21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Επιστήμονες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός νέου στοιχείου για τον περιοδικό πίνακα

    Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Lund, στη Σουηδία, ανακοίνωσαν πως επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός νέου στοιχείου που θα βρει την θέση του στον περιοδικό πίνακα που γνωρίζουμε. Το όνομά του είναι προς το παρόν unumpentium και θεωρείται από τα πολύ «βαριά» στοιχεία, καθώς διαθέτει 115 πρωτόνια. Εξ ου και η θέση που θα πάρει στον περιοδικό πίνακα, μετά την γνωμάτευση της Διεθνούς Ένωσης Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC).

    Periodic Table

    Το νέο στοιχείο αυτό δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Lund, όταν, ακολουθώντας το σκεπτικό Ρώσων συναδέλφων τους ήδη από το 2004: εκτόξευσαν μία δέσμη ασβεστίου που διαθέτει 20 πρωτόνια, σε ένα κομμάτι αμερίκιο που έχει 95 πρωτόνια. Για ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο, δημιουργήθηκε το νέο αυτό στοιχείο με ατομικό αριθμό 115.

    Επισήμως, η επιτροπή της IUPAC θα ερευνήσει την εργασία των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Lund και θα αποφασίσει αν χρειάζονται περισσότερα και εκτενέστερα πειράματα προκειμένου να αναγνωρίσει το νέο στοιχείο, αλλά και να του δώσει το επίσημο όνομά του, εκτός από την θέση του στον περιοδικό πίνακα.

    Γιατί είναι σημαντικό ένα τόσο «βαρύ» σε πρωτόνια στοιχείο; Σύμφωνα με το Live Science, οι επιστήμονες ελπίζουν πως όσο πιο «βαριά» στοιχεία δημιουργούν, τόσο πιο κοντά θα φτάσουν στην θεωρητική περιοχή του περιοδικού πίνακα που ονομάζεται «νήσος σταθερότητας», με στοιχεία μεγάλου ατομικού αριθμού και με πρακτικές εφαρμογές που δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε.

    Να το χαιρόμαστε. Το ununpentium. Το 115ο στοιχείο του περιοδικού πίνακα. Ακόμα και ανεπισήμως.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles