15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Αυξήθηκαν στην Κύπρο το 2019, οι επιχειρήσεις με σύνδεση στο Διαδίκτυο άνω των 30Mbit/s

    Αυξημένες κατά πολύ παρουσιάζονται το 2019 οι επιχειρηματικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο με ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων πάνω από 30Mbit/s. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν μια στις δύο επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κύπρο και εργοδοτούν πέραν των 10 υπαλλήλων (49,3%) έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων πάνω από 30Mbit/s σε σύγκριση με 35,4% που ήταν το 2018.

    Τα πιο πάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για την Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις Επιχειρήσεις το 2019. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, 2019 και κάλυψε 1.880 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 10 υπαλλήλους στις ακόλουθες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας:

    Στο μεταξύ, σύμφωνα μετά ευρήματα της έρευνας, ψηλά στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων βρίσκεται το θέμα της Ασφάλειας στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς το 82,9% των επιχειρήσεων με δέκα ή περισσότερους υπαλλήλους δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα, την αυθεντικότητα, τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων τους. Μερικά από τα πιο κοινά μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις είναι η χρήση κωδικών πρόσβασης, διατήρηση ενημερωμένου λογισμικού, η ταυτοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, ο έλεγχος πρόσβασης δικτύου κλπ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό φθάνει το 100%, στις μεσαίες το 96,8% και στις  μικρές 80,4%.

    Σε ότι αφορά την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών,  το 23,1% των επιχειρήσεων με περισσότερους από 10 υπαλλήλους ανέφερε ότι το 2019 απασχόλησε η απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό ΤΠΕ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82,0%, στις μεσαίες στο 47,1% και στις μικρές στο 18,2%. 10,9% των επιχειρήσεων προσέλαβαν ή προσπάθησαν να προσλάβουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ κατά το 2018. Περίπου οι μισές επιχειρήσεις (4,8%) ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσπάθεια τους να  καλύψουν αυτές τις κενές θέσεις.

    Η Κύπρος υστερεί στο e-commerce

    Σε ότι αφορά το Ηλεκτρονικό Εμπόριο κατά το 2018, μόλις το 13,0% των επιχειρήσεων με δέκα ή περισσότερους υπαλλήλους πραγματοποίησε πωλήσεις μέσω ιστότοπων ή εφαρμογών (apps). 12,0% των επιχειρήσεων έλαβαν παραγγελίες για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω των ιστότοπων ή εφαρμογών της επιχείρησής τους, ενώ το 5,4% έλαβε παραγγελίες μέσω εξειδικευμένων ιστότοπων ηλεκτρονικής αγοράς ή εφαρμογών.

    Οι πωλήσεις μέσω ιστότοπων ή εφαρμογών παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης και στο τομέα του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου.

    Σκοπός της έρευνας ηταν η συλλογή στοιχείων για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις επιχειρήσεις, τη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού ΤΠΕ, την πρόσβαση και χρήση του Διαδικτύου, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ηλεκτρονικά εντός της επιχείρησης, την ασφάλεια στις ΤΠΕ και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles