15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    5 trap τραγούδια για να μυηθείς στο είδος

    Έχεις βαρεθεί να σου μιλάνε οι νέοι για αυτήν την ‘trap’ μουσική και να μην καταλαβαίνεις; Σε αποκαλούν… ‘boomer’; Θέλεις και εσύ να μυηθείς στο είδος που κάνει θραύση στα trends του YouTube; Θέλεις να είσαι, επιτέλους, μέσα στα πράγματα; Είμαστε εδώ για να σε κρατήσουμε ενήμερο σε ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για την trap μουσική και να μην ξανά νιώσεις ‘παππούς’ σε συζητήσεις νέων.

    Τι είναι η trap μουσική; Λοιπόν. Αρχικά, πρέπει να γνωρίζεις ότι πρόκειται για υπό-είδος της ραπ και του χιπ-χοπ. Οι διαφορές είναι κυρίως τεχνικές και έχουν να κάνουν με τον ρυθμό της μουσικής, τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται και το διαφορετικό beat, για να το πούμε απλά.

    Το συγκεκριμένο είδος έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις Η.Π.Α., στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Πήρε το όνομά της από το ‘trap’ που είναι στην αργκό το σημείο που βρίσκονται οι έμποροι για να κάνουν deals ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά, τα όπλα, τα αυτοκίνητα, το flex (=το να κάνεις επίδειξη πλούτου) και οι γυναίκες είναι συχνά μοτίβα στους trap στίχους. Η πρώτη φορά που ο όρος trap μουσική χρησιμοποιήθηκε επίσημα ήταν στο album του T.I ‘Trap Muzik’ το 2003.

    Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένος υπό-είδος έχει κάνει θραύση τα τελευταία 2-3 χρόνια. Με πρωτοστάτες όπως ο Ypo (ο οποίος ισχυρίζεται ότι έφερε το trap στην Ελλάδα), τον Sin Boy, τον Light, τον Mad Clip, τον Snik και άλλους πρόκειται για ένα είδος που «παντρεύτηκε» με την σύγχρονη pop μουσική. Το αποτέλεσμα; «Γεννήθηκαν» μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών.

    Παρακάτω αναλύσουμε και 5 ‘κομβικά’ τραγούδια της ελληνικής trap, για να μην ξανά πιαστείς ποτέ αδιάβαστος στο είδος.

    5 trap αντιπροσωπευτικά τραγούδια που πρέπει να γνωρίζεις

    Trannos x ATC Nico – AMG 

    «Μαύρο μερσεντές, αλήτικο φυμέ».

    Η trap μουσική χαρακτηρίζεται από αυτό που θα λέγαμε πιο λαικά, καγκουριλίκι. Πειραγμένα αμάξια, τρίριγο (φόρμες adidas), τσαντάκι στην μέση και γυαλιά Arnette. Το σωστό το trap τραγούδι κάνει πάντα αναφορά σε Mercedes αμάξι (στο οποίο θα ακούσετε να αναφέρονται και ως seda. Εάν έχεις Mercedes – που είναι must, είσαι seda boy/girl. Ενίοτε, γίνεται αναφορά και σε BMW ή Audi ή κάτι ακριβότερο.

    Κυκλοφορεί η φήμη ότι trapper που μιλάει για κότερα και ελικόπτερα, εμφανίστηκε σε δρόμο να οδηγεί Citroen C2.

    Sin Boy x Mad Clip x Ypo x Illeoo – Mama? 

    To τραγούδι αυτό ήταν ένα πολιτισμικό φαινόμενο το 2019 – χωρίς ειρωνεία. Πρόκειται για το track που έκανε το ευρύ κοινό να γνωρίσει την trap. Πριν ο Sin Boy διαγράψει το βίντεο από το κανάλι του, σε μία κίνηση «χωρισμού» από την δισκογραφική του εταιρία, μετρούσε εκατομμύρια προβολές. Ακουγόταν παντού, όλοι το συζητούσαν, όλοι αγαπούσαν να το μισούν.

    Με ρυθμό και beat που σου κόλλαγε από το πρώτο άκουσμα, όλοι είχαν την εξής απορία:

    “Διακόσια στην στροφή και με ρωτάνε ‘μαμά’. Όχι, δεν είναι μαμά.”

    «Γιατί MAMA;» Και η απάντηση είναι μία. Το αμάξι δεν είναι ‘μαμίσιο’. Είναι, δηλαδή, πειραγμένο. Γι’ αυτό και πιάνει άνετα 200 χλμ/ώρα στην στροφή.

    Η γνώση της ημέρας.

    https://www.youtube.com/watch?v=eadTJa7Hq2M

    FY – Woh MegaMix ft. Mad Clip x Light x Mente Fuerte x Hawk x Billy Sio

    Άλλο ένα τραγούδι «σταθμός» της ελληνικής trap, το ‘Woh‘ – και συγκεκριμένα το MegaMix του. Οι “μεγάλοι” trappers (Mad Clip, Light, Mente Fuerte, Hawk, Billy Sio) της Ελλάδας συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους ώστε μαζί με τον Fy, να εκθειάσουν ένα από τα αγαπημένα τους θέματα: τα γυναικεία οπίσθια.

    “Η δικιά μου κάνει την δικιά σου να φαίνεται basic”. – Light

    Τα λόγια μίας σύγχρονης “μαντινάδας” ενός νέου προς την αγαπημένη του; Θα μπορούσε.

    O Fy είναι από τους νεότερους τόσο πετυχημένους εκπροσώπους της trap μουσικής. Στα 21 του χρόνια γράφει, ερμηνεύει και παράγει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Είναι είδωλο των Millenials με την χαρακτηριστική του χωρίστρα, τα χρώματα που αλλάζει συνεχώς στα μαλλιά του, το στιλ του και τις εκφράσεις του. Skrrrrttt (=πολύ σημαντική trap έκφραση, μην μας ρωτήσετε τι σημαίνει, έχουμε γεννηθεί την προηγούμενη χιλιετία).

    Το Woh ακούστηκε πολύ το περασμένο καλοκαίρι και δεν έχει καν ξεχαστεί ακόμη.

    SIN LAURENT, TOQUEL – PISTOLI

    Σίγουρα μία από τις πιο γλυκές και μελωδικές φωνές του trap είναι αυτή του Toquel.

    Θα μπορούσε να κάνει επιτυχία το οτιδήποτε, μόνο με την φωνή του. Στην συγκεκριμένη του επιτυχία από το – επίσης – 2020, μας αφηγείται την ανέλιξή του από την αφάνεια και πως καταφέρνει να παραμένει αναλλοίωτος, παρά το χρήμα και την δόξα. Πως το καταφέρνει αυτό; Έχει ακόμη το πιστόλι μες στο αμάξι.

    «Τίποτα δεν έχει αλλάξει, πάω στην Gucci με τα Nike» – Toquel

    Ήμασταν ανάμεσα σε αυτό και στο «πίσω απ’το τιμόνι κάνω business».

    Πριν προχωρήσουμε στο 5ο must-know trap τραγούδι, μερικά honorable mentions:

    Mad Clip – Kotera

    MELISSES x KAS – VIKTORIA

    – Mente Fuerte, Hawk, Baghdad – Caliente

    Ypo, Slogan, Sophia, iLLEOo, Lil Koni – Googlare

    Saske – Cyan prod. DJ PaCo

    SNIK – ETSI

    Ο Snik είναι η «σταχτοπούτα» του Trap. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του, χρόνια πριν, πολλοί τον υποτιμούσαν. Σήμερα, όμως, είναι από τους κορυφαίους στο είδους του. Τα τραγούδια του ανεβαίνουν αμέσως στην κορυφή των charts και των τάσεων. Αντί για το ‘Etsi’, θα μπορούσαμε να έχουμε επιλέξει το ‘Diamanti‘, το ‘Bosses‘ (με Light και Mad Clip), ή το ‘Millionaire’. Όλα τους κυκλοφόρησαν με μεγάλη επιτυχία.
    Ακόμη, ο Snik έχει απασχολήσει πολύ τον Τύπο με την προσωπική του ζωή. Τα “beef” (=οι διαμάχες) του με άλλους trappers (λ.χ. με τον Muerte Fuerte) έχουν συζητηθεί πολύ. Ακόμη, έχει σιγουράρει σε διάφορα δημοσιεύματα λόγω της σχέσης του με την παρουσιάστρια και μοντέλο Ηλιάνα Παπαγεωργίου.
    Ωστόσο, δεν τον πτοεί τίποτα και συνεχίζει να ακούγεται δυνατά στα ελληνικά ραδιόφωνα.

    Δείτε ακόμη: Maneskin: Τα 5 top τραγούδια τους – εκτός του νικητήριου ‘Zitti E Buoni’

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles