25.2 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
More

  Εκτεθειμένος στο διαδικτυακό έγκλημα ο Κύπριος χρήστης …λόγω άγνοιας!

  Χωρίς βασική προστασία από απάτες και απειλές στο διαδίκτυο είναι το 78% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρώπη, αριθμός ο οποίος αντανακλά και τα δεδομένα των Κυπρίων. Παράλληλα, οι Κύπριοι χρήστες είναι λιγότερο ενημερωμένοι για το πώς να αντιμετωπίσουν απάτες που γίνονται μέσω διαδικτύου σε σχέση με κλοπή των προσωπικών τους δεδομένων  και σύνδεσης (fraudulent links). Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε για τη Microsoft και κοινοποιήθηκαν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day). Με στόχο την αύξηση της γνώσης σε σχέση με την ασφάλεια στο διαδίκτυο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, ωθώντας όλους τους χρήστες να αναλάβουν δράση και να διασφαλίσουν τον ψηφιακό τρόπο ζωής τους, οι εκδηλώσεις ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν από την INSAFE.

  Η Microsoft υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο και για αυτόν ακριβώς το λόγο προχώρησε σε αυτή τη σημαντική έρευνα. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στο σύστημα Microsoft Computing Safety Index (MCSI) το οποίο συνέλλεξε στοιχεία από περισσότερους από 11,000 ανθρώπους σε 27 χώρες με σκοπό να μελετήσει τη χρήση γνωστών εργαλείων και συμπεριφορών στο διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν βαθμούς για καλή πρακτική σε θέματα ασφάλειας με τελικό στόχο να φτάσουν συνολικά τους 100 βαθμούς στο MCSI. Δυστυχώς, ο μέσος όρος MCSI στο σύνολο των 27 χωρών ήταν μόλις 44 βαθμοί υποδηλώνοντας τη μετακίνηση από κινδύνους που οφείλονται στην έκθεση σε κινδύνους λογισμικού σε social engineering κινδύνους. Ο όρος social engineering αναφέρεται σε απειλές όπου η τεχνική πλευρά έχει μικρότερη σημασία από την κοινωνική. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (56%) δε γνωρίζουν για την προστασία της ταυτότητας τους, ενώ το 73% δε γνωρίζει πώς να προστατεύει τo διαδικτυακό του προφίλ.

  Η έρευνα του MCSI παρουσιάζει την τάση των καταναλωτών σε σχέση με τα  μέτρα προστασίας που λαμβάνουν και πως αντιμετωπίζουν τεχνικές απειλές όπως πχ., άγνωστα ηλεκτρονικά μηνύματα, pop-ups, spyware και ιούς, με το 85% να εγκαθιστά προγράμματα προστασίας από ιούς και για την αντιμετώπιση λογισμικών υποκλοπής spyware και malware.

  Παρά τα μέτρα προστασίας που μπορεί να λαμβάνουν κάποιοι, οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες συνεχώς αναβαθμίζουν τους τρόπους υποκλοπής με πιο ύπουλα και εξελιγμένα μέσα. Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού δεν παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατευτούν από το ηλεκτρονικό έγκλημα με αποτέλεσμα κάποιοι απατεώνες, να καταφέρνουν να κλέψουν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα με δόλιο τρόπο. Για παράδειγμα, μόνο οι μισοί χρήστες αλλάζουν τις προσωπικές ρυθμίσεις στις κοινωνικές ιστοσελίδες για να μοιράζονται τις ελάχιστες δυνατές προσωπικές τους πληροφορίες και μόνο το 29% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν φίλτρα phishing και web browser.

  Η Microsoft δεσμεύεται στην ηλεκτρονική προστασία της οικογένειας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάλληλοι της Microsoft Κύπρου, στηρίζουν σε εθελοντική βάση την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αλλαγών που συμβαίνουν. Συγκεκριμένα, εθελοντές της εταιρείας συμμετείχαν στις δυο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε Λευκωσία και Λεμεσό με σκοπό την ενημέρωση γονιών και παιδιών. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και προγραμματισμένες επισκέψεις σε σχολεία για περαιτέρω ενημέρωση.

  Σύμφωνα με το Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Cyberethics,  Δρ Γιάννη Λαούρη: «Η καμπάνια για την ασφάλεια στο διαδίκτυο άπαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. H συμβολή της Microsoft μέσα απο τη συμμετοχή της στο Συμβουλευτικό σώμα του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Cyberethics αλλά και του κοινωνικού εκτοπίσματός της είναι πολυ σημαντική».

  «Η τεχνολογία κατέχει σημαντικό ρόλο στη ζωή των σημερινών νέων και για να μπορέσουν να προστατευθούν από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο, θα πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να ενημερωθούν, έτσι ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να μπορούν στο μέλλον να προστατεύσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους» δήλωσε η κ. Βανέσσα Αντωνιάδου, Υπεύθυνη Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων της Microsoft Κύπρου.

  Υπάρχει μεγάλη σειρά Εργαλείων και ρυθμίσεων για τη μείωση του ηλεκτρονικού ρίσκου συμπεριλαμβανομένων των Windows 7 Parental Controls, Windows Live Family Safety 2011 με τα οποία οι γονείς μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο με βάση την ηλικία τους. Τα Windows Internet Explorer 9 Parental Controls επιτρέπουν στους γονείς να έχουν λεπτομερή πληροφόρηση για τη δραστηριότητα του παιδιού τους στο διαδίκτυο.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles