19.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Alliance for Affordable Internet. “Συμμαχία” Google, Facebook, Microsoft και άλλων κολοσσών για προσιτό Internet σε όλο τον πλανήτη

    Κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της τεχνολογίας υπογράφουν μία νέα πρωτοβουλία, με στόχο να μειώσουν το κόστος της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Alliance for Affordable Internet

    Η Συμμαχία για το Προσιτό Διαδίκτυο (Alliance for Affordable Internet – A4AI) αποτελεί μία “έμπνευση” του World Wide Web Foundation, με στόχο να καταφέρει να συνδέσει online τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο Internet.

    Ο Tim-Burners-Lee, “εφευρέτης” του Παγκόσμιου Ιστού και ιδρυτής του World Wide Web Foundation, είναι ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας. Όπως σημειώνει σχετικά:

    tim_berners-lee_a4ai

    “Ο λόγος για την ύπαρξη της “συμμαχίας” αυτής είναι ιδιαίτερα απλός – η πλειοψηφία των ατόμων στον πλανήτη δεν είναι συνδεδεμένα online, επειδή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Οι υψηλές τιμές έχουν ως αποτέλεσμα ένα “ψηφιακό χάσμα” που επιβραδύνει την πρόοδο σε ζωτικούς τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η επιστήμη. Ωστόσο, με την έλευση των προσιτών smartphones, τα νέα υποθαλάσσια καλώδια και τις καινοτομίες στην ασύρματη χρήση του ραδιοφάσματος, δεν υπάρχει πλέον λόγος για τη συνέχιση ύπαρξης αυτού του χάσματος. Αυτή τη στιγμή, το πραγματικό εμπόδιο είναι οι αντιανταγωνιστικές πολιτικές και οι νόµοι/κανονισµοί που κρατούν τις τιμές σε δυσβάσταχτα επίπεδα”.

    Η συμμαχία A4AI υποστηρίζεται από περισσότερα από 30 μέλη, όπως η Αμερικανική και η Βρετανική υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Google (η οποία φαίνεται πως παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία), η Cisco, το Facebook, η Intel, η Microsoft, η Yahoo και άλλες.

    Το A4AI αναφέρει ότι το 91% του 1.1 δισ. νοικοκυριών στον κόσμο χωρίς Internet βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο λόγος, σύμφωνα με αυτή, είναι ότι οι τιμές των ευρυζωνικών συνδέσεων -που αποτελούν το 1,7% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στις αναπτυγμένες χώρες σύμφωνα με μετρήσεις του 2012- στις αναπτυσσόμενες χώρες φτάνουν ακόμη και το 30.1% αυτού.

    Για να αλλάξει αυτό, η Συμμαχία έχει ως στόχο να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε λιγότερο από το 5% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στον πλανήτη έως το 2015. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές της Αφρικής (όπου μόνο το 16% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Internet), όπως όμως και της Λατινικής Αμερικής ή της Ασίας.

    Όσον αφορά τώρα τη σύγκρισή της με την πρωτοβουλία Internet.org του Mark Zuckerberg, η Sonia Jorge, executive director του A4AI εξηγεί:

    “Μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο, τις προσιτές τιμές και την ευρεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά το Internet.org ασχολείται με τον καθορισμό των τεχνολογικών καινοτομιών και των επιχειρηματικών μοντέλων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους πρόσβασης και μεταφοράς δεδομένων, ενώ το A4AI αφορά την πρόσβαση και την πολιτική. Έτσι, ενώ έχουμε διαφορετικές εστιάσεις, είμαστε προφανώς συμπληρωματικοί”.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles