18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Θα θέλατε να συνδέσετε το μυαλό σας στο internet;

    To Neuromancer του William Gibson, δεν είναι σημείο αναφοράς της παγκόσμιας λογοτεχνίας εξαιτίας των βραβείων που έχει πάρει. Για εμάς, είναι σημείο αναφοράς ως το λογοτέχνημα του 1984 που «προέβλεψε» το ίντερνετ των πραγμάτων… και των ανθρώπων.

    Ο κόσμος που περιέγραψε ο Gibson στο βιβλίο του, είναι συνδεδεμένος, όχι όμως μέσω υπολογιστών, αλλά μέσω του εγκεφάλου των ανθρώπων. Ο αντιήρωας του βιβλίου, ο Case, είναι ένας hacker που του κατέστρεψαν το νευρικό σύστημα με μία μυκοτοξίνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασχολείται με το hacking και μέσα από ιερές και ανίερες συμμαχίες, ψάχνει τον τρόπο να θεραπευτεί και να συνδεθεί ξανά.

    Όπως και σε πολλές περιπτώσεις λογοτεχνικών ή και κινηματογραφικών ηρώων, πολλοί θεατές και αναγνώστες ταυτίζονται με τους ήρωές τους. Όλοι όσοι λάτρεψαν τον Harry Potter ήθελαν να μπορούσαν να γίνουν μαθητευόμενοι μάγοι και να τα βάλουν με τον Voldermort. Με αυτό το δεδομένο και με το γεγονός ότι το Neuromancer είναι ένα από τα βιβλία με τους πιο φανατικούς αναγνώστες, αναρωτιόμαστε: Θα ονειρευόσασταν να μπορείτε να συνδεθείτε στο ίντερνετ μέσα από τον εγκέφαλό σας; Κι ο εγκέφαλός σας να είναι μία RAM, διαχειρίσιμη και αναβαθμίσιμη, όπως αυτή των υπολογιστών; Και θα θέλατε ο εγκέφαλός σας να είναι το μέσο μέσα από το οποίο θα μπορούσατε να συνδεθείτε στον εικονικό κόσμο του Matrix που, αν ήσασταν καλοί hacker σαν τον Case ή τον Nio, να τον προσαρμόσετε όπως όπως θέλετε;

    Δείτε τη συνέντευξη του Gibson στο io9. Κι αναζητήστε το Neuromancer αν είστε fan της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας στη λογοτεχνία. Ακόμα κι αν έχουν περάσει 28 χρόνια από την κυκλοφορία του, εξακολουθεί και είναι ένα βιβλίο στο οποίο αναφερόμαστε και θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε, όπως το 1984 του George Orwell.

    Στα Ελληνικά, βρήκαμε τον Νευρομάντη από τις εκδόσεις Αίολος και τις εκδόσεις Aquarius

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles