Μπορεί στο DigitalLife.gr να σου προσφέρουμε ένα ολοκαίνουριο iPhone 5s, προσφορά του CitisShop, φτάνει να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό μας, ωστόσο ακόμα κι αν δεν είσαι εσύ ο νικητής, μπορείς να κάνεις το τηλέφωνο της Apple δικό σου χωρίς να ξεπενταριαστείς. Με ένα ποσό της τάξης των 90 ευρώ και χωρίς καμία περαιτέρω χρέωση, ένα ολοκαίνουριο “iPhone 5s” μπορεί να καταλήξει στην τσέπη σου.
Ναι, καλά το φαντάστηκες, δεν μπορεί να είναι όλα τόσο ρόδινα. Κάπου υπάρχει μια παγίδα, ένα catch. Πάμε να το δούμε…
Ο Charles Arthur του βρετανικού Guardian, βρέθηκε στη Shenzhen της Κίνας, την πόλη που αποκαλείται και «εργοστάσιο του κόσμου» αφού εκεί έχει την έδρα της η Foxconn, η εταιρεία που μεταξύ άλλων προμηθεύει την Apple με συσκευές! Ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης παίζει στα 2 εκατομμύρια, ωστόσο αυξάνεται στα 11 εκατομμύρια λόγω των εργατών που συρρέουν από όλη την Επικράτεια της Κίνας προκειμένου να εργαστούν στις κολοσσιαίες εγκαταστάσεις της Foxconn και των λοιπών εταιρειών που εδρεύουν στην περιοχή.
Ο Arthur, που λες, παρατήρησε όντας στο μετρό της πόλης πως οι περισσότεροι επιβάτες κρατούσαν στα χέρια τους iPhone, κάτι που φυσιολογικά τον παραξένεψε. Σωστά μάντεψες: δεν ήταν iPhone. Όπως του εξήγησαν οι Ian Fogg και Peter Richardson των εταιρειών αναλύσεων IHS και Counterpoint Research που ήταν μαζί του, επρόκειτο για συσκευές-μαϊμού που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. Ο δεύτερος μάλιστα του έδειξε και το δικό του iPhone 5s το οποίο είχε αποκτήσει έναντι 800 renminbi, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 90 ευρώ! Ναι, ακούγεται πολύ ιντριγκαδόρικο όμως σε τελική ανάλυση, το τηλέφωνο είναι μούφα. Χρειάζεται τρελή παρατηρητικότητα για να το αντιληφθεί κανείς αφού εξωτερικά είναι τάλε-κουάλε με ένα αυθεντικό iPhone. Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού ανοίγοντας διάφορα μενού αντιλαμβάνεται κανείς μόνο τη διαφορά από τις χοντροκομμένες γραμματοσειρές και την απουσία συγκεκριμένων επιλογών (βλ. Privacy). Το λειτουργικό που τρέχουν αυτές οι συσκευές είναι το λεγόμενο AOSP, η open-source έκδοση του Android.
«Όταν εργαζόμουν στη Nokia προσαρμόζαμε τις μελέτες και τα στοιχεία μας έτσι ώστε να εξαιρούμε τις συσκευές αυτές. Έπρεπε να τις λάβουμε υπ’ όψιν μας διότι η διείσδυσή τους ήταν τεράστια. […] Αυτόν τον καιρό όμως τα μόνα ψεύτικα τηλέφωνα που βλέπω είναι iPhone 5s κατά κύριο λόγο, λίγα Samsung Galaxy S5 και ορισμένα μοντέλα της Vertu», είπε χαρακτηριστικά ο Richardson. Πρόσθεσε δε πως από το 1,1 δισ. smartphones που πουλήθηκαν το 2013, το ¼ εξ’ αυτών κατασκευάστηκε στη Shenzhen, συνυπολογίζοντας τόσο τις πραγματικές, καλής ποιότητας συσκευές, όσο και τις ψευδείς απομιμήσεις. Όπως δε, συμπλήρωσε ο Fogg, υπάρχουν τρόποι για να καταλάβει κανείς αν ένα iPhone ή άλλο τηλέφωνο είναι αντίγραφο και ουχί αυθεντικό, φτάνει να είναι παρατηρητικός και να γνωρίζει καλά την εμφάνιση του πραγματικού μοντέλου.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.