18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η μεγαλύτερη διαρροή Wikileaks: Τα 1,7 εκατομμύρια τηλεγραφήματα της εποχής Kissinger

    430x279mm_global_EU_SEAsia_print

    Το WikiLeaks προχώρησε στη μεγαλύτερη διαρροή διπλωματικών τηλεγραφημάτων που έχει κάνει ποτέ, με 1,7 εκατομμύρια τηλεγραφήματα που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 1973 έως το 1976. Η διαρροή έχει τον τίτλο “The Kissinger Cables”.

    205,901 είναι τηλεγραφήματα που αφορούν αποκλειστικά την αντιφατική φυσιογνωμία της Αμερικανικής πολιτικής και κατά πολλούς, έναν από τους μεγάλους εγκληματίες της ανθρωπότητας που δεν έχει λογοδοτήσει για τις πράξεις του, τον Henry Kissinger.

    Το WikiLeaks υποστηρίζει πως τα έγγραφα της διαρροής, θα έπρεπε να είχαν χαρακτηριστεί ως «declassified”, δηλαδή, όχι απόρρητα, 25 χρόνια μετά την έκδοσή τους, αλλά η Αμερικανική Κυβέρνηση έκανε προσπάθειες να παρατείνει αυτό το χρονικό διάστημα. Αρκετά από αυτά, δημοσιεύονται επίσης στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Διπλωματίας, ένα online αρχείο που ξεκινά και δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εδώ.

    «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Αμερικανική Κυβέρνηση με την διατήρηση των ιστορικών αρχείων που αποδεικνύουν την αλληλεπίδρασή της με τον υπόλοιπο κόσμο. Ευτυχώς, τώρα, ένας οργανισμός που έχει ένα ρεκόρ στο να μην υποκύπτει στη λογοκρισία, διαθέτει αντίτυπο αυτών των αρχείων».

    Τα αρχεία αυτά, που είναι πλήρως αναζητήσημα, σύμφωνα με τον WikiLeaks «αποδεικνύουν και περιγράφουν την στήριξη των ΗΠΑ σε φασιστικές δικτατορίες, ειδικά στη Λατινική Αμερική, την Ισπανία του Fanco και την Ελλάδα με τους Συνταγματάρχες» ‘

    Επισκεφτείτε το database εδώ και βάλτε στο πεδίο αναζήτησης την λέξη Greece. Θα δείτε μία σωρεία από χιλιάδες τηλεγραφήματα που επισημαίνουν ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας: τη δικτατορία, την πτώση της, την επιστροφή των εξόριστων πολιτικών, τις επαφές τους με την Αμερικανική Διπλωματία πριν τη λήξη της χούντας, τις εκτιμήσεις για την κατάσταση της Κύπρου, τις εμπιστευτικές πληροφορίες που είχαν οι Αμερικάνοι Διπλωμάτες για την Τουρκική επέμβαση και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

    Υπάρχουν ελλείψεις καθώς υπάρχουν κάποια έγγραφα που είναι ακόμα απόρρητα. Όπως η αναφορά της απομάκρυνσης των φοιτητών από το Πολυτεχνείο, τη 17η Νοεμβρίου 1973. Το κείμενο δεν έχει αποχαρακτηριστεί ως απόρρητο. Και πάλι, όσοι από εσάς, όπως κι εμείς, θέλετε να διαβάζετε από πρώτο χέρι αυτή την πλευρά της ιστορίας, μπορείτε να βρείτε τρομερά ενδιαφέροντα στοιχεία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles