18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ακαδημαϊκοί δημοσιεύουν online τις εργασίες τους, τιμώντας τον Aaron Swartz

    Μία απίστευτη κινητοποίηση ξεκίνησε από το Reddit, με την ανακοίνωση της αυτοκτονίας του προγραμματιστή, hacker και ακτιβιστή Aaron Swartz. Ακαδημαϊκοί  απ’ όλους τους χώρους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ερευνητή Micah Allen, έκαναν upload τις εργασίες τους σε Google Docs και τουίταραν το λινκ.

    Έτσι, εκατοντάδες εργασίες και έρευνες που υπό άλλες συνθήκες προστατεύονταν, δόθηκαν στην δημοσιότητα από τους συγγραφείς τους, ως φόρος τιμής στον 26χρονο που αντιμετώπιζε κατηγορίες για την υποκλοπή 4ων εκατομμυρίων εγγράφων από την ψηφιακή βιβλιοθήκη JSTOR, που δημιουργήθηκε το 1995 και αποτελεί ένα πολύτιμο database επιστήμης και έρευνας. Ο Swartz υποστήριζε ότι η γνώση αυτή πρέπει να δίνεται δημόσια στο internet ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτή, τόσο άλλοι ερευνητές από όλο τον κόσμο, όσο και απλοί χρήστες. Οι κατηγορίες που απέδωσε το τοπικό δικαστήριο της Μασαχουσέτης στον Swartz έφταναν και τα 50 χρόνια φυλάκισης, καθώς και πρόστιμο ύψους 4ων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η κίνηση των ακαδημαϊκών που άρχισαν να «ανεβάζουν» τις εργασίες τους και να ποστάρουν τα λινκ στο Twitter, με το hashtag #pdftribute, λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη δημοσιότητα από τους χρήστες του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο.

    Σημειώνεται πως, στο The Pirate Bay κυκλοφορεί ένα torrent που υποτίθεται πως πρόκειται για τα αρχεία της JSTOR που είχε εξασφαλίσει ο Aaron Swartz. Τα αρχεία όμως, είναι εργασίες που έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα η JSTOR και το MIT και αφορούν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πριν το 1923. Αν και δεν πρόκειται για τα αρχεία που εξασφάλισε ο Swartz το 2010, εξακολουθεί να πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον database που είναι χρήσιμο να υπάρχει. Αν θέλετε να το κατεβάσετε και να λειτουργήσετε ως seeders, μπορείτε να το δείτε εδώ. (είναι 32,48 GB).

    Ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής κοινότητας δε, εκφράζει την λύπη του για τον χαμό αυτού του θαυμάσιου μυαλού. Όπως ο Sir Tim Burners Lee

    Πηγές: CNET, The Pirate Bay, JSTORMashable

     

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles