18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    23,2 εκατ. παραβιασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν τον κωδικό πρόσβασης “123456”

    password

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών, (World Password Day), που φέτος γιορτάζεται στις 2 Μαΐου, η εταιρία ESET δημοσίευσε συμβουλές για δημιουργία ασφαλών κωδικών στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρία συμβουλεύει τους χρήστες να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ασφάλεια τους, ένας ακατάλληλος κωδικός πρόσβασης, και τους καλεί να κατανοήσουν την σημασία ισχυρών password έτσι ώστε να μην πέσουν θύματα παραβίασης λογαριασμών καθώς και κλοπής προσωπικών δεδομένων.

    Ακόμη και σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών δεν έχει κατανοήσει τη σημασία δημιουργίας ασφαλών password. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μετά από έρευνα που έγινε από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας, στον Κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, παρατηρείτε πως πάνω από 23,2 εκατ. παραβιασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν τον κωδικό πρόσβασης “123456”, ενώ το 7,7 εκατ. χρήστες χρησιμοποιούσαν τον κωδικό “123456789”.

    Βήματα δημιουργίας ασφαλών κωδικών

    Οι χρήστες πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν μόνο μία λέξη και ειδικά αγγλική. Είναι προτιμότερη η χρήση μίας φράσης ή μιας σειράς λέξεων, που δεν είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος ή κανονικά δεν θα εμφανίζονταν η μία δίπλα στην άλλη σε μια πρόταση. Επίσης η αποφυγή λέξεων που υπάρχουν στο λεξικό θα αυξήσει τη δύναμη του κωδικού. Μία καλή ιδέα είναι οι χρήστες να χρησιμοποιούν λέξεις, που έχουν επινοήσει οι ίδιοι.

    Επίσης σύμφωνα με την εταιρεία είναι σημαντικό, οι χρήστες να θυμούνται ότι οι κωδικοί είναι προσωπικοί, καθώς και ότι για κάθε λογαριασμό απαιτείται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης. Για τους χρήστες, που δυσκολεύονται να θυμηθούν ένα σύνθετο κωδικό, η ESET προτείνει τη χρήση ενός αξιόπιστου password manager.

    Επίσης ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο κωδικός, τόσο πιο ασφαλής γίνετε. Ταυτόχρονα, η χρήση ειδικών χαρακτήρων, σε διαφορετικά σημεία, αναμεμειγμένα με τους κανονικούς χαρακτήρες και όχι μόνο στο τέλος. Καθιστούν πιο ισχυρό τον κωδικό.

    Τέλος η ESET συμβουλεύει τους χρήστες να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης, έχοντας στο μυαλό τους ότι όσο πιο σημαντικά τα δεδομένα που προστατεύονται, τόσο πιο συχνά πρέπει να αλλάζουν τα password. Επισημαίνοντας πως, αν ένας κυβερνοεγκληματίας έχει καταφέρει να κλέψει τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη, είτε μεσω του Facebook, είτε με άλλο τρόπο, θα είναι ακόμα ευκολότερο για αυτόν να μαντέψει και τον κωδικό πρόσβασης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles