19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Αλλάζουν τα δεδομένα… Ο άνθρωπος έκανε χρήση της φωτιάς 1 εκατ. χρόνια πριν

    Οι πρόγονοί μας φαίνεται ότι έκαναν χρήση της φωτιάς έως και 300.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε…


    Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές που βρήκαν ίχνη από καμμένο ξύλο φλαμουριάς, μαζί με οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, στο σπήλαιο Wonderwerk στη Νότια Αφρική.

    Μέχρι τη στιγμή αυτής της ανακάλυψης, η παλαιότερη χρήση της φωτιάς από τον άνθρωπο υπολογιζόταν 800.000 χρόνια πριν, με βάση ξύλα και απανθρακωμένα οστά που είχαν βρεθεί στο Ισραήλ.

    “Η ανάλυση που πραγματοποιήσαμε μεταφέρει πίσω το χρονοδιάγραμμα, σχετικά με τη χρήση της φωτιάς από τον άνθρωπο, έως και 300.000 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά ως μέρος του τρόπου ζωής τους αρκετά παλαιότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε”, αναφέρει σχετικά ο Michael Chazan, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

    Η ανάλυση του ιζήματος από το σπήλαιο αποκαλύπτει στάχτη από καμμένα υπολείμματα φυτών και απανθρακωμένα θραύσματα οστών, τα οποία φαίνεται ότι κάηκαν σε εκείνο το σημείο και δε μεταφέρθηκαν στη σπηλιά από τον άνεμο ή το νερό. Το καμμένο υλικό βρισκόταν σε αρκετό βάθος μέσα στη σπηλιά, πράγμα που καθιστά απίθανο το να έφτασε εκεί από φυσικά αίτια.

    “Η επίδραση του μαγειρέματος της τροφής στο ανθρώπινο γένος έχει αποδειχθεί, όπως και ο ρόλος που έχει παίξει η ελεγχόμενη διαχείριση της φωτιάς σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης κοινωνίας. Η κοινωνικοποίηση γύρω από μία φωτιά είναι κάτι που πραγματικά μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είδη” αναφέρει ο Chazan.

    Ειδικότερα, όσον αφορά το μαγείρεμα της τροφής, η θεωρία δεν είναι καινούρια, καθώς έχει αποδειχθεί επανειλλημένως το ότι έχει προσφέρει στους ανθρώπους πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη, καθιστώντας τα τρόφιμα πιο εύπεπτα και πιο θρεπτικά και συντελώντας στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

    Πηγή: TG Daily

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles