13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Ακούγοντας το φως: Η Huawei αποκαλύπτει τον ήχο του φωτός σε μια μοναδική οπτικοακουστική παράσταση

    Πώς ακούγεται το φως; Αυτή ήταν η συναρπαστική ερώτηση που έκανε η Huawei σε μια ομάδα αποτελούμενη από καλλιτέχνες και ειδικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να γιορτάσει την κυκλοφορία του Huawei Mate 20 Pro. Προβάλλοντας τις απίστευτες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI) του νέου smartphone, δημιουργήθηκε το Sound of Light, ένα φιλόδοξο έργο που μετουσίωσε το εκπληκτικό φως από το Βόρειο Σέλας, σε μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία που άγγιξε όλες τις αισθήσεις.

    Sound of Light01

    Το Sound of Light αποτέλεσε ένα έργο μηνών και έφτασε στα όρια του πως οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδεύσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) ώστε να διαβάζει εικόνες και να δημιουργεί νέα ηχητικά κομμάτια. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταγράψουν στη Νορβηγία το Βόρειο Σέλας και στη συνέχεια δουλεύοντας με ένα ειδικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης  που τρέχει στο Huawei Mate 20 Pro, να αναγνωρίσουν τα βασικά του στοιχεία και να τα μετατρέψουν σε μουσική. Αυτά τα πρωτογενή κομμάτια ήχου στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνθεση μιας μουσικής συμφωνίας σε συνεργασία πάλι με το Huawei Mate 20 Pro. Η υπέρτατη πρόκληση για την ομάδα, ήταν η δημιουργία μιας οπτικοακουστικής εμπειρίας, μεταφράζοντας τη γλώσσα που «μιλάει» το Βόρειο Σέλας, μέσα από την καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης και αποκαλύπτοντας κάτι που ο κόσμος βλέπει και ακούει για πρώτη φορά.

    Το ταξίδι – Από την αρχική καταγραφή του Βόρειου Σέλατος στην τελική μουσική παράσταση

    Στην ύπαιθρο του Τρόμσο της Νορβηγίας, κάτω από το νυχτερινό ουρανό, ο κυνηγός του Βόρειου Σέλατος Kjetil Skogli και ο πολυβραβευμένος συνθέτης Mark Sayfritz, αναζήτησαν και βιντεοσκόπησαν το Φως του Βορρά. Στη συνέχεια, ο Mark δούλεψε με ένα ειδικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης  που τρέχει στο Huawei Mate 20 Pro, για να δημιουργήσει μια μουσική συμφωνία βασισμένη στο βίντεο. Μετά την τελική τους σύνθεση, τα μουσικά κομμάτια πέρασαν στον James Shearman, έναν από τους καλύτερους μαέστρους του κόσμου, ο οποίος και φρόντισε για την ορχηστρική συμφωνική παράσταση Sound οf Light στην Brahms Hall του Musikverein στη Βιέννη. Ο James Shearman σχολίασε, «Ο ρόλος μου σαν μαέστρος είναι να σχηματίσω, να εμπνεύσω και να καθοδηγήσω τη μουσική παράσταση και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης να γίνει πραγματικότητα. Να την κάνω έτσι ώστε όλοι να νιώσουμε το Βόρειο Σέλας να επικοινωνεί μαζί μας μέσα από τη μουσική».

    Sound of Light03

    Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του ταξιδιού χρησιμοποιήθηκαν οι δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης  του Huawei Mate 20 Pro ως έμπνευση για την κλιμάκωση των προσδοκιών.

    Ο συνθέτης Mark Sayfritz δήλωσε, «Με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική μου, άνοιξε ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο δημιουργικών δυνατοτήτων. Έτσι τώρα μπορώ να τροφοδοτήσω με βίντεο από το Βόρειο Σέλας, το σύστημα AI κι εκείνο θα αναλύσει πράγματα όπως είναι το χρώμα, η διάσταση, το σχήμα και η ταχύτητα. Στη συνέχεια δημιουργεί παραλλαγές των μουσικών τμημάτων μου, σύμφωνα με αυτά που βλέπει. Έτσι, όταν το σύστημα AI αναγνωρίζει ένα ιδιαίτερα συνταρακτικό φως, μπορεί να προσαρμόσει τους ήχους ώστε να αντανακλάται αυτή η ένταση στη μουσική σύνθεση. Έπειτα μπορώ να ενσωματώσω τα στοιχεία αυτά μέσα στη συμφωνία».

    Η ζωντανή παράσταση στη Βιέννη – Μια βραδιά με AI, μουσική και Βόρειο Σέλας

    Ναι αλλά, πώς ακούγεται το Βόρειο Σέλας; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δόθηκε κατά τη διάρκεια της ζωντανής παράστασης που έλαβε χώρα στο Brahms Hall του Musikverein της Βιέννης στην Αυστρία στις 28 Νοεμβρίου. Πάνω από 300 θεατές παρακολούθησαν τον απίστευτο ήχο από το Βόρειο Σέλας σε διεύθυνση του James Shearman και εκτέλεση από την ορχήστρα Synchron Stage.

    Sound of Light02

    Η Synchron Stage εξειδικεύεται στην εκτέλεση μουσικών έργων που προορίζονται για κινηματογραφικές ταινίες και ήταν αυτό που ένωσε τις μουσικές της επιδόσεις με την οπτική δραστηριότητα, που έπαιξε τεράστιο ρόλο στη γέννηση αυτής της ζωντανής εκδήλωσης.

    Στο ζωντανό event που παρουσίασε η Ina Sabitzer, παρευρέθηκαν άνθρωποι των Μέσων Ενημέρωσης καθώς και άλλοι ξεχωριστοί καλεσμένοι για να μοιραστούν την εμπειρία της παράστασης Sound of Light που πολύ επιμελώς οργάνωσε η Huawei. Η βραδιά περιλάμβανε σκηνές από τα αρχικά γυρίσματα του φιλμ όπου παρουσιάστηκε ολόκληρο το ταξίδι από τον ουρανό ως τη σκηνή και κορυφώθηκε στη ζωντανή παράσταση και παρουσίαση του έργου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles