15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Windows 8.1 Preview: Τι καινούριο θα δείτε στη νέα αναβάθμιση των Windows 8

    Η μεγαλύτερη συζήτηση για τα Windows 8 από την στιγμή που παρουσιάστηκαν και ακόμα περισσότερο, κυκλοφόρησαν τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν η απουσία του Start Button. Της περίφημης έναρξης. Και της δυνατότητας να κάνει κάποιος boot στο desktop και όχι στην οθόνη έναρξης. Κατ’ εμάς ήταν πολύς λόγος για το τίποτα, αλλά η Microsoft απαντά με το update του λειτουργικού, τα Windows 8.1 που παρουσιάζει απόψε, επισήμως, στο συνέδριο BUILD, το preview του οποίου είναι διαθέσιμο εδώ.

    Windows-8.1-600x411

    Start Button

    Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, το Start Button επιστρέφει για να ικανοποιήσει τα απωθημένα όλων εκείνων που ένιωσαν τη στέρηση στα Windows 8. Ένα start button που ουσιαστικά είναι ένα οπτικό στοιχείο, αλλά υπάρχει εκεί για να μπορείτε να οδηγηθείτε πιο εύκολα στην οθόνη έναρξης και όχι να δείτε το «παλιό» μενού που είχατε συνηθίσει. Μπορείτε όμως να κάνετε δεξί κλικ στο start button ώστε να έχετε πρόσβαση σε κάποιες λειτουργίες, καθώς και να απενεργοποιήσετε ή να επανεκκινήσετε το μηχάνημά σας. Το Start Button δεν αλλάζει σε τίποτα τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τα charms που στα Windows 8 εμφανίζονταν με το που πηγαίνατε τον κέρσορα στις άκριες της οθόνης σας και θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται καθώς είναι αναπόσπαστο και εξαιρετικά χρήσιμο μέρος του λειτουργικού. Όμως, θα διαπιστώσετε ότι οι γωνίες της οθόνης σας είναι «απενεργοποιήμενες», οπότε, ακόμα κι αν αποφασίσετε ότι δεν θέλετε να βλέπετε τίποτα από τα charms, ξέρετε πως ο κέρσορας στις γωνίες, δεν θα σας εμφανίζει τίποτα.

    Η δική μου Start screen

    Windows-8.1-Pre-release-Start-screen-Your-Start-screen-gets-more-personalized-with-Windows-8.1-660x371

    Η πιο εμφανής αλλαγή στο update 8.1 των Windows 8, είναι η ίδια η οθόνη έναρξης. Τόσο από το γεγονός ότι τα Live Tiles θα έχουν πια διάφορα μεγέθη, άρα θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες, όσο και το γεγονός ότι το background της start screen μπορεί να παραμετροποιηθεί με την εικόνα που θέλετε εσείς, όπως κάνατε και με το desktop σας. Η μετάβαση ανάμεσα στο “metro” και το desktop σας είναι ακόμα πιο εύκολη, ενώ μπορείτε να κάνετε boot το μηχάνημά σας κατευθείαν στο desktop, το οποίο παραμετροποιείτε με τον τρόπο που εσείς θέλετε, ακόμα κι αν θέλετε το μηχάνημά σας να ανοίγει σε μία λίστα με όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές.

    Η αλλαγή στο μέγεθος των live tiles γίνεται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε όλοι όσοι έχουμε Windows Phone 8 συσκευές: κλίκ (ή tap) και κράτημα στο live tile, θα εμφανίσει την επιλογή να αλλάξετε το μέγεθος όσο το θέλετε εσείς. Μία άλλη αλλαγή, ευχάριστη για όσους από εσάς διαθέτετε touch συσκευές με Windows 8 είναι ότι η οθόνη κλειδώματος, θα διαθέτει γρήγορη πρόσβαση σε εφαρμογές όπως η κάμερα της συσκευής σας, ή το Skype και παραμετροποιείται επίσης με τον τρόπο που θέλετε εσείς.

    Multitasking Multi-monitors

    Το γεγονός ότι όταν κανείς χρησιμοποιεί μία συσκευή Windows 8, έχει ανάγκη να μπορεί να κάνει multitasking, είτε πρόκειται για κάποιον που θέλει να δουλέψει, είτε απλά να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα εφαρμογές για την διασκέδασή του. Τα Windows 8.1 θα σας επιτρέπουν να «τρέξετε» αρκετές εφαρμογές ταυτόχρονα και να τις βλέπετε ταυτόχρονα στην οθόνη σας, στο ίδιο μέγεθος. Το μόνο που θα σας «περιορίσει» τον αριθμό, είναι το μέγεθος της οθόνης που έχετε.

    Κι ακόμα κι αν έχετε πολλαπλές οθόνες, η προβολή των εφαρμογών σε διαφορετικές οθόνες γίνεται με πολύ πιο ομαλό τρόπο απ’ ότι φαίνεται, εφόσον στο charm με τις συσκευές, θα δείτε πως πλέον στα Windows 8.1 είναι ενσωματωμένη η δυνατότητα να μοιραστείτε το περιεχόμενό σας σε οποιαδήποτε οθόνη ακολουθεί το στάνταρ Miracast.

    Ανάλυση

    Ένα, επίσης, από τα πράγματα για τα οποία είχε να απολογηθεί η Microsoft με τα Windows 8, ήταν το γεγονός ότι δεν είχε πολλές επιλογές, στην ανάλυση οθόνης που υποστηρίζει το λειτουργικό. Όπως ανακοινώνεται αυτή τη στιγμή στο συνέδριο Build που πραγματοποιεί η Microsoft στο San Francisco, στις ΗΠΑ, η εταιρεία που εδρεύει στο Redmond πήρε το «μήνυμα» της Apple με την οθόνη Retina και υποστηρίζει πια την υψηλή ανάλυση, προκειμένου να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους πολύ πιο εντυπωσιακά μηχανήματα στην αγορά. Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συμπλήρωμα στις χαμηλότερες αναλύσεις, που εδώ και καιρό είχε ανακοινώσει η Microsoft ότι  υποστηρίζει, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να βγάλουν στην αγορά, tablets που είναι στις 7 ή τις 8 ίντσες.

    Αναζήτηση, ή αλλιώς Bing me up

    26db432b-5671-4169-81c0-b01743a99ea7_10

    Το Bing, η αναζήτηση της Microsoft δεν έχει συχνά την τύχη να αναφέρεται κατά την διάρκεια των keynote που κάνει η εταιρεία. Κι όμως, ο ίδιος ο Ballmer μίλησε για το γεγονός ότι το Bing βρίσκεται τώρα παντού στα Windows 8.1 και είναι τρομερά περήφανοι για την δουλειά που έχουν κάνει. Στο update θα διαπιστώσετε ότι το Bing πραγματοποιεί, τόσο τις αναζητήσεις σας στο διαδίκτυο, όσο και στο PC σας. Θα διαπιστώσετε, αν εγκαταστήσετε το preview των Windows 8.1 ότι η αναζήτηση στη Start Screen μέσω του Bing θα δώσει προτεραιότητα στις εφαρμογές και μετέπειτα σε οτιδήποτε άλλο, αλλά να είστε σίγουροι ότι μπορεί να σας βρει…. τα πάντα. Οι τεχνικοί της Microsoft μάλιστα, επισημαίνουν πως το σύστημα «μαθαίνει» από τις προτιμήσεις σας, οπότε εν καιρώ θα προσαρμόζει τα αποτελέσματα σε αυτά που προτιμάτε εσείς περισσότερο.

    Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι, αν ψάξετε για κάποιο πρόσωπο, όπως ένας καλλιτέχνης, θα εμφανιστεί πανέμορφο full screen συνονθύλευμα αποτελεσμάτων, που θα περιέχει φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά αποσπάσματα, όπου αυτά υπάρχουν. Νέα και πληροφορίες από την Wikipedia θα βρίσκονται σε αυτό το χαρακτηριστικό, ενώ οι εικόνες που θα εμφανίζονται στην αναζήτησή σας, θα μπορείτε να τις δείτε ξεχωριστά και να κάνετε ένα «sorting» που θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη απ’ αυτές που ψάχνετε. Το Bing, έχει μετατραπεί από τη Microsoft σε μία ολόκληρη πλατφόρμα λοιπόν, με πολλαπλές επιλογές αλλά και έξυπνες και υπάκουες φωνητικές αναζητήσεις (στα Αγγλικά).

    Εφαρμογές Εφαρμογές Εφαρμογές

    2ab060ce-8204-44d6-9b42-4b7658efe7b8_17

    Τα Windows 8 φτιάχτηκαν για να μπορεί η Microsoft να αναδείξει τις εφαρμογές που πάντα έκαναν την ενασχόλησή μας με τους υπολογιστές καλύτερη και έτσι, να ενσωματώσει το trend των εφαρμογών (επιτέλους) στο λειτουργικό. Μία από τις βασικές αναβαθμίσεις που θα δει κάποιος στα Windows 8.1 είναι οι αλλαγές στις εφαρμογή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όσο κι αν ακούγεται παρωχημένο, η εφαρμογή θα υποστηρίζει drag and drop, sweep με το οποίο θα μπορείτε να «ξεφορτωθείτε» ποσότητα από mail που δεν επιθυμείτε πια, αλλά και customization που εισήγαγε με τον καλύτερο τρόπο το Gmail, δηλαδή, διαχωρισμό της αλληλογραφίας και των άλλων, λιγότερο προσωπικών σας ενημερώσεων.

    Γενικά, στα Windows 8.1 θα δείτε αρκετές χρηστικές εφαρμογές ακόμα από την Microsoft, όπως θα χαρείτε ιδιαιτέρως που θα δείτε πολύ άμεσα και στα Windows 8 επίσημες εφαρμογές από το Facebook και το Flipboard.

    Internet Explorer 11

    H 11η έκδοση του Internet Explorer θα δείτε πως δεν θα σας εμφανίσει τρομερές διαφορές σε σχέση με τον 10. Μπορεί να σας παραξενέψει το γεγονός ότι τα tabs εμφανίζονται πια στο κάτω μέρος, αλλά και να σας εκπλήξει ευχάριστα το γεγονός ότι εξελίσσεται ακόμα περισσότερο ο συγχρονισμός ανάμεσα σε συσκευές Windows 8.1 και Windows Phone, όσον αφορά τον IE 11. Μακάρι ο συγχρονισμός να γίνει καλύτερος μεταξύ των εκδοχών του IE 11 που υπάρχουν στο desktop και στο Metro, αλλά αυτό θα το δούμε στο τελικό release του update.

    Θα δείτε επίσης με ευχαρίστηση ότι ο IE11 αναγνωρίζει τους αριθμούς τηλεφώνων που βλέπετε στα sites, για να μπορείτε να καλέσετε με εφαρμογές όπως το Skype, χωρίς να βιώνετε κάποιο ιδιαίτερο lag στις ιστοσελίδες,  ενώ εξαιρετικά χρηστικό είναι το χαρακτηριστικό του Reading List, με το οποίο μπορείτε να ταχτοποιείτε συμπαθητικά τα bookmarks σας.

    Χbox Music goes to web

    Screenshot__16_

    Η Microsoft είναι πολύ υπερήφανη για τον επανασχεδιασμό του Xbox Music, αλλά η ουσιαστική είδηση και αλλαγή που θα γίνει είναι το γεγονός ότι το Xbox Music θα αυτονομηθεί και θα μεταφερθεί στο Web, προκειμένου να είναι προσβάσιμη και από χρήστες άλλων λειτουργικών, εκτός Windows.

    ———–

    Γενικά, αν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι με ασφάλεια είναι πως, τα Windows 8.1 είναι εκείνη η εκδοχή των Windows 8 που θα έκαναν όλους εσάς που χρησιμοποιείτε Windows 7 ή παλαιότερες εκδόσεις να αποφασίσετε να δοκιμάσετε το λειτουργικό στη νέα του μορφή.

    Όσοι από εσάς θέλετε να δοκιμάσετε το Preview των Windows 8.1, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ. Σημειώστε μόνο, πριν κατεβάσετε το Preview του λειτουργικού, ότι έχετε πλήρη γνώση πιο πριν, για το πώς θα το απεγκαταστήσετε αν δεν σας αρέσει.

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles