18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    10 ταινίες που πρέπει να δείτε στο 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

    Aπό την Πέμπτη 19 μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου, θα είμαστε και πάλι πιστοί στο ετήσιο ραντεβού με το γαλλικό σινεμά στους κινηματογράφους Δαναός, Έμπασσυ Nova Odeon και στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα μας χαρίσει και πάλι την φρεσκάδα του και οι παρακάτω ταινίες που θα δούμε στο διαγωνιστικό κομμάτι, είναι δέκα επιλογές που θα πρέπει να τσεκάρετε.

    french-flag-wallpaper

    Μακριά από τους ανθρώπους
    Βρισκόμαστε το 1954 στην Αλγερία στην καρδιά του χειμώνα σε ένα απομονωμένο χωριό, ενώ ξεκινά ο αντιαποικιακός αγώνας ενάντια στους Γάλλους. Καθώς οι αντάρτες περικυκλώνουν την περιοχή η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο είναι αναπόφευκτη. Ο Νταρού (Viggo Mortensen), ο δάσκαλος του χωριού πρέπει να συνοδεύσει τον Μοχάμεντ (Reda Kateb), έναν ντόπιο που κατηγορείται για φόνο, μέχρι την πόλη όπου πρόκειται να δικαστεί. Δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν τις απέραντες πεδιάδες της ενδοχώρας. Κυνηγημένοι από τους συγγενείς του δολοφονημένου που ζητούν εκδίκηση, αλλά και από τους Γάλλους στρατιώτες, οι δύο άνδρες επαναστατούν, έρχονται αντιμέτωποι με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία όσο και την παράλογη βία του κατακτητή, αλλά, παράλληλα, και με τα προσωπικά τους ηθικά διλήμματα.
    Την ταινία του David Oelhoffen, που είναι βασισμένη στο διήγημα του Αλμπέρ Καμύ, Η Φιλοξενία, συνοδεύει η απόλυτα οργανικά δεμένη μουσική από τους Nick Cave και Warren Ellis ενώ σε δύο κομμάτια συνεργάζεται και ο «δικός μας» Ψαραντώνης!

    Ο άνδρας που αγαπήθηκε πολύ
    Το 1976, η Agnès Le Roux, πολύ πρόσφατα διαζευγμένη, επιστρέφει στη Νίκαια. Εκεί, γοητεύεται από τον Maurice Agnelet, τον άνθρωπο εμπιστοσύνης της μητέρας της Renée. Χειραγωγημένη από τον Maurice, η Agnès διεκδικεί το μερίδιό της από την κληρονομιά και αποδέχεται την πρόταση τριών εκατομμυρίων φράγκων από τον Fratoni, έναν τοπικό μαφιόζο. Ως αντάλλαγμα, πρέπει να καταψηφίσει τη μητέρα της στο επόμενο διοικητικό συμβούλιo. Μία ταινία του André Téchiné, με τους Guillaume Canet, Catherine Deneuve, Adèle Haenel και Jean Corsο.

    Τα κορίτσια
    Η Marieme βιώνει τα 16 της χρόνια μέσα από μια σειρά απαγορεύσεων, όπως η λογοκρισία της γειτονιάς, ο νόμος των αγοριών και το αδιέξοδο του σχολείου. Η συνάντησή της με τρία απελευθερωμένα κορίτσια αλλάζει τα πάντα. Χορεύουν, μονομαχούν, μιλούν δυνατά, γελούν με τα πάντα. Η Marieme αλλάζει το όνομά της σε Vic και μπαίνει στην παρέα για να ζήσει τα νιάτα της. Σενάριο/σκηνοθεσία: Céline Sciamma.

    https://www.youtube.com/watch?v=J2x445TEAE0

    Θέλεις ή δεν θέλεις
    Ο Lambert, εθισμένος στο σεξ, έχοντας μετανοήσει, γίνεται σύμβουλος γάμου προσπαθώντας να γυρίσει στον ίσιο δρόμο. Εγκρατής για πολλούς μήνες, η κατάσταση περιπλέκεται όταν προσλαμβάνει μια βοηθό, τη σαγηνευτική Judith, της οποίας η αχαλίνωτη σεξουαλικότητα βάζει πολύ γρήγορα τις αποφάσεις του σε σκληρές δοκιμασίες. Μία ταινία της Tonie Marshall.

    Το Τίμημα της Δόξας
    Βρισκόμαστε στο Vevey, μια μικρή πόλη στις όχθες της λίμνης Léman, το 1977. Μόλις αποφυλακίζεται ο Eddy, τον υποδέχεται ο φίλος του, ο Osman, που τον φιλοξενεί με αντάλλαγμα να φροντίζει την επτάχρονη κόρη του, τη Samira. Όμως, καθώς έρχονται τα Χριστούγεννα, η οικονομική δυσχέρεια γίνεται αφόρητη. Όταν στην τηλεόραση αναγγέλλεται ο θάνατος του πάμπλουτου ηθοποιού Charlie Chaplin, ο Eddy έχει μια ιδέα: να κλέψουν το φέρετρο του ηθοποιού και να ζητήσουν λύτρα από την οικογένειά του!
    Μία ταινία του Xavier Beauvois που το 2010 είχε κερδίζει το Grand Prix της επιτροπής των Καννών αλλά και το César Καλύτερης Ταινίας με το Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων.

    Oι Κληρονόμοι
    Στο λύκειο Léon Blum της περιοχής Créteil, μια καθηγήτρια αποφασίζει να βάλει το πιο αδύναμο τμήμα της δευτέρας λυκείου να συμμετέχει σε ένα εθνικό διαγωνισμό ιστορίας. Η συμμετοχή αυτή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των μαθητών. Η ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία.

    Κούκλες
    H δεύτερη μεγάλη ταινία της Katia Lewkowicz, αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, όμως η επίμονη θέλησή τους για εξέλιξη θα τις οδηγήσει να συναντηθούν, να βρεθούν, να ανταλλάξουν απόψεις. Της Louise που εγκαταλείπει το οικογενειακό στεγνοκαθαριστήριο για να εργαστεί σε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής κούκλων, της Lili, Μις Νέα Καληδονία, που γνωρίζει έναν πλούσιο βιομήχανο και της Sam, μητέρα πολύτεκνης οικογενείας, που αποφασίζει να ανεξαρτητοποιηθεί.

    Οικογένεια Μπελιέ
    Στην οικογένεια Bélier, όλοι είναι κουφοί, εκτός από την Πάολα, 16 ετών. Κάνει την απαραίτητη διαμεσολάβηση για λογαριασμό των γονέων της σε καθημερινή βάση, κυρίως όσον αφορά στην εκμετάλλευση της οικογενειακής φάρμας. Μια μέρα, παρακινημένη από τον καθηγητή μουσικής της, ο οποίος ανακάλυψε το ταλέντο της στο τραγούδι, αποφασίζει να προετοιμαστεί για το διαγωνισμό του Radio France. Μια επιλογή ζωής που σημαίνει για εκείνη τον αποχωρισμό από την οικογένειά της και το αναπόφευκτο πέρασμα προς την ενηλικίωση.

    https://www.youtube.com/watch?v=_7shnvxkBWI

    Το τελευταίο χτύπημα
    Όταν ο δεκατριάχρονος Victor, περνά την πόρτα της Όπερας του Montpellier, δεν γνωρίζει τίποτα για τη μουσική. Δεν γνωρίζει ούτε καν τον πατέρα του που ήρθε να διευθύνει την 6η Συμφωνία του Mahler. Τον παρατηρεί από μακριά και ανακαλύπτει το κλίμα των προβών… Την ημέρα που η Nadia, η μητέρα του, του ανακοινώνει ότι πρέπει να αφήσουν το παραθαλάσσιο σπίτι τους, ο Victor ανησυχεί. Αφενός για τη μητέρα του, για την οποία νιώθει ότι του κρύβει κάτι, αλλά και για τη σχέση του με την ισπανίδα γειτόνισσα Luna. Έτσι, ο Victor αποφασίζει να εμφανιστεί για πρώτη φορά στον πατέρα του… Της Alix Delaporte.

    Les Combattants
    Το φιλμ του Thomas Cailley που καταχειροκροτήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών. Το καλοκαίρι του Arnaud προμηνύεται ήρεμο, με το χρόνο του να μοιράζεται ανάμεσα στους φίλους του και την οικογενειακή επιχείρηση… Ήρεμο, μέχρι τη συνάντησή του με την όμορφη αλλά και δύστροπη Madeleine. Εκείνος δεν περιμένει τίποτα, εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Μέχρι πού να την ακολουθήσει αφού δεν του έχει ζητήσει τίποτε; Είναι μια ερωτική ιστορία ή μια ιστορία επιβίωσης; Ή μήπως και τα δύο;

    https://www.youtube.com/watch?v=pr2tHk1XW28

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles