19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Αυτοί είναι οι «τρελοί επιστήμονες» που κέρδισαν τα φετινά βραβεία Ig Nobel

    Την περασμένη Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής για την Ελλάδα) επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, ταξίδεψαν (με δικά τους έξοδα φυσικά), για να παραβρεθούν στην τελετή των 23ων βραβείων IgNobel. Μία τελετή που πραγματοποιείται σε αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Harvard, συμμετέχουν πραγματικοί κάτοχοι βραβείων Nobelκαι βραβεύονται οι κορυφαίες και εντελώς αστείες επιστημονικές ανακαλύψεις. Η φετινή τελετή ήταν αφιερωμένη σε δύο επιστήμονες που είχαν εφεύρει την δεκαετία του 1960 μία «μηχανή τοκετού» που θα βοηθούσε στη γέννηση ενός παιδιού με την χρήση της φυγόκεντρης δύναμης (ε;). Και μάλιστα είχαν καταθέσει και την ανάλογη πατέντα γι αυτό. Το ζεύγος George και Charlotte Blonsky.

    bug_stargazing
    Ένα σκαθάρι κοπριάς, μετράει τ’ άστρα

    Η απονομή ήταν όπως πάντα φανταστική. Οι επιστήμονες που παρουσίαζαν τις θέσεις τους είχαν στην διάθεσή τους μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να πείσουν το κοινό τους και αν παραβίαζαν αυτό τον χρόνο (όπως συνήθως κάνουν οι επιστήμονες), ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά πολύ θορυβώδες κοριτσάκι ανέβαινε στη σκηνή και ούρλιαζε «σταμάτα επιτέλους, βαρέθηκα!». Όλοι οι επιστήμονες ήταν προετοιμασμένοι για την φασαριόζα μικρή οπότε είχαν βάλει τα δυνατά τους για να την επισκιάσουν. Άλλοι έβαζαν όπερα στα ηχεία. Άλλοι προσπαθούσαν να φωνάξουν πιο δυνατά από τη μικρή. Κανένας δεν τα κατάφερε όμως. Η μικρή είναι ανίκητη.

    MISS SWEETIE POO

    Αλλά, πέρα από το behind the scenes της 23ης απονομής των βραβείων Ig Nobel, ας δούμε τους φετινούς νικητές και τα επιτεύγματά τους:

    Βραβείο Ιατρικής

    IG MEDICINE

    Στον Masateru Uchiyama και την ερευνητική του ομάδα που αξιολόγησαν τις επιδράσεις της όπερας σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

    Δείτε την δημοσίευση της έρευνάς τους, εδώ.

    Βραβείο Ψυχολογίας

    IG PSYCHOLOGY

    Στον Laurent Begue και τους συναδέλφους του που επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι μεθυσμένοι, νομίζουν επίσης ότι είναι γοητευτικοί.

    Δείτε την εργασία τους, εδώ.

    Βραβείο Βιολογίας – Αστρονομίας

    IG BIOLOGY-ASTRONOMY

    Το διπλό αυτό βραβείο απονεμήθηκε στην Marie Dack και τους συνεργάτες της που ανακάλυψαν πως όταν ένα σκαθάρι της κοπριάς αποπροσανατολίζεται, μπορεί να βρει τον δρόμο του και πάλι παρατηρώντας τον γαλαξία. (εξ ου και η ρομαντική φωτογραφία του post)

    Η εργασία τους, βρίσκεται εδώ.

    Βραβείο μηχανικής ασφάλειας

    IG MECHANICAL ENGINEERING

    Στον μακαρίτη πια, Gustano Pizzo που εφηύρε τον παραπάνω ηλεκρο-μηχανικό σύστημα περιορισμού των αεροπειρατών! Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ο αεροπειρατής πέφτει μέσα σε από μία ειδική καταπακτή που έχει κατασκευαστεί στο αεροσκάφος, «σφραγίζεται» σε ένα δέμα και τον σύστημα τον «πετάει» μέσα από μία άλλη κατασκευασμένη καταπακτή  από το σκάφος, ενεργοποιεί το αλεξίπτωτο στο «πακέτο», έχει ειδοποιήσει την αστυνομία στο έδαφος και εκείνη με τη σειρά της παραλαμβάνει το πακέτο. Epic;

    Δείτε την κατατεθειμένη ευρεσιτεχνία, εδώ.

    Βραβείο Φυσικής

    IG PHYSICS

    Στον Alberto Minetti και τους συναδέλφους του Φυσικούς που απέδειξαν πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν κατά μήκους της επιφάνειας μίας λίμνης… με το δεδομένο ότι, τόσο οι άνθρωποι αυτοί, όσο και η λίμνη, βρίσκονται στη Σελήνη. (λεπτομέρειες)

    Η εργασία τους, βρίσκεται εδώ.

    Βραβείο Χημείας

    IG CHEMISTRY

    Στον Shinsuke Imai και την ομάδα του που ανακάλυψαν πως η βιοχημική διεργασία με την οποία τα κρεμμύδια προκαλούν δάκρυα στους ανθρώπους που τα καθαρίζουν, είναι ακόμα περισσότερο σύνθετη απ’ ότι προηγουμένως πίστευαν οι επιστήμονες.

    Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, βρίσκονται εδώ.

    Βραβείο (μπλιαχ) Αρχαιολογίας

    IG ARCHEOLOGY

    Στους Brian Crandall και Peter Stahl που μισο-έβρασαν ένα νεκρό μικρό είδος ποντικιού, το κατάπιαν χωρίς να το μασήσουν και τις μετέπειτα ημέρες εξέτασαν με λεπτομέρεια όλα τα… παράγωγα του σώματός τους για να διαπιστώσουν ποια από τα οστά του μικρού θηλαστικού επιβίωσαν από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και ποια όχι.

    Η εργασία τους είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της επιστήμης της Αρχαιολογίας, το 1995, εδώ

    Βραβείο Ειρήνης (επικό)

    IG PEACE PRIZE

    Στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko που κατέστησε παράνομο να χειροκροτεί κάποιος δημοσίως και στην Αστυνομία της Λευκορωσίας που συνέλαβε έναν άντρα με ένα χέρι να χειροκροτεί… δημοσίως. (σ.σ. Κανένας εκρπόσωπος της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, δεν ήρθε στην τελετή να παραλάβει το βραβείο…)

    Βραβείο Πιθανοτήτων

    IG PROBABILITY

    Το βραβείο αυτό κέρδισε ο Bert Tolkamp και οι συνεργάτες του που έκαναν δύο εκπληκτικές ανακαλύψεις σε αυτό τον επιστημονικό τομέα, οι οποίες σχετίζονται μεταξύ τους: Πρώτον ότι όσο πιο πολύ μένει ξαπλωμένη μία αγελάδα, τόσο πιο πιθανόν είναι η αγελάδα αυτή να σηκωθεί στα πόδια της ξανά. Και δεύτερον, όταν η ίδια αγελάδα σηκωθεί στα πόδια της, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πόσο σύντομα θα ξαπλώσει και πάλι.

    Η εργασία τους έχει δημοσιευτεί στη Εφαρμοσμένη Επιστήμη της Συμπεριφοράς των Ζώων, τόμος 124, εδώ.

    Βραβείο Δημόσιας Υγείας

    IG PUBLIC HEALTH

    Στους Kasian Bhanganada, Tu Chayavatana, Chumporn Pongnumkul, Anunt Tonmukayakul, Piyasakol Sakolsatayadorn, Krit Komaratal, και Henry Wilde για τις ιατρικές τεχνικές που περιγράφουν στην αναφορά τους με τίτλο «Χειρουργική Διαχείριση μίας Επιδημίας Ακρωτηριασμών πέους στο Σιάμ», τεχνικές που προτείνουν ανεπιφύλακτα εκτός από την περίπτωση που το πέος που έχει υποστεί ακρωτηριασμό, έχει μερικώς φαγωθεί μετά από μία… πάπια.

    Η εργασία τους, βρίσκεται εδώ.

    Συμπέρασμα: υπάρχει απίθανος χώρος για τρελή και αστεία επιστήμη και υπάρχει και ένας χώρος που αυτή η επιστήμη βραβεύεται. Τα IgNobelAwards.

    Όνειρο ζωής της συντάκτριας, είναι να παρακολουθήσει ζωντανά μία τέτοια απονομή… Κι αν σε αυτή την απονομή, βρίσκεται και κάποιος αναγνώστης του digitallife.grπου έχει φτάσει σε αυτή την ανώτατη διάκριση, τότε θα μιλάμε για την απόλυτη ευτυχία.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles