15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    10 χρόνια MacBook Air

    “Είναι ο λεπτότερος φορητός υπολογιστής στον κόσμο”, ανέφερε ο Steve Jobs κατά το λανσάρισμα του MacBook Air, πριν από 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Macworld 2008, που έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά το τέλος της CES εκείνης της χρονιάς και το “αντίο” του Bill Gates στη Microsoft, o Jobs παρουσίασε το MacBook Air. Το λανσάρισμα ξεκίνησε βγάζοντάς το από ένα λιλιπούτειο χαρτοφύλακα, με τον κόσμο να ενθουσιάζεται με το πόσο μικρό και λεπτό ήταν. Δεν είχαμε δει ποτέ έως τότε ένα φορητό υπολογιστή σαν εκείνον και, για άλλη μία φορά, η Apple κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις…

    10-xronia-macbook-air

    Την εποχή εκείνη, οι ανταγωνιστές της Apple είχαν στην αγορά λεπτούς και ελαφρείς φορητούς υπολογιστές, αλλά το πάχος τους ήταν περίπου μία ίντσα, είχαν βάρος 3 κιλά και οθόνες μόλις 8 ή 11 ιντσών. Οι περισσότεροι δεν είχαν καν πληκτρολόγια πλήρους μεγέθους, κι όμως η Apple πέτυχε να δημιουργήσει ένα MacBook Air που το παχύτερο τμήμα του ήταν ακόμα πιο λεπτό από το λεπτότερο μέρος της σειράς Sony TZ – από τους λεπτότερους φορητούς υπολογιστές το 2008. Ήταν ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα της μηχανικής και σήμανε μια νέα εποχή για φορητούς υπολογιστές.

    Η Apple παρέλειψε τη μονάδα CD και μια σειρά από θύρες στο MacBook Air και εισήγαγε ένα trackpad πολλαπλής αφής και αποθηκευτικό χώρο SSD. Υπήρχε μια μόνο θύρα USB 2.0, παράλληλα με μια θύρα micro-DVI και υποδοχή ακουστικών. Η τιμή του βέβαια ήταν αυξημένη, 1.799 δολάρια την εποχή εκείνη, ένας ακριβός φορητός υπολογιστής ακόμη και για τα σημερινά πρότυπα.

    Χρειάστηκαν χρόνια από τους κατασκευαστές Windows laptops για να φτάσουν το MacBook Air, το οποίο βέβαια πλέον ίσως μοιάζει λίγο παρωχημένο αλλά πουλάει ακόμη…

    Η Apple δεν έχει, προς το παρόν, μπει στη διαδικασία, να επανασχεδιάσει το MacBook Air για να ανταγωνιστεί προτάσεις όπως τα Surface Laptop, Dell XPS 13 κ.ά. Η εταιρεία παρουσίασε το MacBook των 12 ιντσών, αλλά η αλήθεια είναι ότι δε δημιούργησε τις ίδιες εντυπώσεις στον κλάδο με αυτές που είχε δημιουργήσει το MacBook Air.

    Κάποιοι ίσως περιμένουν κάποια στιγμή η Apple να μας εκπλήξει με ένα νέο MacBook Air, αλλά έχοντας ήδη το νέο MacBook των 12 ιντσών και τα MacBook Pro των 13 ιντσών, μάλλον κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Το υπάρχον MacBook Air δεν έχει ενημερωθεί πάντως για σχεδόν τρία χρόνια και σίγουρα μοιάζει να ζει τώρα τις τελευταίες μέρες του, αφού είχε τόσο μεγάλη επιρροή για πολλά χρόνια.

    Ας θυμηθούμε εκείνες τις πρώτες στιγμές του…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles