20.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Ακούστε τους ήχους των ωκεανών… στο Ocean Tech Summit!

    Οι άνθρωποι συνήθως μαγεύονται από τους ήχους των ωκεανών καθώς τους ενώνουν με τη Μητέρα Φύση. Το Ocean Tech Summit που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη της Ιρλανδίας στις 14 Σεπτεμβρίου 2023, έφερε πιο κοντά μας πληροφορίες όσον αφορά τα μαγευτικά πλάσματα της θάλασσας! Οι ήχοι των ωκεανών παίζουν μέγιστο ρόλο στη διαμόρφωση της θαλάσσιας ζωής ,αφού με το να τους ακούσουμε πραγματικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας της Huawei μπορούμε να σώσουμε πολλές ζωές που ζούνε κάτω από το νερό! Τα δελφίνια και οι φάλαινες επικοινωνούνε μέσω των ήχων αφού αυτούς χρησιμοποιούν για  διαβίωση, προσανατολισμό, ζευγάρωμα και εξεύρεση φαγητού!

    Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και επομένως ρυπαίνουν τους ωκεανούς με δραστηριότητες όπως η ναυτιλία, το εμπόριο έτσι ώστε να αυξάνονται οι θόρυβοι μέσα και έξω από τα νερά, φέρνοντας έτσι μια ανισορροπία κάτω από το νερό όπου και δημιουργείται η μόλυνση στους ήχους που αλλάζει τις συμπεριφορές των θαλάσσιων οργανισμών. O Kenneth Fredriksen, αντιπρόεδρος της Huawei στην ομιλία του στάθηκε στην κλιματική αλλαγή και συνάμα στην αλλαγή της τεχνολογίας σε Digital και πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την έρευνα για να διατηρήσουμε την ισορροπία στην θάλασσα. Για αυτό και το πρόγραμμα Tech For All υπόσχεται να προφυλάξει το περιβάλλον και τα υπέροχα θαλάσσια πλάσματα παρέα με την τεχνολογία της Huawei.

    Στο Ocean Tech Summit η οργάνωση ORCA Ireland Smart Whale Sounds με τη στήριξη της τεχνολογίας της Huawei μαζί με την οργάνωση Tech For All ετοίμασαν συλλογικά μια έρευνα μελετώντας τα δελφίνια και τις φάλαινες κατόπιν διάφορων αντιδράσεων  τους σε ήχους της θάλασσας στην Ιρλανδία.

    ΩΚΕΑΝΟΙ

    Το πρόγραμμα αυτό έχει τρείς άξονες, με πρώτο την στάθμιση των ήχων κατόπιν επιστημονικών δεδομένων σε συχνότητες που παραβιάζουν τη θαλάσσια διαβίωση. Δεύτερος άξονας είναι η μέτρηση και η σύναξη πληροφοριών με τη βοήθεια ειδικών μικροφώνων για το βυθό και ακουστικών sensors έτσι ώστε να υπάρχει καταμέτρηση των ήχων την ώρα που συμβαίνουν. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τη χρήση της Α.Ι (Artificial Intelligence) τεχνητής νοημοσύνης σε δραστηριότητες που εκπνέουν ήχους των Ωκεανών.

    Επιπρόσθετα, η έρευνα συντείνει στην αύξηση του μορφωτικού επιπέδου της χώρας όχι μόνο σε πανεπιστημιακό επίπεδο καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη συνεργασία διαφόρων χωρών σε διεθνές επίπεδο. Οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί προστασίας της θαλάσσιας ζωής καλούνται να αντιμετωπίσουν με τη βοήθεια της έρευνας τις απειλές κατόπιν της μόλυνσης του ήχου δημιουργώντας θέσεις εργασίας και αύξηση του μορφωτικού επιπέδου της χώρας . Αυτά δήλωσε η ερευνήτρια του προγράμματος ORCA , Emer Keaveney η οποία είναι πρωτοπόρος στον τομέα της  αφού χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Pam (Passive Acoustic Monitoring) όσον αφορά το μέτρημα των ήχων που δημιουργούν οι έξυπνες φάλαινες (Smart Whales) . Οι φάλαινες όπως εξήγησε αναπαράγουν συμφωνίες θαλάσσιων ήχων, και δημιουργούνται τραγούδια στη βαθιά θάλασσα της Ιρλανδίας…έτσι σαν ένα παραμύθι! Η επιστήμονας μέτρησε 26400 ήχους δελφινιών και φαλαινών κατά τη διάρκεια της έρευνας.

    Εξάλλου, η νεαρή εξερευνήτρια του National Geographic από την Αγγλία, Lucy Houliston δήλωσε ότι ο χρόνος μας λιγοστεύει και ότι θα πρέπει να δράσουμε άμεσα για να διασώσουμε τη θαλάσσια ζωή  καθώς οι κυβερνήσεις  και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα πρέπει να συνυπάρξουν για το δημόσιο καλό. Σε συνέντευξη της δήλωσε ότι η ίδια χρησιμοποιεί τη τεχνολογία για να ενημερώσει το κοινό για τη κλιματική αλλαγή και θέματα που σχετίζονται με τη φύση και τα ζώα. Μέσω διαφόρων post στα κοινωνικά δίκτυα η ίδια δημιουργεί το δικό της περιεχόμενο σε μορφή βίντεο όπου και εμπειρικά παρουσιάζει τα θέματα της. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ταξίδια της στον Καναδά και το Εκουαδόρ όπου και επισκέφθηκε οικισμούς για να δει τον τρόπο διαβίωσης. Ακολουθεί τις μεθόδους case by case όσον αφορά κάθε κοινότητα χωριστά.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles