαμε έντονη αλλοίωση και μείναμε ικανοποιημένοι από αυτά τα επίπεδα έντασης που επιτρέπουν άνετη ακρόαση μουσικής και θέασης video με ήχο. Η θέση του στο πίσω μέρος του επιτρέπει να αποδίδει καλά ακόμη και με το κινητό σε επίπεδη επιφάνεια, αν και «κόβεται» λίγη από την έντασή του όταν συμβαίνει αυτό.

    vodafone-smart-4g-speaker (Large)

    Κλείνουμε, όπως πάντα, με την αυτονομία, η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα. Περιμέναμε, βέβαια, πως η IPS οθόνη και το συγκεκριμένο hardware δε θα έχουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας συνολικά, αλλά τα 1.880 mAh της μπαταρίας μας συγκρατούσαν. Παρ’όλα αυτά, το Smart 4G άντεξε 6 ώρες video streaming μέσω YouTube με αυτόματη φωτεινότητα και γύρω στις 5-6 ώρες θα κυμαίνεται η αυτονομία του εν γένει, όσο είναι ανοικτή η οθόνη. Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν πως θα βγάλετε πολύ άνετα μια μέρα κανονικής προς βαριάς χρήσης και ίσως και δεύτερη, αν είστε προσεκτικοί με Wi-Fi/3G/4G/φωτεινότητα. Επίσης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το power saving χαρακτηριστικό της συσκευής, που σας επιτρέπει να ορίσετε ξεχωριστά τι θέλετε να ρυθμίζεται αυτόματα (GPS, Bluetooth, CPU, φωτεινότητα, δόνηση, 3G/4G δεδομένα) όταν η στάθμη της μπαταρίας πέσει κάτω από το 20%.

    vodafone-smart-4g-cover (Large)

    Για τα λεφτά στα οποία διατίθεται, το Vodafone Smart 4G είναι μια πολύ καλή επιλογή. Είναι το φθηνότερο 4G μοντέλο αξιώσεων και συνολικά κρίνεται πλήρες σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση την κάμερα που θα θέλαμε να είναι καλύτερη και το πλαστικό της οθόνης που δεν επιτρέπει στη συσκευή να αποτινάξει από πάνω της αυτή την κατώτερη, ποιοτικά, αίσθηση. Η κατάσταση σώζεται χάρη στην υπόλοιπη κατασκευή, τις πολύ καλές επιδόσεις και τη λειτουργικότητα, τη 4G υποστήριξη, την πολύ καλή αυτονομία και τον ήχο. Λίγα μοντέλα στην κατηγορία 150-200 ευρώ μπορούν να σταθούν δίπλα του και με 1-2 διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσε να είναι κορυφαία πρόταση σε αυτά τα χρήματα. Ακόμη κι έτσι, όμως, αν ψάχνετε φθηνό 4G είναι σχεδόν μονόδρομος, αλλά και αν απλά ψάχνετε ένα ποιοτικό, all-around smartphone με μεγάλη οθόνη με το μαγικό “1” μπροστά στο τριψήφιο νούμερο της τιμής, θα το τοποθετούσαμε σίγουρα ψηλά στη λίστα με τα υποψήφια μοντέλα.

    Περισσότερες πληροφορίες για το Vodafone Smart 4G θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles