12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    6 soundtracks του μεγάλου Βαγγέλη Παπαθανασίου που άφησαν εποχή

    Ο μεγάλος, διεθνώς αναγνωρισμένος, Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή την Τρίτη στη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό από το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε. Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρω του κόσμου, αφού πρόκειται για μια τεράστια απώλεια για τον χώρο της μουσικής. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

    Ένα μεγάλο μέρος των συνθέσεων του Παπαθανασίου δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν κινηματογραφικές παραγωγές. Κορυφαίο soundtrack θεωρείται το «Οι δρόμοι της φωτιάς» (Chariots of Fire) για την ομώνυμη ταινία του 1981, η οποία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.

    Παράλληλα, είχε γράψει μουσική σε αρκετές ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι:

    Ο αγνοούμενος (Missing, 1982) του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά

    Blade Runner, 1982 – Ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ

    1492 – Conquest of Paradise, 1992, για το οποίο απέσπασε το βραβείο Echo Awards αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα

    Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Bitter Moon, 1992) – Ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι

     

    Alexander, 2004 – Ταινία του Όλιβερ Στόουν

    Διαβάστε επίσης:

    ESA: Εικόνες του Ήλιου που κόβουν την “ανάσα” τράβηξε το Solar Orbiter (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles