BREAKING

Αυτό είναι το νέο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID που θα εκδίδει η Κύπρος: Πώς και πότε εκδίδεται

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID που αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, είτε έχει νοσήσει και αναρρώσει από τη νόσο COVID-19, είτε έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, παρουσιάστηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου, και του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου. Με διασυνοριακή ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λίχτενσταιν, το πιστοποιητικό στοχεύει στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, ενώ διατίθεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή σφραγίδα που διασφαλίζει τη γνησιότητά του, η οποία και επαληθεύεται μέσω σάρωσης του κωδικού. Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός κ. Κόκκινος, μέσω της πανευρωπαϊκής πύλης που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να επαληθεύονται οι υπογραφές των πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα κράτη μέλη σε όλη την ΕΕ, ενώ όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το πιστοποιητικό, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Όσον αφορά την Κύπρο, το Πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί στις ακόλουθες 3 περιπτώσεις:

  • αν έχετε εμβολιαστεί (με μία ή και δύο δόσεις) και έχει καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.
  • εάν έχετε διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.
  • εάν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχετε λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωρηθεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.

Παρακινούνται οι πολίτες που προτίθενται να ταξιδέψουν, να συμβουλευτούν τον ιστοχώρο/ εφαρμογή Re-open EU (reopen.europa.eu) ή τις εθνικές αρχές της χώρας προορισμού τους, για ενημέρωση αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές και ταξιδιωτικές οδηγίες της κάθε χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.eudcc.gov.cy. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, για πληροφόρηση και υποστήριξη στη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης για θέματα COVID-19, στο τηλ 1474, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποκτήσουν ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό, μπορούν να επισκεφθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) και τα Κέντρα Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ), κατόπιν ραντεβού, για έκδοση του πιστοποιητικού τους.

Ο Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος κάλεσε τους πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν άμεσα να επισκεφθούν την πλατφόρμα για εγγραφή, ενώ προέτρεψε όσους πολίτες προτίθενται να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερο στάδιο να εγγραφούν λίγες μέρες πριν την διενέργεια του ταξιδιού τους. Επισήμανε πως από την 1η Ιουλίου και για περίοδο έξι εβδομάδων θα ισχύει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα επιτρέπεται η χρήση τόσο του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού όσο και των πιστοποιητικών που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι παράλληλα θα πρέπει να ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία καταχώρησης των απαραίτητων στοιχείων από τους επιβάτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα www.eudcc.gov.cy υπάρχουν ερωτήσεις-απαντήσεις που σχετίζονται με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, το οποίο τίθεται επίσημα σε ισχύ αύριο, 1η Ιουλίου 2021, καθώς και ένα εύχρηστο εγχειρίδιο χρήσης για τους πολίτες, στα ελληνικά και αγγλικά.

0 Comment