20.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    1η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

    Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, 1η Δεκεμβρίου, οι υπηρεσίες υγείας φροντίζουν να μας αφυπνίζουν για τη νόσο που άλλαξε τον τρόπο που χειριζόμαστε την σεξουαλική μας ζωή και όχι μόνο. Το AIDS.

    Tο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι αρκετά αισιόδοξο φέτος, αναφέροντας πως είμαστε επιτέλους στο σημείο να μπορούμε να ελπίζουμε πως μέσα σ’ αυτόν τον αιώνα θα δώσουμε τέλος σ’ αυτή την ασθένεια που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στην Αφρική, όσο και το δυτικό κόσμο.

    Στην Ελλάδα, όμως, εξακολουθούμε και βλέπουμε τη νόσο με πολύ ανησυχία, καθώς, πριν λίγες μέρες, γεννήθηκε το πρώτο παιδί φορέας του HIV, ενώ τα (καταγεγραμμένα) κρούσματα για το 2011 φαίνεται να έχουν καταγράψει αύξηση κατά 50%, κατά κύριο λόγο ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, αλλά και τα παράνομα εκδιδόμενα άτομα.

    Ακόμα κι αν δεν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες, οι συχνές εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν είστε φορέας HIV είναι MUST. Αν έχετε μία ελεύθερη σεξουαλική ζωή, αν αλλάζετε συχνά συντρόφους, είναι ευθύνη σας και δείγμα σεξουαλικής ωριμότητας να κάνετε το τεστ HIV τακτικά.

    Πού μπορεί να κάνει κανείς το τεστ αντισωμάτων HIV; Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

    Χάρτη της Ελλάδος με τα σημεία που μπορείτε να κάνετε το τεστ θα βρείτε ΕΔΩ. Θυμηθείτε πως το τεστ είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους, ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους και δε χρειάζεται καμία γραφειοκρατεία για να το κάνετε.

    Πέρα όμως από το κομμάτι του ελέγχου και του τεστ, δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε, τόσο τους εαυτούς μας, όσο και τους συντρόφους μας από τη νόσο: να μάθουμε γι’ αυτήν, αλλά και να χρησιμοποιούμε προφυλάξεις. Αν βάλουμε τις προφυλάξεις στη ζωή μας, θα έχουμε κερδίσει τη μισή μάχη με τη νόσο.

    Ενημερωθείτε λοιπόν και πιο σοφοί αλλά και πιο ασφαλείς, απολαύστε τη σεξουαλική σας ζωή.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles