12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Αφιέρωμα: Τα health gadgets που θα σε… κρατήσουν υγιή!

    health-gadgets

    Γύρνα μερικά χρόνια πίσω. Τότε που με τον όρο gadget περιέγραφε κανείς ένα USB stick, έναν εξεζητημένο αντάπτορα, ένα προηγμένης τεχνολογίας κινητό τηλέφωνο, τέτοια πράγματα. Ώρα να επιστρέψεις στο παρόν, στο 2014, τη χρονιά που τα gadgets έχουν αποκτήσει… sci-fi χαρακτήρα. Τα wearables είναι περισσότερο από ποτέ στη μόδα, μόνο που τώρα τελευταία έχουν αποκτήσει έναν επιπρόσθετο ρόλο. Ποιος είναι αυτός; Ο έλεγχος της υγείας και της κατάστασης εκείνου που τα φοράει!

    Τα health gadgets (πρόσεξε: όχι τα fitness αλλά τα health gadgets) κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και εν αντιθέσει με όσους υποστηρίζουν ότι αποτελούν… περιττές πολυτέλειες, ο ρόλος τους μπορεί να αποδειχθεί κομβικός. Ένα παράδειγμα θα σου δώσω: φαντάσου ένα αυτοκίνητο που όντας συνδεδεμένο με το ρολόι που φορά ο οδηγός να μπορεί να τον ειδοποιεί για ένα πιθανό έμφραγμα και την ίδια στιγμή να καλεί ασθενοφόρο δίνοντας επακριβώς τη θέση του οχήματος. Αποτέλεσμα; Μια ανθρώπινη ζωή. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου.

    Ποια όμως είναι αυτά τα health gadgets που έχουν… εισβάλλει στην καθημερινότητά μας, πασχίζοντας να την κάνουν καλύτερη; Συγκεντρώσαμε τα πιο… «γεια σου» και στα παρουσιάζουμε!

    Polar V800

    Τα high-end ρολόγια του σήμερα πληροφορούν τον χρήστη για τον σφυγμό και την πίεσή του, τα βήματα που κάνει, την απόσταση που διανύει και τις θερμίδες που καίει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το Polar V800 τα κάνει όλα αυτά, καταγράφοντας παράλληλα την κάθε σου δραστηριότητα: κολύμπι, τρέξιμο, περπάτημα. Μέχρι και χρόνο αποθεραπείας σου βγάζει, εφ’ όσον του δώσεις τα απαραίτητα δεδομένα! Η μπαταρία του διαθέτει… uber αντοχές ενώ το «κλου» της υπόθεσης είναι ότι λέει και την ώρα!

    Τιμή: 399-449€ (με/χωρίς αισθητήρα μέτρησης σφυγμών)

    polar-v800

    Withings Aura

    Αν δεις εικόνα του, θα το περάσεις για… σερβιέτα! Ε, καμία σχέση. Το Withings Aura είναι ένα έξυπνο σύστημα ύπνου ή αλλιώς «smart sleep system». Τι κάνει; Ελέγχει το περιβάλλον γύρω σου όταν κοιμάσαι για θορύβους, φώτα και λοιπές ενοχλήσεις, την ώρα που ένας αισθητήρας που τοποθετείται κάτω από το στρώμα, καταγράφει τις κινήσεις σου. Το πρωί το Withings Aura, αφού σε ξυπνήσει «γλυκά», σε πληροφορεί μέσω της εφαρμογής του για το πόσο καλά κοιμήθηκες και το αν ξεκουράστηκες.

    Τιμή: άγνωστη (κυκλοφορεί άνοιξη ‘14)

    withings-aura

    Scanadu Scout

    Έχει μέγεθος μικρότερο κι από μια τουλούμπα κι όμως, το Scanadu Scout είναι σε θέση να σου προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για το σώμα σου. Διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι διαβάζοντας τον… κρόταφό σου μπορούν να μετρήσουν παλμούς, επίπεδα οξυγόνου, πίεση και θερμοκρασία και να εξάγουν ένα πλήρες ηλεκτροκαρδιογράφημα! Οι πληροφορίες μεταφέρονται στο smartphone σου και το app του Scanadu Scout μέσω Bluetooth και κάπως έτσι, σε συνεργασία με τον γιατρό σου, μπορείς να έχεις ένα… ακόμα πιο μόνιμο και υπερπλήρες Holder!

    Τιμή: άγνωστη (κυκλοφορεί άνοιξη ‘14)

    scanadu-scout

    Ninja Sphere

    Θα μπορούσε να είναι αντικείμενο από το Portal της Valve. Αλλά δεν είναι. Αντίθετα, το Ninja Sphere είναι ένα high-tech gadget τίγκα στους αισθητήρες που ελέγχουν τα πάντα στο περιβάλλον γύρω του: θερμοκρασία, ενέργεια, παρουσία έμβιων οργανισμών (!), φωτεινότητα. Όταν το ζητήσει ο χρήστης, το Ninja Sphere τον ενημερώνει για οποιαδήποτε ανωμαλία: από το αν έχει ξεχάσει ανοιχτά τα φώτα, μέχρι πού έχει αφήσει το κινητό του ή πού βρίσκεται η γάτα. «Connect everything» είναι το μοτό του και εδώ που τα λέμε, δεν τα πάει κι άσχημα για… σπιτικό hub.

    Τιμή: $259 (κυκλοφορεί άνοιξη ‘14)

    ninja-sphere

    Nike+ FuelBand

    Κάποιοι θα το χαρακτηρίσουν fitness gadget όμως ακόμα κι αν εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς, το FuelBand (και όλες οι παραλλαγές του που κυκλοφόρησαν μετέπειτα) της Nike αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να βλέπει κανείς τη συμπεριφορά του οργανισμού του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φοριέται σαν βραχιολάκι στον καρπό και μετρά τα πάντα: παλμούς, βήματα, θερμίδες, πίεση. Εισάγοντας την έννοια του NikeFuel (το gamification στα καλύτερά του), σου δίνει κίνητρο να αρχίσεις να αθλείσαι κιόλας. Όλοι από κάπου ξεκινάνε…

    Τιμή: $149

    nike-fuelband

    Mother

    Ο Έλληνας έχει ψύχωση με τη μάνα του. Η τελευταία, βλέπεις, φροντίζει να του πλένει, να του σιδερώνει, να του καθαρίζει, να του μαγειρεύει, να τον παίρνει να δει αν πήρε κολατσιό μαζί, να του λέει να προσέχει όταν βγαίνει, να του λέει να μην ανοίγει όταν μένει μόνος του, μέχρι και την τρυφερή ηλικία των 30-35 χρονών. Ε, πλέον το αυτό θα συμβαίνει και με τους ξένους. Το Mother παρουσιάστηκε στη CES 2014, θυμίζει… μπάμπουσκα και μέσω αισθητήρων που μπορείς να κολλήσεις παντού και να τους προγραμματίσεις, ελέγχει τα πάντα στη ζωή σου. Βούρτσισες τα δόντια σου; Κοιμήθηκαν τα παιδιά; Πήρες τα χάπια σου; Περπάτησες αρκετά; Ήπιες νερό; Ναι μαμάααα…

    Τιμή: άγνωστη (κυκλοφορεί άνοιξη ‘14)

    mother-gadget

    Philips Hue

    Πόσο high-tech μπορούν να γίνουν οι… λάμπες; Σίγουρα περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι. Οι Philips Hue κυκλοφορούν εδώ και κάμποσο καιρό στην αγορά και κάνουν θραύση. Λειτουργούν αυτόνομα ή/και σε δίκτυο και συνδέονται με το iPhone ή τη Philips τηλεόρασή σου. Μπορείς να τις προγραμματίσεις να αναβοσβήνουν συγκεκριμένες ώρες, να αλλάζουν χρώματα ανάλογα την περίσταση (όταν π.χ. πρέπει να φύγεις για δουλειά, σχόλη κλπ) ή ακόμα και να αναπαράγουν τα χρώματα που δείχνει η τηλεόρασή!

    Τιμή: από $59,95

    philips-hue

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles