20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Νέο software δημιουργεί 3D μοντέλα από απλές εικόνες!

    Θυμάστε πόσο δύσκολο ήταν, κάποτε, να επεξεργαστούμε μόνοι μας μια φωτογραφία, να την τροποποιήσουμε, να προσθέσουμε εφέ, να σβήσουμε ή να προσθέσουμε αντικείμενα σε αυτήν; Παλεύαμε με τα πενιχρά μέσα που είχαμε (τη ζωγραφική των Windows), μέχρι που το software εξελίχθηκε και προηγμένες image editing σουίτες έγιναν πιό προσιτές στο μέσο χρήστη, τόσο από άποψης κόστους, όσο και από άποψης ευχρησίας. Πλέον ακόμη και ο αμύητος μπορεί μέσα σε μικρό διάστημα να εξοικειωθεί με την επεξεργασία εικόνων και να ετοιμάσει τις δικές του δημιουργίες, αφού το βασικό μοντάζ είναι πανεύκολο.

    gif222

    Κάτι παρόμοιο φιλοδοξεί να πετύχει ο Tao Chen μαζί με τους υπόλοιπους ερευνητές της ομάδας του, αλλά για επεξεργασία 3D μοντέλων. Η ομάδα, που έχει ως «ορμητήριο» το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δημιούργησε το 3-Sweep, ένα έξυπνο software που μπορεί από απλές, “2D” φωτογραφίες να εξάγει 3D μοντέλα αντικειμένων, με ελάχιστη προσπάθεια από το χρήστη!

    Το πρόγραμμα, με την καθοδήγηση του χρήστη, εντοπίζει ένα αντικείμενο στη φωτογραφία, προσδιορίζει τις διαστάσεις του, το σχήμα του και τη θέση του στο χώρο, με τη χρήση ενός απλού εργαλείου τύπου “drag ‘n’ select”. Όσοι έχετε παίξει λίγο με το “lasso” tool του Photoshop θα καταλάβετε αμέσως τον τρόπο που λειτουργεί. Αφού επιλέξετε το αντικείμενο, μετατρέπεται αυτομάτως σε τρισδιάστατο, στο βαθμό του δυνατού φυσικά, με βάση τις πληροφορίες που δίνει στο software μια δισδιάστατη φωτογραφία. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον για συμμετρικά αντικείμενα, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά ακριβές, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα δε μπορούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε παρόμοιο με τέτοια ευκολία. Δείτε το demo video για να πάρετε μια ιδέα:

    Από εκεί και πέρα, ο χρήστης μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα με το 3D αντικείμενό του. Μπορεί να του αλλάξει μέγεθος, θέση στο χώρο, προσανατολισμό (rotate), να του προσθέσει ή να του αφαιρέσει χαρακτηριστικά, με βάση τα ήδη υπάρχοντά του (π.χ. να προσθέσει πόδια σε μια καρέκλα), ενώ επιπλέον το software μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνει η αφαίρεση ενός αντικειμένου από μια εικόνα, «γεμίζοντας» το background με βάση το τι υπάρχει γύρω του. Ουσιαστικά η επεξεργασία 3D αντικειμένων γίνεται τόσο εύκολη, όσο είναι η επεξεργασία εικόνων που τραβάμε με το smartphone μας μέσω του Instagram ή αντίστοιχου app!

    3sweep1

    Το 3-Sweep είναι επαναστατικό και τώρα η ομάδα του ψάχνει τρόπο να το εισάγει στην αγορά. Σίγουρα ένα πρόγραμμα δε μπορεί να αντικαταστήσει την επιδεξιότητα, τις γνώσεις και την εμπειρία ενός επαγγελματία γραφίστα/σχεδιαστή/μοντέρ, όμως σίγουρα θα βοηθήσει πολλούς «απλούς» χρήστες να κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς πολύ κόπο και χρόνο, αλλά και τα πρώτα βήματά τους στο χώρο. Και σκεφτείτε απλά πως μπορεί ένα τέτοιο software να συνεργαστεί με ένα 3D printer, που σε λίγα χρόνια θα είναι επίσης προσιτό σε πολλούς χρήστες! Νέοι ορίζοντες ανοίγονται με το 3-Sweep και σίγουρα αξίζει να παρακολουθούμε στενά την πρόοδό του.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles