23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Windows XP (2001-2014) – Αυτό ήταν… (κι αυτό είναι ένα σούπερ αφιέρωμα)

    Σωτήριον έτος 2001: Η Microsoft είχε κυκλοφορήσει πριν κάνα χρόνο τα Windows 2000 και τα Windows ME (ή Windows Millennium), αρχικά τα πρώτα, μετά τα δεύτερα. Οι βελτιώσεις που εισήγαγαν αυτά σε σχέση με τα Windows 98 SE αρκετές αλλά όχι πολλές. Ο «πυρήνας» ήταν ο ίδιος, η φιλοσοφία η ίδια, οι δυνατότητες και οι λειτουργίες οι ίδιες, ακόμα και τα προβλήματα που ταλάνιζαν την πλατφόρμα ήταν τα ίδια. Η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη.

    windows-xp-shuts-down

    Τα Windows XP έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ως Odyssey και Neptune, τα δύο προϊόντα που ανέπτυσσε τότε η Microsoft για να διαδεχτούν τα Windows 2000 και Windows 98 αντίστοιχα. Τα δύο έγιναν ένα στην πορεία βέβαια και το κωδικό όνομα άλλαξε σε Whistler πριν τον Οκτώβριο του 2000 κυκλοφορήσει η beta έκδοση των νέων Windows. Τον Φεβρουάριο του 2001 η Microsoft ανακοίνωσε και επίσημα τα Windows XP και στις 24 Αυγούστου του ίδιου έτους ξεκίνησε το λανσάρισμά τους με την εταιρεία να στήνει πανηγύρι στα γραφεία της στο Redmond.

    Τα Windows XP πήραν το όνομά τους από τη λέξη «εμπειρία» με τη Microsoft να χρησιμοποιεί το «XP» σαν μια συντετμημένη εκδοχή της λέξης «experience»: «Το όνομα XP συμβολίζει την πλούσια και ευρεία εμπειρία που προσφέρουν στον χρήστη προϊόντα σαν τα Windows και το Office.

    bliss-windows-xp-
    To περίφημο Bliss wallpaper background των Windows XP. Βίος και πολιτεία, όχι αστεία.

    Η μεγαλύτερη καινοτομία που έφεραν μαζί τους τα Windows XP (και που ήταν σε θέση να την αντιληφθεί το κοινό) δεν ήταν άλλη από την εμφάνισή τους. Χρώματα, σκιάσεις, πολλά καινούρια themes και styles είχαν ως αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να κάνει την αμέσως προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού να μοιάζει αρχαία, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Τα εικονίδια είχαν νέα σετ, πιο smooth εμφάνιση παντού (μενού, γραμματοσειρές κλπ) ενώ το νέο σύστημα rendering απέδιδε πολύ καλύτερα στις –τότε ολοκαίνουριες- LCD οθόνες. Μια πολύ δυνατή λειτουργία των XP που δεν είχαν οι προκάτοχοί τους ήταν η εναλλαγή χρηστών χωρίς την ανάγκη επανεκκίνησης του συστήματος συν το DirectX 8.1 με δυνατότητα αναβάθμισης στην έκδοση 9.0.

    Τα Windows XP κέρδισαν με το σπαθί τους τους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της Net Applications, μιλάμε για το δεύτερο πιο δημοφιλές λειτουργικό καθώς με ποσοστό 27,69% ακολουθούν τα Windows 7 που προηγούνται με 48,77% (στοιχεία Μαρτίου ’14). Ενδεικτικό της επιτυχίας των XP που εξακολουθούν να… ζουν και να βασιλεύουν, είναι πως τα Windows 8 έχουν μέχρι στιγμής ένα ισχνό 6,41%.

    Η χαρακτηριστική ταπετσαρία που εισήγαγαν τα Windows XP αποτελεί φωτογραφία που τράβηξε το 1996 ο Charles O’Rear, πρώην φωτογράφος του National Geographic στην Sonoma Valley της California των ΗΠΑ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία του δεν έχει υποστεί την παραμικρή επεξεργασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες δες το σχετικό αφιέρωμα :)

    windows-usage
    Η δημοτικότητα των διάφορων λειτουργικών σύμφωνα με τα στοιχεία της Net Applications, οπτικοποιημένη.

    Η Microsoft λοιπόν, όπως είχε ανακοινώσει, από σήμερα σταματά την υποστήριξη των Windows XP, τουτέστιν το λανσάρισμα updates που έκλειναν τρύπες που προέκυπταν ή ανακαλύπτονταν κατά καιρούς. Ως εκ τούτου, οι έχοντες ακόμα τα Windows XP εγκατεστημένα στους υπολογιστές τους έχουν πλέον έναν –ακόμα- λόγο να τα αναβαθμίσουν (αγοράζοντας καινούρια, πρακτικά). Ποιοι είναι αυτοί οι «έχοντες»; Κατά κύριο λόγο δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, τράπεζες (βλ. ATM) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι οικιακοί χρήστες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο νεότερες εκδόσεις των Windows, ήτοι Windows 7 και 8.

    Όπως και να ‘χει, άνθρωπος που να έπιασε υπολογιστή την πρώτη δεκαετία του 21ου Αιώνα και να μη χρησιμοποίησε τα Windows XP δεν υπάρχει. Εμείς θα τα θυμόμαστε με αγάπη και συμπάθεια, παρά τις όποιες μπλε οθόνες με τις οποίες μας φιλοδώρησαν κατά καιρούς. Σε τελική ανάλυση πόσες και πόσες ώρες δεν έχουμε περάσει χαζεύοντας σε 15-17 ίντσες μια κοιλάδα κάπου στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ…

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles