21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Xiaomi Redmi Note hands-on: Τα καλύτερα έρχονται…

    Το Xiaomi Redmi Note βρίσκεται στην αγορά εδώ και λίγους μήνες και αποτελεί την πρόταση των Κινέζων στην κατηγορία των οικονομικών συσκευών με μεγάλη οθόνη. Έφθασε στα χέρια μας με μπόλικα παρελκόμενα και δε χάσαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε μέχρι τελικής πτώσης. Αξίζει τελικά;

    xiaomi redmi note (8)

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 154 x 78,7 x 9,5 mm
    • Βάρος: 199 γρ.
    • Οθόνη: 5,5” IPS (720×1280 pixels)
    • Επεξεργαστής: 8-Core Mediatek MT6592 (1,7GHz)
    • Μνήμη: 2GB RAM, 8GB αποθηκευτικού χώρου, microSD
    • Συνδεσιμότητα: 3G, Wi-Fi 802.11 b/g/n-Wi-Fi hotspot-Wi-Fi direct, Bluetooth v4.0-A2DP-LE,  microUSB v2.0-USB On-the-go, GPS (με A-GPS)
    • Λειτουργικό: Android 4.2.2 Jelly bean
    • Κάμερα: 13 MPixel με LED flash, HDR, λήψη 1080p video στα 30FPS, εμπρόσθια 5 MPixel (720p).
    • Μπαταρία: 3.200mAh

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Προτού πούμε το οτιδήποτε για το Redmi Note, να θυμίσουμε πως η τιμή του στο Xiaomishop.com είναι μόλις €175, συν τα όποια μεταφορικά χρεώνονται για αποστολή στην Ελλάδα, καθώς η Xiaomi προφανώς δεν έχει φυσική παρουσία στη χώρα μας…ακόμα. Στη συσκευασία θα βρείτε φορτιστή με adaptor για ευρωπαϊκές πρίζες και καλώδιο USB, ένα κοντό touch pen, ένα flip cover, φορτιστή αυτοκινήτου και ένα screen protector! Έχουμε συνηθίσει τελευταία στα «φθηνά» 5,5άρια, αλλά το Redmi Note είναι από τα φθηνότερο και έχει τα φόντα να κάνει τη «ζημιά» στον ανταγωνισμό.

    Xiaomi Redmi Note (11)

    xiaomi redmi note (5)

    xiaomi redmi note (4)

    Από πλευράς κατασκευής, έχουμε πλαστικό πίσω καπάκι, αφαιρούμενο, το οποίο αγκαλιάζει και τις πλευρές της συσκευής, έτσι δε θα βρείτε πουθενά μέταλλο. Glossy πλαστικό, για την ακρίβεια, το οποίο σε συνδυασμό με το μέγεθος και το πάχος της συσκευής, δε παρέχει και το καλύτερο δυνατό grip. Επίσης, πρέπει να πούμε πως η συσκευή στο χέρι φαντάζει αρκετά βαριά και αυτό συμβαίνει γιατί…είναι πολύ βαριά, μόλις 1 γραμμάριο πριν τα 200! Σε κάθε περίπτωση, με μια θήκη η χρήση γίνεται πολύ πιό άνετη. Αφαιρώντας το καπάκι θα βρείτε τις υποδοχές για τις 2 SIM και τη microSD, τα πλήκτρα είναι στη δεξιά πλευρά και κρίνονται ικανοποιητικά, ενώ το ηχείο είναι στο πίσω μέρος και ευτυχώς δεν καλύπτεται ακουμπώντας τη συσκευή σε επίπεδες επιφάνειες, τουλάχιστον όχι ιδιαίτερα.

    Λειτουργικότητα και hardware

    Η οθόνη του Redmi Note είναι 5,5 ιντσών, IPS, αλλά δεν καλύπτεται από Gorilla Glass λόγω κόστους. Ωστόσο, υπάρχουν τα πολύ καλά screen protectors της Xiaomi που πραγματικά δείχνουν τρομερή αντοχή σε γρατζουνιές και λοιπές φθορές, έτσι αξίζει να αποκτήσετε ένα για τη συσκευή σας (€7 περίπου). Η ποιότητα απεικόνισης είναι αρκετά καλή, με την ανάλυση να είναι στο κλασικό 720p, ενώ και η φωτεινότητα είναι επαρκής για χρήση υπό έντονο φωτισμό, αφού οι αντανακλάσεις είναι λίγες. Υπάρχει και αισθητήρας φωτός για αυτόματη ρύθμιση, αλλά και notification LED αριστερά του ακουστικού, το οποίο ρυθμίζετε σε διάφορα χρώματα, ανάλογα με την ειδοποίηση. Δεν είναι πολύ ισχυρό, οπότε προτείνουμε το κίτρινο χρώμα που διακρίνεται ευκολότερα.

    xiaomi redmi note (7)

    xiaomi redmi note xiaomi redmi note (3)

    Το οκταπύρηνο MediaTek chipset που βρίσκεται στο εσωτερικό του Redmi Note σε συνδυασμό με τα 2GB RAM, περιμέναμε να του δώσουν πολύ καλές επιδόσεις, αλλά είχαμε αμφιβολίες για το πόσο ελαφρύ είναι το UI της Xiaomi που διαφέρει πολύ από το stock Android. Και ενώ τα σχεδόν 31.000 marks στο AnTuTu είναι ένα πραγματικά πολύ καλό score για μια συσκευή που κοστίζει €175, στην πράξη είδαμε λίγο lag σε ορισμένα σημεία κατά τη χρήση που δε μας αφήνουν να του βάλουμε «άριστα». Σε καμία περίπτωση δεν είναι αργό ή εκνευριστικό, αλλά αν το πάρετε για εναλλακτική ενός Note ή G3, να μη ξεχνάτε το πόσο σας κόστισε. Δεν είναι όσο ομαλό και γρήγορο θα θέλαμε, αλλά πρέπει να γίνονται μικρές υποχωρήσεις και από μεριάς χρήστη σε αυτές τις περιπτώσεις

    Η συνδεσιμότητά του είναι πολύ καλή, αν αφήσουμε στην άκρη την απουσία NFC, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος των 8GB είναι μικρός και θα χρειαστείτε άμεσα μια microSD. Το «ζουμί» της υπόθεσης, πάντως, βρίσκεται στο λειτουργικό και το interface. Android Jelly Bean, 4.2.2, αλλά με μια εμφάνιση που δεν έχετε συνηθίσει, σίγουρα. Διαφορετικά εικονίδια, διαφορετικό action center, διαφορετικά μενού και toggles, αλλά όλα παραμετροποιήσιμα, καλαίσθητα και αρκετά μεγάλα για άνετη χρήση σε μια 5,5άρα οθόνη. Δεν υπάρχει πλήκτρο που να οδηγεί στις εφαρμογές, καθώς όλες βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας, κάτι που πρέπει να συνηθίσετε αρχικά. Ωστόσο, μας άρεσαν πολύ οι ρυθμίσεις και επιλογές του theme/UI, από τον ορισμό των toggles μέχρι του τι κάνει κάθε πλήκτρο αφής με long press (και πόσο διαρκεί το long press).

    xiaomi redmi note menu

    xiaomi redmi note menu (3)

    xiaomi redmi note menu (2)

    Φυσικά υπάρχει Play Store αν και οι συνήθεις εφαρμογές της Google (π.χ. Chrome, Youtube κ.λπ.) δεν είναι προεγκατεστημένες και πρέπει να τις κατεβάσετε. Η Xiaomi έχει φροντίσει να βάλει δικά της apps στο Redmi Note, πέραν των βασικών (browser, music) ακόμη και για cloud, backup, μεταφορά αρχείων μεταξύ συσκευών, software updater και ασφάλεια με anti-virus, cleaner, blocklist αριθμών για κλήσεις/SMS, μέχρι και permissions manager ξεχωριστά! Επιπλέον θα βρείτε φακό, πυξίδα και file explorer, τα οποία δυστυχώς δε μπορείτε να απεγκαταστήσετε. Κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν και το FM radio που λειτουργούσε καλά ακόμη και χωρίς ακουστικά συνδεδεμένα!

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η κάμερα του Redmi Note είναι τυπική “budget” 13άρα, το οποίο σημαίνει πως κάνει αξιοπρεπείς λήψεις εικόνων και video (1080p), χωρίς βέβαια να πλησιάζει τις κορυφαίες της αγοράς. Από πλευράς ταχύτητας δε τα πάει και άσχημα, έτσι μπορούμε να πούμε ότι μας καλύπτει σε κάθε περίπτωση. Έχει και HDR αλλά και ένα “fast motion” εφέ στο video mode για να επιταχύνετε τις λήψεις σας, αλλά και προηγμένες επιλογές για τη ρύθμιση της έκθεσης και για σταθεροποίηση εικόνας. Δεν έχει μεγάλο zoom αλλά η ποιότητα των λήψεων είναι ικανοποιητικότατη, δείτε και κρίνετε. Όσο για την εμπρόσθια, είναι 5 MPixel και θα καλύψει άνετα τις ανάγκες σας.

    xiaomi redmi note camera (2) (Large)

    xiaomi redmi note camera (3) (Large)

    xiaomi redmi note camera (4) (Large)

    xiaomi redmi note camera (5) (Large)

    xiaomi redmi note camera (6) (Large)

    xiaomi redmi note camera (7) (Large)

    xiaomi redmi note camera (8) (Large)

    To ηχείο στο πίσω μέρος του Redmi Note αποδίδει σχετικά καλά, με ένταση και καθαρότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ οι ειδοποιήσεις ακούγονται εύκολα. Θα το θέλαμε και λίγο ισχυρότερο, είναι η αλήθεια, αλλά δε μας απογοήτευσε. Και παρ’ότι βρίσκεται στο πίσω μέρος δεν εμποδίζεται ο ήχος από την επιφάνεια στην οποία ακουμπά η συσκευή. Οι πολύ μικρές οπές, δε, σχεδόν δε γίνονται αντιληπτές με το χέρι.

    Κλείνουμε με την αυτονομία του Redmi Note, η οποία δε θα μπορούσε να μην είναι υψηλή, με μπαταρία 3.200mAh. Στην πράξη και με τη φωτεινότητα στο “Auto” η συσκευή αντέχει σχεδόν 5 ώρες διαρκούς χρήσης. Φυσικά όλα παίζουν ανάλογα με τη χρήση του 3G/Wi-Fi, το αν χρησιμοποιείτε μια ή δύο κάρτες SIM κ.λπ., σε γενικές γραμμές, όμως, η αυτονομία κρίνεται υπερ-αρκετή για μια τυπική μέρα του χρήστη.

    xiaomi redmi note (10)

    xiaomi redmi note (9)

    xiaomi redmi note (6)

    xiaomi redmi note (2)

    Σε τελική ανάλυση, μας αρέσει να κρίνουμε τις συσκευές τόσο με βάση του τι προσφέρουν, αλλά δίνοντας έμφαση και στον “value for money” παράγοντα. Στην τιμή που προσφέρεται, το Xiaomi Redmi Note είναι μια εξαιρετική πρόταση και από τα ταχύτερα που θα βρείτε, ενώ το interface του είναι πολύ ενδιαφέρον και χρηστικό, μια ευχάριστη διαφοροποίηση από το τυπικό Android UI. Αν διορθώνονταν 2-3 “μελανά” σημεία θα μιλούσαμε για πραγματική “χρυσή αγορά”, όπως το πολύ μεγάλο βάρος του, η απουσία NFC και 4G (αν και υπάρχει 4G έκδοση στο online shop της Xiaomi), ακόμη κι έτσι όμως είναι μια πρώτης τάξως ευκαιρία. Αυτό διότι, παρά τη μείωση τιμών τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ένα “καλό” 5,5άρι ακόμη κυμαίνεται στα €250-300. Στο άμεσο μέλλον θα έχουμε πολλές, ακόμη, συσκευές της Xiaomi για δοκιμή στα χέρια μας και παρακολουθούμε στενά τη δυναμική είσοδο του κινέζικου κολοσσού στην Ευρώπη!

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles