15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Μετατρέποντας τα Wi-Fi σήματα σε τέχνη (ή αλλιώς… οπτική πανδαισία)

    Η ιδέα του Luis Hernan, υποψήφιου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Newcastle της Αγγλίας, είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Κι αυτό γιατί εκείνο που σκέφτηκε ήταν να πετύχει την οπτικοποίηση των Wi-Fi σημάτων που είναι διαθέσιμα σε ένα χώρο, ανάλογα με την ισχύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν ίσως καλύτερο ακόμη και από τη φαντασία του, αποτελώντας μία όμορφη “διασταύρωση” τεχνολογίας και φωτογραφίας.

    wi-fi-signals-visual-art-01

    Αποτελεί, πάντως, μέρος ενός μεγαλύτερου project στο οποίο εργάζεται ο Hernan με την ονομασία Digital Ethereal και στο οποίο οπτικοποιεί τα λεγόμενα “hertzian spaces” σε έναν χώρο, “περιγράφοντας” στην ουσία τον τρόπο με τον οποίο οι ηλεκτρονικές συσκευές αλληλεπιδρούν μέσα σ’ αυτόν με τα αντικείμενα ακόμη και τους… ανθρώπους.

    “Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο εξαρτώμαστε από κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δούμε, με ιντριγκάρει” σημειώνει σχετικά ο Hernan στο BBC. “Ήθελα να βρω έναν τρόπο να δείξω τον ασύρματο κόσμο που υπάρχει γύρω μας αλλά και το πώς αυτός μεταβάλλεται”.

    wi-fi-signals-visual-art-03

    Ο Herman ήταν, μάλιστα, ο πρώτος που βρήκε τον τρόπο να “μετρήσει” το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω μας, με τρόπο ώστε να τον βοηθήσει να απεικονίσει το project του. Δημιούργησε κάτι που ο ίδιος αποκαλεί Kirilian Device”, που, όταν ανιχνεύει ένα κοντινό Wi-Fi σήμα, ανάβει σε ένα συγκεκριμένο χρώμα με βάση την ισχύ του σήματος αυτού. Στην περίπτωση του πιο ισχυρού σήματος το χρώμα είναι κόκκινο και του πιο ασθενούς μπλεΈπειτα, φωτογράφισε τις κινήσεις αυτές, χρησιμοποιώντας μεγάλο χρόνο έκθεσης, με το αποτέλεσμα που προκύπτει να είναι πολύχρωμο και σχεδόν… μαγικό, όπως βλέπετε και στις συνοδευτικές φωτογραφίες.

    wi-fi-signals-visual-art-02

    Ο Hernan παρουσίασε την καλλιτεχνική του δημιουργία σε έκθεση στη σχολή αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου του Newcastle, με τίτλο “The Secret Body of Wireless”. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της, ωστόσο, είναι ότι η έκθεση είναι σε πολλά σημεία της… διαδραστική, αξιοποιώντας μία smartphone app που δημιούργησε ο ίδιος και χρησιμοποιώντας ακόμη και… Google Glass (!), τα οποία μπορούν να φορέσουν οι επισκέπτες ώστε να ζήσουν την εμπειρία της αλλαγής των χρωμάτων όσο μετακινούνται στο δωμάτιο!

    wi-fi-signals-visual-art-04

    Τέχνη, τεχνολογία και φωτογραφία σε άψογο συνδυασμό!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles