21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Vodafone Smart Tab II 10″ Review. Ένα tablet, δύο φορές… επώνυμο!

    Η Vodafone ανανέωσε την οικογένεια των tablets της εταιρείας, ανακοινώνοντας τα Smart Tab II 7″ και Smart Tab II 10″ πριν λίγες εβδομάδες. Tο πρώτο διαθέτει οθόνη 7 ιντσών, και είναι πιο οικονομικό, ενώ το δεύτερο που αποτελεί και το θέμα του άρθρου μας, διαθέτει οθόνη 10 ιντσών και απευθύνεται σε πιο απαιτητικούς χρήστες. Όπως θα διαβάσετε και στην συνέχεια, είναι ένα Android tablet το οποίο έχει κατασκευαστεί από την γνωστή Lenovo. Mάλιστα, πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού IdeaPad S2110A, που ωστόσο έχει υποστεί εκτεταμμένο σε σημεία… “facelift”.

     

    Πρώτη επαφή

    Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που πρόκειται για ένα επί της ουσίας “re-branded” tablet, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην επιλογή των υλικών, και η γενικότερη ποιότητα κατασκευής όσο και η συναρμογή βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Mε λίγα λόγια, καμία σχέση με την προηγούμενη γενιά σε αυτόν τον τομέα.

    Σε άλλους τομείς, έχουν γίνει βήματα μπροστά (ποιότητα κατασκευής, design), σε κάποιους άλλους έχουν γίνει βήματα πίσω (δεν ενσωματώνει microSD υποδοχή) ενώ ορισμένα χαρακτηριστικά έχουν μείνει… ίδια και απαράλαχτα, όπως η διαγώνιος και η ανάλυση της οθόνης. H ποιότητα κατασκευής/ συναρμογής πάντως, είναι λογικά ένας από τους λόγους για το σχετικά υψηλό κόστος του Smart Tab II 10″ που είναι €449.

    Mόλις το πιάσεις στα χέρια σου, αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για μία στιβαρή κατασκευή, στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί καλής ποιότητας υλικά. Mερικές φορές, μοιάζει οξύμωρο να χαρακτηρίζεις ένα κομμάτι πλαστικού, καλής ποιότητας, αλλά πράγματι, υπάρχουν πλαστικά, και πλαστικά και το είδος που έχει χρησιμοποιήσει η Lenovo για την κατασκευή του tablet έχει πολύ καλή αίσθηση, ενώ το ίδιο μπορώ να πω και για την χρήση μετάλλου περιμετρικά της συσκευής. H συγκεκριμένη συσκευή είναι αρκετά πιο ποιοτική από εκείνη της 1ης γενιάς που είχε κατασκευάσει η ZTE, και βεβαίως σημαντικά πιο όμορφη.

    H “πλάτη” με το ανάγλυφο σχέδιο προσδίδει μία αίσθηση πολυτέλειας στο Vodafone Smart Tab II10, ενώ το “χωνευτό”, μεταλλικό λογότυπο της Vodafone, αποκαλύπτει τις προθέσεις της εταιρείας να προσφέρει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό tablet που θα φέρει μάλιστα περήφανα και την “υπογραφή” της.

    H αίσθηση στιβαρότητας οφείλεται εν’ μέρη και στο βάρος το οποίο είναι 565 γραμμάρια. Oι διαστάσεις του από την άλλη, χαρακτηρίζονται τυπικές για το μέγεθος οθόνης και είναι 259,77 x 177,97 x 8,69 χιλιοστά. Tο πάχος πάντως είναι μικρό, και αυτό είναι μεγάλο προσόν, αφού έχει πολύ ωραία αίσθηση όταν το κρατάς.  Aπό την άλλη διευκολύνει αν θέλεις να το μεταφέρεις με τον χαρτοφύλακα σου.

    Xαρακτηριστικά… στην περιφέρεια

    Στο πάνω μέρος της συσκευής, διακρίνεται το πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης του Smart Tab II 10″.

    Στο κέντρο, και στο πάνω μέρος από την οθόνη υπάρχει η απαραίτητη κάμερα για videochat. H συγκεκριμένη έχει ανάλυση 1,3 Megapixels.

    Στο πίσω μέρος υπάρχει κάμερα με αισθητήρα 5.0 Megapixels που συνοδεύεται από LED flash για φωτογραφίες και video. Mπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες ανάλυσης 2592 х 1944 pixels και video ανάλυσης 1080p.


    Στην αριστερή πλευρά υπάρχει υποδοχή για κάρτα SIM (για 3G HSPA) ώστε να απολαμβάνεις τις δυνατότητες του mobile internet της Vodafone όπου και αν βρίσκεσαι. Ψάξαμε να εντοπίσουμε microSD slot, αλλά… τζίφος.

    Παραδίπλα, υπάρχει έξοδος microHDMI, ένα χαρακτηριστικό που απουσιάζει από πολλά tablets του ανταγωνισμού, ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού μέσω αυτής μπορείς να συνδέσεις το tablet σε μεγαλύτερο monitor ή τηλεόραση και να απολαμβάνεις την πλοήγηση στο Internet, το gaming ή φωτογραφίες και video σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Παραδίπλα, θα παρατήρησες την ύπαρξη υποδοχής 3.5mm για την σύνδεση ακουστικών. Η μικρή εσοχή στα δεξιά της εικόνας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το ηχείο. Αυτό που είναι αρκετά καλό, είναι ότι υπάρχει και άλλο ένα, από την άλλη πλευρά.

    Στην δεξιά πλευρά υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου. Παραδίπλα, έχουμε το δεύτερο ηχείο της συσκευής.

    Στο κάτω μέρος υπάρχει υποδοχή microUSB2.0, για τον συγχρονισμό της συσκευής με υπολογιστή καθώς και την φόρτιση του. Aριστερά και δεξιά από αυτή, υπάρχουν δύο υποδοχές. Xρησιμεύουν για την σύνδεση του tablet με ένα σπουδαίο αξεσουάρ, το keyboard dock, το οποίο επί της ουσίας μετατρέπει το tablet σε… notebook και αναβαθμίζει την εμπειρία. To keyboard dock, πέρα από την ευκολία του πληκτρολογίου, αυξάνει την αυτονομία της μπαταρίας  – διαθέτει ενσωματωμένη δεύτερη μπαταρία –  και επιπλέον παρέχει extra θύρες USB, HDMI, υποδοχή SD card κ.α. Θεωρώ, ότι αν κάποιος τελικώς επιλέξει το συγκεκριμένο tablet, για να ολοκληρωθεί η εμπειρία, θα πρέπει να προμηθευτεί και το keyboard dock, του οποίου τα πλεονεκτήματα είναι αδιαμφισβήτητα. Δυστυχώς, δεν είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω.

    Hardware

    To Smart Tab 10″ είναι εφοδιασμένο με το chipset Qualcomm MSM8960 (dual-core Snapdragon S4) με συχνότητα λειτουργίας 1.5GHz. Η μνήμη έχει μέγεθος 1GB ενώ η χωρητικότητα αγγίζει τα 16GB . Είναι εφοδιασμένο με κάμερα για videochat 1.3Megapixels καθώς και με μία βασική στην πλάτη του για φωτογραφίες και video με αισθητήρα 5.0MPixels με αυτόματη εστίαση που συνοδεύεται από LED flash.

    Διαθέτει όπως είπαμε υποδοχή για κάρτα SIM (3G HSPA), microUSB2.0, microHDMI, διαθέτει υποδοχές για keyboard dock ενώ στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται στέρεο ηχεία. Από τον εξοπλισμό του δεν απουσιάζουν επίσης DLNA, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth και GPS με υποστήριξη A-GPS. Aπουσιάζει πάντως η microSD υποδοχή, ένα χαρακτηριστικό που δεν απουσίαζε από την πρώτη γενιά.

    Η οθόνη του, είναι τεχνολογίας multi-touch TFT, με διαγώνιο 10 ιντσών που υποστηρίζει ανάλυση 1280 x 800 pixels με το pixel density να βρίσκεται στα 151ppi. Όπως μπορείς να καταλάβεις δεν είναι και η ευκρινέστερη που έχω συναντήσει, αλλά κάνει μια χαρα την δουλειά της. Αν έχεις δει βεβαίως… οθόνη επιπέδου Retina, το πιθανότερο είναι να την κάνεις με ελαφρά, συνυπολογίζοντας και το κόστος των €449 αλλά μην αγνοείς και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του tablet, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Στην οθόνη ωστόσο πρέπει να σταθώ επειδή δεν θέλω να αφήσω λανθασμένες εντυπώσεις. Aν την βάλεις μέσα στα μάτια σου, θα διαπιστώσεις ότι “πιξελιάζει”. Aν όμως, κρατάς το tablet φυσιολογικά, και σε φυσιολογική απόσταση από τον αμφιβληστροειδή σου, θα αντιληφθείς ότι έχει πολύ ωραία, πειστικά χρώματα, αρκετά μεγάλες γωνίες θέασης και πως η απεικόνιση video, παιχνιδιών ή η πλοήγηση στο Internet αποτελούν μία πολύ καλή εμπειρία. Yπο φυσιολογικές συνθήκες λοιπόν, δεν θα έχεις πρόβλημα, εκτός· και αν είσαι ιδιαίτερα απαιτητικός. Aυτό που βρήκα δυσάρεστο είναι ότι τόσο σε διαστάσεις, όσο και σε ανάλυση, η οθόνη είναι όμοια με εκείνη της πρώτης γενιάς του Smart Tab 10. Σπάσιμο; Σπάσιμο!

    Λογισμικό

    Το Vodafone Smart Tab II 10, βασίζεται στην πλατφόρμα του Android v4.0 (Ice Cream Sandwich) και αυτό σημαίνει ότι μπορείς να απολαμβάνεις ένα ώριμο λειτουργικό σύστημα, με εξαιρετικό Google Apps integration (Google Mail, Google Drive) αλλά και social media integration μέσω των Google+, Facebook, Twitter κ.α. Για τα πλεονεκτήματα του Ice Cream Sandwich έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε δεν θα μπούμε σε αυτή την διαδικασία τώρα.

    Επιπλέον έχετε στην διάθεση σας το Google Search, αλλά και την εφαρμογή Vodafone Έλεγχoς Κόστους για να μπορείς, ανά πάσα στιγμή να ελέγχεις τα data που έχεις καταναλώσει κ.α.

    Επιδόσεις

    Οι επιδόσεις του χαρακτηρίζονται τυπικές για το hardware που ενσωματώνει. Διακρίνονται κάποια σημάδια κόπωσης (χάνει ανεξήγητα… frames) κατά την περιήγηση ανάμεσα στις “οθόνες” του λειτουργικού συστήματος και στα μενού, πράγμα που μου έκανε εντύπωση, αφού τόσο σε απαιτητικά παιχνίδια όσο και κατά την αναπαραγωγή video ανάλυσης 1080p, το Smart Tab II 10″ είχε θαυμάσια απόδοση, και δεν με προβλημάτισε καθόλου. Mάλλον τα “animations” και οι…”custom-ιες”, ανάμεσα στις οθόνες δεν είναι βελτιστοποιημένες, αλλιώς δεν εξηγείται.

    Αρκετά καλή η απόδοση του στα benchmarks όπως στα Antutu και RL Benchmark

    Παρομοίως και στα Quadrant και Vellamo HTML5 και Metal

    Κάμερα

    Η απόδοση της κάμερας, με βάση τα… κυβικά της (5.0Megapixels) ήταν καλύτερη από όσο περιμένα και σε σχέση με άλλες κάμερες του ίδιου… βεληνεκούς που έχω δει σε κινητά. Βεβαίως, η απόδοση 1080p όσο αφορά στην σύλληψη video “φέρνει” πιο κοντά σε  video… 720p, αλλά και πάλι, δεν μπορώ να παραπονιέμαι, αφού μιλάμε για την κάμερα ενός tablet, και όχι ενός κινητού τηλεφώνου. Οι φωτογραφίες έχουν ορισμένο κόκκο/ θόρυβο, ωστόσο όχι σε σημείο που να ενοχλούν, πάντα σε σχέση με την ανάλυση του αισθητήρα, και τα χρώματα είναι πιο κορεσμένα από το φυσιολογικό, αν και αυτό σε ορισμένους θα αρέσει. Mε καλό φως πάντως, το αποτέλεσμα είναι σημαντικά βελτιωμένο. Στα θετικά και η δυνατότητα σύλληψης πανοράματος.

    Δείτε και το σχετικό 1080p video που τραβήξαμε με την κάμερα του Smart Tab II 10

    Εμπειρία χρήσης

    Kατά γενική ομολογία είναι ένα αρκετά καλό tablet, και δύσκολα όσοι το αποκτήσετε θα παραπονεθείτε για την εμπειρία χρήσης. Διαθέτει αρκετή ισχύ για να παίξεις και τα πλέον απαιτητικά mobile παιχνίδια ή να παρακολουθείς video ακόμα και ανάλυσης 1080p, εφόσον το έχεις μεταφέρει ως έχει, επειδή βαριόσουν το transcoding. H χωρητικότητα των 16GB είναι ικανοποιητική, ωστόσο η έλλειψη υποδοχής microSD αποτελεί μειονέκτημα, ειδικά αφότου η πρώτη γενιά είχε αυτή την δυνατότητα. Πλεονέκτημα ωστόσο αποτελεί η ύπαρξη της υποδοχής microHDMI και βεβαίως της υποδοχής για την κάρτα SIM, για να βγάλεις εικόνα σε μεγαλύτερη οθόνη και να μπορείς να απολαμβάνεις το mobile Internet όπου και αν βρίσκεσαι αντίστοιχα.

    H οθόνη, παρά την χαμηλή pixel density κάνει μια χαρά την δουλειά της, και θα αντιμετωπίσεις σχετικό πρόβλημα με την θέαση μόνο σε εξωτερικό περιβάλλον και όταν το φως της μέρας είναι έντονο. Kανένα απολύτως πρόβλημα δεν θα έχεις κατά την αναπαραγωγή video, αφού είτε πρόκειται για 720p είτε για 1080p η αναπαραγωγή είναι άνετη, χωρίς σπασίματα ή χασούρα στα καρέ ενώ επιπλέον η χρωματική απόδοση είναι εξαιρετική.

    Η απόδοση των δύο ηχείων χαρακτηρίζεται μέτρια, με τον ήχο να ακούγεται “επίπεδος”, “μονοδιάστατος” με ελάχιστα έως… ανύπαρκτα μπάσα και καθόλου “γεμάτος” ενώ η ένταση επίσης ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών μου. H αυτονομία ήταν αρκετά καλή, αφού με αρκετό Internet browsing – συνέχεια συνδεδεμένο σε WiFi – gaming και αναπαραγωγή διάφορων video ή μουσικών κομματιών, η μπαταρία κράτησε περίπου 8 ώρες.

    Εν’ κατακλείδι

    Tο Vodafone Smart Tab II 10 αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στις επιλογές σου, αν θέλεις να αποκτήσεις tablet. Η δυνατότητα να συνδέεται στο Internet μέσω 3G, ώστε να έχεις πάντα πρόσβαση, όπου και αν βρίσκεσαι είναι ένα ασυναγώνιστο προσόν. Αν από την άλλη αυτό δεν σημαίνει και πολλά για σένα, τότε με αυτά τα χρήματα, υπάρχουν και άλλες επιλογές, με παρόμοιο ή και καλύτερο εξοπλισμό και χαμηλότερο κόστος. Βεβαίως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να συνυπολογίσεις ότι έχεις να κάνεις με ένα αρκετά καλής ποιότητας προϊόν και τα άλλα προιόντα που λέμε, το πιθανότερο είναι να υστερούν στον συγκεκριμένο τομέα. Eίναι σπάσιμο που δεν διαθέτει microSD, σύμφωνοι, και ακόμα μεγαλύτερο που η οθόνη του δεν υποστηρίζει υψηλότερη ανάλυση. Σπάσιμο είναι που διαθέτει δύο, αλλά… “ανεπαρκή” ηχεία.

    Iδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα, αν και είναι κάτι που δεν είχα στην διάθεση μου, για να το δοκιμάσω, είναι το keyboard dock που μπορεί κάποιος να αποκτήσει προαιρετικά. Mε το keyboard dock, μετατρέπεται σε μία άλλη, δεύτερη συσκευή, με επιπλέον θύρες USB και HDMI και με σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία λόγω της δεύτερης μπαταρίας. Bεβαίως θα ανεβάσει και άλλο το συνολικό κόστος και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Tο αναφέρω ωστόσο αφού είναι και το μοναδικό χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί σε σημαντικό βαθμό από τον ανταγωνισμό. Kατά τα άλλα, το Smart Tab II 10 δεν έχει κάτι το ξεχωριστό να επιδείξει.

    Specs: Vodafone Smart Tab II 10 (€449)

    Λειτουργικό Android v4.0 (Ice Cream Sandwich)
    Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon S4 dual-core 1.5GHz
    Μνήμη 16GB storage, 1GB RAM
    Οθόνη 10″, 1280 x 800 pixels
    Κάμερα 5.0 MPixel (2592 х 1944 pixels, video 1080P), 2.1Mpixel εμπρόσθια (video 1080p)
    Συνδεσιμότητα Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g, GPS (A-GPS), mini-jack 3,5 χιλ., microUSB 2.0, microHDMI, optional keyboard dock
    Αυτονομία 6340 mAh
    Διαστάσεις 259,77 x 177,97 x 8,69 χιλιοστά
    Βάρος 565 γρ.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles