13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Συσκευή που εντοπίζει ποσότητες εκρηκτικών από απόσταση 20 μέτρων

    Μια νέα συσκευή που είναι Βασισμένη σε εξελιγμένη οπτική τεχνολογία, μπορεί να εντοπίσει ποσότητες εκρηκτικών μικρότερες του 1mg σε απόσταση 20 μέτρων.

    _RSB0008

    Πρόσφατα η κοινοπραξία Optix ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δημιουργία και δοκιμή ενός φορητού πρωτότυπου συστήματος, ικανού να εντοπίζει εξαιρετικά μικρές ποσότητες εκρηκτικών σε απόσταση 20 μέτρων, παρέχοντας στην αστυνομία και στις δυνάμεις ασφαλείας ένα πολύτιμο πλεονέκτημα στην καταπολέμηση βομβιστικών επιθέσεων. Κανένας άλλος ερευνητικός οργανισμός ή εταιρεία δεν πέτυχε μέχρι σήμερα παρόμοια αποτελέσματα, στοιχείο που τοποθετεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία σε πλεονεκτική θέση για την εισαγωγή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην αγορά. Η κοινοπραξία Optix, με επικεφαλής την ισπανική συμβουλευτική και πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας Indra, έλαβε χρηματοδότηση €2.4 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Η εξ’ αποστάσεως ανίχνευση εκρηκτικών θα μπορούσε να αυξήσει την ασφάλεια σε κάθε σενάριο. Όχι μόνο θα μπορούσε να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και η ταλαιπωρία των πολιτών θα μειωνόταν σημαντικά μέσω της χρήσης ενός μη επεμβατικού και ακίνδυνου συστήματος ανίχνευσης εκρηκτικών», εξηγεί ο Διευθυντής Ασφάλειας της Indra, Alberto Calvo.

    Πώς λειτουργεί το οπτικό σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών

    Το σύστημα χρησιμοποιεί προηγμένη οπτική τεχνολογία. Χάρη σε ειδική τεχνολογία λέιζερ που μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την ατομική και μοριακή δομή των εκρηκτικών, η συσκευή μπορεί να σαρώσει γρήγορα και από απόσταση το εν λόγω αντικείμενο, όπως ένα όχημα, μια αποσκευή ή οποιοδήποτε αδιαφανές κιβώτιο, και να ανιχνεύσει υπολείμματα. Είναι σχεδόν αδύνατο να χειριστεί κανείς εκρηκτικά και να τα μεταφέρει χωρίς να αφήσει ίχνη: τα υπολείμματα προσκολλώνται στην επιφάνεια των αντικειμένων που μεταφέρουν τα εκρηκτικά, αλλά και στα χέρια των ανθρώπων που τα χειρίζονται και σε οτιδήποτε αγγίξουν.

    Για να γίνει το σύστημα φορητό, θα ενσωματωθεί σε μια τροχοφόρο πλατφόρμα που θα μεταφέρεται με ένα ημιφορτηγό στην περιοχή που είναι υπό διερεύνηση. Η πλατφόρμα θα κινείται κατά μήκος ενός χώρου στάθμευσης ή ενός δρόμου, για παράδειγμα, σαρώνοντας επιφάνειες όπου μπορεί να υπάρχουν ίχνη, όπως το τιμόνι ή την πόρτα ενός οχήματος. Ένας αστυνομικός θα ελέγχει την πλατφόρμα από απόσταση μέσω ενός ανθεκτικού εργαστηριακού υπολογιστή, απ’ όπου θα λαμβάνει απευθείας τα αποτελέσματα που θα συγκεντρώνονται στο σύστημα ανίχνευσης Optix.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles