15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    7 στα 10 κορυφαία Supercomputers «ψηφίζουν»… AMD!

    H AMD μπορεί να είναι γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό για τους επεξεργαστές Ryzen και για τις GPUs Radeon, όμως η γνωστή εταιρεία παίζει δυναμικά και σε άλλες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, η AMD έχει αναπτύξει ειδικά σχεδιασμένους επεξεργαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό μιας σειράς supercomputers. Μάλιστα, στη σχετική λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα και αφορά στα 500 κορυφαία supercomputers που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο, η AMD έχει καταφέρει να κερδίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» 121 συστημάτων. Μάλιστα, το  σημαντικότερο είναι ότι το Silicon chip της AMD βρίσκεται στο εσωτερικό 7 συστημάτων, τα οποία βρίσκονται στο Top-10 με τα πιο γρήγορα supercomputers.

    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το supercomputer: Frontier που τροφοδοτείται από components της AMD, είναι το μόνο στον πλανήτη που παίζει στην κλίμακα του exascale και αυτό γιατί το Aurora (το οποίο είναι το αντιπαλο δέος) που έχει στο εσωτερικό του επεξεργαστές της Intel, δεν έχει ακόμη παρουσιάσει κάποιο benchmark. Το Fronrier από την άλλη, είναι πλήρως λειτουργικό και χρησιμοποιείται από την επιστημονική κοινότητα σε μια σειρά από έρευνες, για τις οποίες απατείται τεράστια υπολογιστική δύναμη. Το δε ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ταχύτητά και η απόδοση του Frontier εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς ξεκίνησε με 1.02 exaflops απόδοσης και ήδη έχει ξεπεράσει τα 1.194 exaflops, ποσό που μεταφράζεται σε 17% αύξηση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συνολική εκπροσώπηση της Intel στη λίστα με τα 500 κορυφαία Supercomputers που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην υφήλιο είναι μεγαλύτερη, καθώς αριθμεί 360 συστήματα. Παρόλα αυτά, η AMD έκανε πραγματικά  τεράστια άλματα, μόνο και μόνο εάν αναλογιστούμε ότι στην σχετική λίστα για το 2016, αναφέρονταν μόλις 13 υπερυπολογιστές.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles