BREAKING

10 “τεχνολογικά” επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν 10 χρόνια!

Οι ταχύτατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα και στην αγορά εργασίας. Έτσι, πολλά “καθιερωμένα” επαγγέλματα πλέον απειλούνται ή εκλείπουν, όμως δημιουργούνται νέα, τα οποία πριν λίγα χρόνια ίσως δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε.

Κάποιοι αναφέρουν πως πρόκειται για τα επαγγέλματα μιας νέας, high-tech εποχής, ενώ άλλοι διαφωνούν, αμφισβητώντας κατά πόσον είναι “πραγματικά”/ παραγωγικά επαγγέλματα. Σε κάθε περίπτωση, το World Economic Forum, σε video στη σελίδα του στο Facebook παρουσιάζει 10 από αυτά, τα οποία και παραθέτουμε.

app-developer

- App developers: Δημιουργoί εφαρμογών για smartphones. Ένα επάγγελμα στο οποίο υπήρξε πραγματική “έκρηξη” τα τελευταία χρόνια, λόγω της εξάπλωσης των “έξυπνων” φορητών συσκευών.

- Social media managers: Η ταχύτατη εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων άλλαξε τα δεδομένα στο Internet, εντείνοντας το χαρακτήρα του ως παγκόσμιας “δημόσιας σφαίρας”. Ως εκ τούτου, κατέστη επιτακτική η διαχείριση της παρουσίας εταιρειών, επιχειρήσεων, οργανισμών κ.λπ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ειδικούς πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

- Οδηγοί σε υπηρεσίες ride hailing (όπως η Uber): Ένα, για πολλούς αμφιλεγόμενο, “ανεξάρτητο” μοντέλο παροχής υπηρεσιών μεταφοράς από οδηγούς αυτοκινήτων, το οποίο δεν εντάσσεται στο “παραδοσιακό” πλαίσιο λειτουργίας των ταξί.

- Μηχανικοί αυτόνομων οχημάτων: Τα “έξυπνα” οχήματα που κινούνται αυτόνομα θεωρείται πως αποτελούν το επόμενο «big thing» της αυτοκινητοβιομηχανίας, με πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου να επενδύουν σε αυτό. Και, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα “έξυπνα” οχήματα χρειάζονται μηχανικούς, ειδικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.

- Ειδικοί cloud computing: Οι υπηρεσίες cloud computing, που επιτρέπουν αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων online, στο “υπολογιστικό νέφος”, χρησιμοποιούνται ήδη ευρύτατα, από επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες χρήστες.

- Αναλυτές big data: Η ψηφιακή εποχή χαρακτηρίζεται από τεράστιους όγκους ψηφιακών δεδομένων, η αξιοποίηση των οποίων παρέχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών τομέων δραστηριότητας.

- Ειδικοί σε θέματα βιώσιμης/ «πράσινης» ενέργειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Ένα αντικείμενο το οποίο κερδίζει έδαφος, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, κυβερνήσεις κ.α. εντείνουν την προσοχή τους όσον αφορά σε θέματα επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές τους.

- Δημιουργοί περιεχομένου στο YouTube: Κάποιοι το θεωρούν εξέλιξη/ «άνοιγμα» της παραγωγής «τηλεοπτικού» (οπτικοακουστικού) υλικού σε «απλούς» χρήστες του Ίντερνετ, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοινό. Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το «YouTubing», δημιουργώντας βίντεο τα οποία προσελκύουν πολλούς θεατές μέσω του Ίντερνετ- το δικό τους «τηλεοπτικό» κοινό, εκτός τηλεόρασης- και έχοντας έσοδα από διαφημίσεις.

- Ειδικοί σε θέματα «millennials»: Η νέα γενιά των “millennials” έχει μεγαλώσει σε μια εποχή υψηλής τεχνολογίας, αποκτώντας νέα, πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες γενιές, χαρακτηριστικά. Καθώς οι millennials μεγαλώνουν και αρχίζουν να αποτελούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του οικονομικού ενεργά πληθυσμού, οι επιχειρήσεις θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο σκέψης τους και να βελτιώσουν τους τρόπους επαφής/ αλληλεπίδρασης με αυτούς.

- Χειριστές drones: Η ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών άρχισε από τον τομέα της ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων πριν από λίγες δεκαετίες και επεκτάθηκε πέρα από αυτόν, για μία τεράστια γκάμα άλλων εφαρμογών.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment