18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Aitana: Το ΑΙ μοντέλο-influencer που βγάζει ακόμη και… 10.000€ το μήνα!

    H Aitana δεν είναι ένα οποιοδήποτε μοντέλο, καθώς δεν έχει βγει από κάποια σχολή ή από κάποιο reality μόδας, αλλά είναι πλήρως κατασκευασμένη με… δυαδικό κώδικα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια virtual περσόνα, η οποία είναι έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πριν από μερικούς μήνες, οι υπεύθυνοι του Clueless, ενός ισπανικού πρακτορείου που ασχολείται με την εκπροσώπηση μοντέλων και influencers αποφάσισε να δημιουργήσει ένα “εικονικό” μοντέλο, το οποίο θα είχε ως στόχο να προσφέρει τις υπηρεσίες προβολής σε πολύ χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με μια κανονική καμπάνια που βασίζεται σε ανθρώπους.

    Αν και το εν λόγω project αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, παρόλα αυτά γρήγορα άρχισε να κάνει τραβάει τη προσοχή των διαφημιζόμενων αλλά και του κοινού. Συγκεκριμένα, η Aitina μέσα σε λίγες εβδομάδες από τότε που ανέβηκαν οι πρώτες της αναρτήσεις στο Instagram, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 138.000 followers! Μάλιστα, λόγω της εξαιρετικής δημοφιλίας της η Aitana, υπολογίζεται ότι το πρακτορείο Clueless βάζει στα ταμεία του ακόμη και 10.000€ σε μηνιαία βάση! Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η Aitana πολλές φορές ξεγελάει τους followers της, καθώς χρειάζεται ένα πολύ έμπειρο μάτι για να ξεχωρίσεις ότι είναι «εικονική». Παρόλα αυτά, αρκετοί από αυτούς δεν απογοητεύονται όταν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν να κάνουν με έναν κανονικό άνθρωπο και αναφέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να τη στηρίζουν και να την ακολουθούν. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι υπεύθυνοι του πρακτορείου Clueless, στόχος τους δεν είναι να αντικαταστήσουν τα κανονικά μοντέλα, αλλά να δημιουργήσουν μέσω της Aitana μια σειρά από tailor-made και πιο προσωποποιημένες εμπειρίες με τους ακολούθους της.

    H Aitana φυσικά δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση AI μοντέλου – influencer που έχουμε δει, καθώς έχουν εμφανιστεί και άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι όσο αστραφτερό, high-tech (και χαμηλού κόστους για τις εταιρείες προβολής) και εάν φαίνεται στα μάτια μας ένα AI μοντέλο, εγείρονται πολλά ηθικά ζητήματα που αφορούν κυρίως στη εργασία, αλλά και στο πόσο αυτό το δυσδιάκριτο όριο ανάμεσα στο πραγματικό και στο εικονικό μεταβάλλει τις κοινωνικές σχέσεις. Μην σας κάνει λοιπόν εντύπωση εάν στο μέλλον δούμε και μια απεργία από τους επαγγελματίες της μόδας και του Influencing marketing, ανάλογη με αυτή των ηθοποιών που οδήγησε στην παύση της δραστηριότητας στη βιομηχανία του θεάματος για μήνες.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles