18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Κύπρος: Απογοητευτικές επιδόσεις στην κατάταξη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας για το 2019

    Την παγκόσμια κατάταξή της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας για το 2019 στην οποία περιλαμβάνονται 63 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος, (IMD World Digital Competitiveness Ranking) δημοσίευσε πρόσφατα το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων IMD στην Ελβετία.

    Η κατάταξη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας μετρά την ικανότητα και την ετοιμότητα των οικονομιών να διερευνήσουν και να υιοθετήσουν ψηφιακές τεχνολογίες που οδηγούν σε βελτιώσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.

    Η κατάταξη βασίζεται σε περίπου 50 κριτήρια που υπολογίζονται από επίσημες στατιστικές και στοιχεία από Έρευνα Γνώμης. Τα κριτήρια ομαδοποιούνται στην συνέχεια σε τρεις κατηγορίες: (α) γνώση, δηλ. την ικανότητα κατανόησης και εκμάθησης νέων τεχνολογιών, (β) τεχνολογία, δηλ. την ικανότητα ανάπτυξης ψηφιακής καινοτομίας και (γ) ετοιμότητα για το μέλλον, δηλ. την προσαρμοστικότητα σε μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις.

    Η Κύπρος παρά την μικρή πρόοδο που παρουσίασε στην κατηγορία που αφορά την «ετοιμότητα για το μέλλον», συνεχίζει να υστερεί και καταλαμβάνει την 54η θέση σε όρους ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, παραμένοντας στην ίδια θέση όπως και το 2018.

    Η κατάταξη της Κύπρου (συνολικά και ανά κατηγορία) διαχρονικά, παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα:

    table cyprus

    Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία της ετοιμότητας για το μέλλον, η Κύπρος σημείωσε άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας την 40η θέση. Η βελτίωση το 2019 συνδέεται με κριτήρια που αφορούν την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής και την προσαρμοστικότητα σε νέες τεχνολογίες (π.χ. ηλεκτρονική συμμετοχή, ηλεκτρονική διακυβέρνηση).

    Αντίθετα, στην κατηγορία της τεχνολογίας, η Κύπρος υποχώρησε στην 59η θέση, κυρίως λόγω επιδείνωσης κριτηρίων που σχετίζονται με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη χρηματοδότηση/κεφάλαιο (π.χ. χρηματοδότηση για τεχνολογική ανάπτυξη).

    Σε ότι αφορά την κατηγορία της γνώσης, το 2019 η Κύπρος παρέμεινε στην 55η θέση, συνεχίζοντας να παρουσιάζει αδυναμίες, συγκριτικά με άλλες χώρες, σε κριτήρια όπως η εισροή ξένων φοιτητών και ο αριθμός των αποφοίτων θετικών επιστημών.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η συλλογή των δεδομένων για την Κύπρο, καθώς και η διάχυση των αποτελεσμάτων στην Κύπρο έγινε από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου ως συνεργαζόμενος φορέας του IMD World Competitiveness Center.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles