18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Αυτοκτόνησε ο συνιδιοκτήτης του Reddit, Aaron Swartz. Ένα υπέροχο μυαλό

    Ο 26χρονος Aaron Swartz, συνιδιοκτήτης του Reddit και καθ’ ομολογία, ένα εξαιρετικό υπολογιστικό μυαλό, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Ο Swartz αντιμετώπιζε εδώ και δύο χρόνια σωρεία κατηγοριών μετά από την πρόσβαση που είχε παράνομα εξασφαλίσει στους Servers του MIT και της JSTOR, της ψηφιακής βιβλιοθήκης ακαδημαϊκών εργασιών που λειτουργεί από το 1995 και προσπαθούσε να δώσει στην δημοσιότητα περισσότερες από 4 εκατομμύρια ακαδημαϊκές εργασίες. Οι ποινές που αντιμετώπιζε έφταναν τα 50 χρόνια φυλάκισης και τα 4 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμο.

    Ιδιοκτήτης της εταιρείας Infogami που εξαγοράστηκε από το Reddit, στον κόσμο των προγραμματιστών ο Swartz ήταν γνωστός γιατί στα 14 του χρόνια, ήταν ένας εκ των «συγγραφέων» για τις προδιαγραφές του RSS 1.0. Οι περισσότεροι από εμάς όμως, τον έμαθαν από την εμπλοκή του στον Online ακτιβισμό κατά του νομοσχεδίου SOPA, μέσω της συνεργασίας του με το Avaaz.org.

    Η οικογένειά του, σε ανακοίνωσή της κατηγορεί ανοιχτά τους δικαστές της Μασσαχουσέττης αλλά και το πανεπιστημιακό ίδρυμα MIT και τον τρόπο που χειρήστηκαν την υπόθεση του Swartz, με μία σκληρότητα που δεν σύναδε με το «έγκλημα» για το οποίο κατηγορείτω. Πίστευε ότι οι ακαδημαϊκές εργασίες που βρίσκονται «κλειστές» στην ψηφιακή βιβλιοθήκη JSTOR, θα έπρεπε να είναι δημόσιες και ο κόσμος του Internet να έχει πρόσβαση σε αυτές. Τόσο οι ερευνητές ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στη δουλειά άλλων συναδέλφων τους, όσο και η ανθρωπότητα που θα μπορούσε να έχει γνώση για σημαντικές ανακαλύψεις και επιστημονικά συμπεράσματα.

    Σε κάθε περίπτωση, όλοι μα όλοι, μιλούν για ένα θαυμάσιο μυαλό που έφυγε νωρίς. Μόλις στα 26.

    Πηγές: The Tech, CNET, Wikipedia

    Update: Πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο με την είδηση του θανάτου του Aaron Swartz. Δείτε εδώ για τα defacements που πραγματοποίησαν οι Anonymous, αλλά και την δραστηριοποίηση μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας που ξεκίνησε να δημοσιεύει online τις εργασίες, τιμώντας την μνήμη του.

    Related Articles

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles