18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    16 τόνους τροφής την ημέρα καταναλώνει η γαλάζια φάλαινα

    Η ζωή στους ωκεανούς έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης και ακόμα υπάρχουν αρκετά στοιχεία να ανακαλύψουμε. Πρόσφατα οι επιστήμονες, μελετώντας τις γαλάζιες φάλαινες, διαπίστωσαν ότι τρώνε τρεις φορές περισσότερο από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθιστώντας σαφές μάλιστα ότι παίζουν ξεχωριστό ρόλο για την επιβίωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

    Νέα μελέτη αποκαλύπτει τη σημασία της φάλαινας για το οικοσύστημα

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο Nature, παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τη μεγάλη καταστροφή που έχει προκαλέσει το “κυνήγι” της φάλαινας και τη σημασία της αποκατάστασης του πληθυσμού.

    Το παράδοξο του κριλ

    Συγκεκριμένα, μέχρι το 1970, η υπεραλιεία αφάνισε περίπου 1.5 εκατ. γαλάζιες φάλαινες γύρω από την Ανταρκτική. Οι επιστήμονες υπέθεσαν πως χωρίς τις φάλαινες, ο πληθυσμός των ψαριών και του ζωοπλαγκτόν (κριλ) θα σημείωνε μεγάλη αύξηση, μέχρι να αναπληρωθεί το κενό. Το παράδοξο όμως ήταν ότι τις επόμενες δεκαετίες παρατηρήθηκε μία ραγδαία μείωση στη βιομάζα κριλ, κυρίως στις περιοχές που σκοτώθηκαν οι περισσότερες φάλαινες.

    Οι πρόσφατες ανακαλύψεις όμως έδειξαν ότι, πριν την εκτεταμένη υπεραλίευση, οι φάλαινες έτρωγαν 400 εκατ. τόνους κριλ σε ετήσια βάση, ποσότητα δηλαδή διπλάσια από τα κριλ που έχουν μείνει τώρα στην Ανταρκτική. Οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν 16 τόνους κριλ ημερησίως, ενώ τα άλλα είδη φαλαινών καταναλώνουν 5-6 τόνους.

    Οι φάλαινες λοιπόν τρώνε, αφοδεύουν και αναδιανέμουν το σίδηρο προς την επιφάνεια του ωκεανού, καθιστώντας το διαθέσιμο για το φυτοπλαγκτόν. Ο σίδηρος με τη σειρά του καταναλώνεται από το κριλ το οποίο τρώνε οι φάλαινες. Χωρίς τις φάλαινες, ο σίδηρος πέφτει στον πυθμένα του ωκεανού επηρεάζοντας το οικοσύστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Φθόριο σε γαλαξία απόστασης 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles