18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    7 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι το κινητό σου έχει παραβιαστεί

    Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το κινητό μας, όχι μόνο για να πραγματοποιούμε κλήσεις ή να στέλνουμε μηνύματα, αλλά για πάσης φύσεως δραστηριότητες, όπως είναι οι πληρωμές λογαριασμών, ο έλεγχος των e-mail, οι φωτογραφίες ή η περιπλάνηση στα social media. Αυτή η εξάρτηση που έχουμε οι σύγχρονοι άνθρωποι από τις συσκευές, είναι λογικό, να προσελκύει πάσης φύσεως απατεώνες, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να πέφτουμε «θύματα» ενός χάκερ χωρίς καν να το έχουμε καταλάβει.

    Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ένα κινητό μπορεί να παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με τον Λούκας Στεφάνκο, ερευνητή της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, το τηλέφωνο μπορεί να παραβιαστεί με αρκετούς τρόπους. Μία από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που χρησιμοποιούνται είναι μέσω e-mail ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και μηνυμάτων e-mail (malspam).

    Υπάρχουν αρκετά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι το smartphone μπορεί να έχει παραβιαστεί.

    Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

    -η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως

    -φαίνεται να καταναλώνετε πιο πολλά δεδομένα παρ’ όλο που οι συνήθειες περιήγησής σας στο ίντερνετ δεν έχουν αλλάξει,

    -η λειτουργία GPS ή η χρήση δεδομένων (είτε το Wi-Fi είτε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) φαίνεται να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται από μόνη της

    -τυχαία αναδυόμενα διαφημιστικά παράθυρα ή άγνωστες εφαρμογές εγκαθίστανται χωρίς να το επιτρέψετε.

    -Οι εφαρμογές, που προηγουμένως λειτουργούσαν μια χαρά, αρχίζουν να παρουσιάζουν περίεργη συμπεριφορά, όπως ξαφνική εκκίνηση, κλείσιμο ή διακοπή λειτουργίας και εμφάνιση απροσδόκητων σφαλμάτων.

    -Λαμβάνετε περίεργες κλήσεις ή περίεργα μηνύματα

    -Το ιστορικό κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου περιλαμβάνει περίεργες και άγνωστες καταχωρήσεις λόγω ορισμένων τύπων κακόβουλου λογισμικού που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις ή να στείλουν μηνύματα σε διεθνείς αριθμούς υψηλής χρέωσης.

    Διαβάστε επίσης: Οι δυνατότητες του LG ThinQ App κάνουν την τηλεοπτική εμπειρία σε μια smart TV LG μοναδική (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles