18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Xsser. Ένα άκρως επικίνδυνο malware που απειλεί iOS και Android!

    Πρόσφατα έκανε την εμφάνιση του, το Xsser, ένα επικίνδυνο malware, το οποίο δείχνει να παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά, καθώς είναι από τα λιγοστά του είδους του που μπορούν να επηρεάσουν τόσο τις iOS συσκευές (που έχουν υποστεί Jailbreak), όσο και τα smartphones που τρέχουν λειτουργικό Android. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Xsser είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς μπορεί να υποκλέψει τα SMS μηνύματα, τις φωτογραφίες, τους αποθηκευμένους κωδικούς ασφαλείας και πολλά άλλα στοιχεία και data από το κινητό του χρήστη.

    Xsser_Malware_1

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ένας χρήστης έχει κάνει jailbreak στο iPhone του, o καλύτερος τρόπος για να αποφύγει το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό είναι να περιορίσει σημαντικά τις εφαρμογές που εγκαθιστά σε αυτό, προσέχοντας μάλιστα πολύ έτσι ώστε τα apps που θα εγκαταστήσει να προέρχονται πάντοτε από αξιόπιστες πηγές. Σε περίπτωση δε που οι χρήστες λάβουν στο iPhone τους προειδοποιήσεις για το κατέβασμα μία εφαρμογής, τότε η μόνη λύση είναι να γυρίσουν στις stock ρυθμίσεις, εάν θέλουν να σώσουν τη συσκευή τους (και εφόσον βέβαια το iPhone τους δεν έχει μολυνθεί). Όσον αφορά, τους Android users, η καλύτερη προστασία για τους χρήστες είναι να προτιμούν πάντοτε το Play Store για να κατεβάζουν τις εφαρμογές και άλλου είδους περιεχόμενο, ενώ επίσης θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η συσκευή τους δεν επιτρέπει το κατέβασμα εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές. Οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων μπορούν πολύ εύκολα να πέσουν θύματα του κακόβουλου λογισμικού Xsser σε περίπτωση που δεν προσέξουν. Αυτό συνέβη και στις πρόσφατες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Hong Kong, καθώς οι διαδηλωτές δέχθηκαν στα κινητά τους ένα «δήθεν» μήνυμα από την εφαρμογή WhatsApp, η οποία τους προέτρεπε να κατεβάσουν και να τρέξουν ένα application που είχε σχέση με τις διαδηλώσεις. Φυσικά, όλο αυτό δεν ήταν παρά μία καλά οργανωμένη απάτη, που είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν εκατοντάδες smartphones.

    Xsser_Malware_1

    Σε περιπτώσεις όπως του Xsser, η καλύτερη άμυνα πάντοτε είναι η πρόληψη, για αυτό θα πρέπει όλοι μας να είμαστε υποψιασμένοι όταν επιλέγουμε να κατεβάσουμε εφαρμογές που δεν διακρίνονται τόσο για την αξιοπιστία τους.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles