22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι εξελίξεις για την αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ θα κρίνουν το μέλλον της Cyta στην Ελλάδα

    cyta_office

    Οι πιθανές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ και την πώληση ποσοστού της Cyta Κύπρου,  απασχολούν ιδιαίτερα την ελληνική αγορά λόγω της παρουσίας της θυγατρικής της Cyta στην Ελλάδα.

    Μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να πουληθεί η Cyta ως μια ενιαία τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, γεγονός που σημαίνει πως, εκτός απρόοπτου, η τύχη της Cyta Ελλάδας, με μερίδιο αγοράς 16% στον τοπικό βρόχο, να κριθεί κατά την αποκρατικοποίηση της μητρικής της εταιρείας. Με δεδομένο ότι η αποκρατικοποίηση της Cyta δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015, το πιθανότερο είναι η Cyta Ελλάδας να μην συμμετέχει σε αυτή τη φάση της ενοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά με επίκεντρο τη διεκδίκηση της Forthnet.

    Τα αμέσως επόμενα βήματα για την διαδικασία αποκρατικοποίησης της Cyta, είναι η μετατροπή της από Οργανισμό δημοσίου δικαίου σε  ιδιωτική εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το κράτος (μέχρι τις 31/12/2014). Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασιστεί το ύψος του ποσοστού του μετοχικού της κεφαλαίου που θα προσφερθεί στους εργαζόμενους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο (Ταμείο προνοίας – συντάξεων) μέχρι τις 31/3/2015 και το επόμενο βήμα θα είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

    Πληροφορίες που κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει  κάνουν λόγο για σημαντικό ενδιαφέρον από πολλούς ξένους οργανισμούς (από Ασία και Ευρώπη) οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν πραγματοποιήσει επαφές με την κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όλοι θα καταθέσουν προσφορά και εξάλλου είναι ακόμα νωρίς αφού δεν έχει καθοριστεί καν το ποσοστό που θα διατεθεί. Σημαντικό πλεονέκτημα πάντως του υπό ιδιωτικοποίηση ημικρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Κύπρου, θεωρούνται τα υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών που διαθέτει.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles