BREAKING

8

Αυτοκτόνησε ο συνιδιοκτήτης του Reddit, Aaron Swartz. Ένα υπέροχο μυαλό

Ο 26χρονος Aaron Swartz, συνιδιοκτήτης του Reddit και καθ’ ομολογία, ένα εξαιρετικό υπολογιστικό μυαλό, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Ο Swartz αντιμετώπιζε εδώ και δύο χρόνια σωρεία κατηγοριών μετά από την πρόσβαση που είχε παράνομα εξασφαλίσει στους Servers του MIT και της JSTOR, της ψηφιακής βιβλιοθήκης ακαδημαϊκών εργασιών που λειτουργεί από το 1995 και προσπαθούσε να δώσει στην δημοσιότητα περισσότερες από 4 εκατομμύρια ακαδημαϊκές εργασίες. Οι ποινές που αντιμετώπιζε έφταναν τα 50 χρόνια φυλάκισης και τα 4 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμο.

Ιδιοκτήτης της εταιρείας Infogami που εξαγοράστηκε από το Reddit, στον κόσμο των προγραμματιστών ο Swartz ήταν γνωστός γιατί στα 14 του χρόνια, ήταν ένας εκ των «συγγραφέων» για τις προδιαγραφές του RSS 1.0. Οι περισσότεροι από εμάς όμως, τον έμαθαν από την εμπλοκή του στον Online ακτιβισμό κατά του νομοσχεδίου SOPA, μέσω της συνεργασίας του με το Avaaz.org.

Η οικογένειά του, σε ανακοίνωσή της κατηγορεί ανοιχτά τους δικαστές της Μασσαχουσέττης αλλά και το πανεπιστημιακό ίδρυμα MIT και τον τρόπο που χειρήστηκαν την υπόθεση του Swartz, με μία σκληρότητα που δεν σύναδε με το «έγκλημα» για το οποίο κατηγορείτω. Πίστευε ότι οι ακαδημαϊκές εργασίες που βρίσκονται «κλειστές» στην ψηφιακή βιβλιοθήκη JSTOR, θα έπρεπε να είναι δημόσιες και ο κόσμος του Internet να έχει πρόσβαση σε αυτές. Τόσο οι ερευνητές ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στη δουλειά άλλων συναδέλφων τους, όσο και η ανθρωπότητα που θα μπορούσε να έχει γνώση για σημαντικές ανακαλύψεις και επιστημονικά συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι μα όλοι, μιλούν για ένα θαυμάσιο μυαλό που έφυγε νωρίς. Μόλις στα 26.

Πηγές: The Tech, CNET, Wikipedia

Update: Πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο με την είδηση του θανάτου του Aaron Swartz. Δείτε εδώ για τα defacements που πραγματοποίησαν οι Anonymous, αλλά και την δραστηριοποίηση μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας που ξεκίνησε να δημοσιεύει online τις εργασίες, τιμώντας την μνήμη του.

3 Comments

 • EMANOUELLA
  14 Ιανουαρίου 2013 at 17:46

  Οταν υποτιμας τους εχθρους,αυτο συμβαινει,ολα τα αξιολογα οντα που δεν συμβιβαζονται που δεν ανηκουν στους διεφθαρμενους και νοσηρους αυτου του πλανητη,βλεπουν τα ραδικια αναποδα η κρυβονται.Δυστυχως ζουν αναμεσα μας
  ειναι πολλοι και εχουν την εξουσια στα χερια τους.

 • costas2382
  14 Ιανουαρίου 2013 at 10:20

  Όταν ένας τόσο ιδιοφυής νέος καταφέρνει να εμποδίσει το SOPA (Stop Online Piracy Act) ,ένα δημιούργημα των ισχυρών ώστε να μην επιτρέψουν την δωρεάν πληροφόρηση του κόσμου μέσω του διαδικτύου , όταν γνωρίζει πως έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στον κόσμο και έχει ένα σύστημα ολόκληρο απέναντι του , όταν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όχι στην απάτη αλλά στην έρευνα και εξέλιξη της πληροφόρησης …..τότε πολύ απλά δεν αυτοκτονεί!!
  Δολοφονήθηκε για να πληρώσει το τίμημα των πράξεών του!!

 • 14 Ιανουαρίου 2013 at 00:51

  :/
  Με πετυχαίνετε σε συναισθηματικά ασταθή φάση, και το να μοιράζεστε μαζί μου ότι οι «ναοί της γνώσης» κατά κάποιον τρόπο σκότωσαν κάποιον που ήθελε να βοηθήσει κόσμο να μορφωθεί, ε, με δάκρυσε.
  Τα κέρατά τους τα φαρδιά… Ο κόσμος πάει στραβά με πολλούς τρόπους. (: